Ulkomaat

Myrkytetty Aleksei Navalnyi pääsi pois sairaalasta – Lääkärit esittivät arvioita siitä, jääkö Navalnyille pitkäaikaisia oireita hermomyrkystä

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on aiemmin sanonut, että hän aikoo palata takaisin Venäjälle.

Saksalainen Charité-sairaala tiedottaa, että myrkytyksen takia hoidossa ollut venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on päästetty pois sairaalasta.

– Potilaan tila on kohentunut riittävästi, jotta hänet voitiin päästää pois sairaalahoidosta, Charité-sairaala tiedotti keskiviikkona.

Navalnyi on ollut hoidettavana berliiniläissairaalassa elokuun lopulta lähtien. Hänet myrkytettiin 20. elokuuta, ja hänen oireensa alkoivat lennolla Siperiasta Moskovaan. Ensin Navalnyitä hoidettiin siperialaisessa Omskin kaupungissa, josta hänet siirrettiin muutaman päivän jälkeen Berliiniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Charité-sairaalan mukaan Navalnyin toipumisnopeuden ja nykyisen voinnin perusteella hän saattaa toipua myrkytyksestä täysin ennalleen. Aiemmin lääkärit arvioivat, että Navalnyille voi jäädä esimerkiksi pysyviä hermostollisia oireita.

– Toistaiseksi on liian aikaista sanoa varmuudella myrkytyksen mahdollisista pitkäaikaisista vaikutuksista, Charité-sairaalan tiedotteessa sanotaan.

Sairaala tiedotti potilaansa poispääsystä Navalnyin suostumuksella.

Navalnyi kommentoi myrkytystään maanantaina ensi kertaa itse. Hän kritisoi Venäjää siitä, ettei myrkytystä ole tutkittu ja vaati, että hänen myrkytyspäivänä pitämänsä vaatteet palautetaan hänelle, jotta niistä voidaan testata myrkkyjäämiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kreml pysyy hiljaa

Venäjän presidentinhallinto Kreml ei ole vieläkään aloittanut rikostutkintaa Navalnyin myrkyttämisestä.

Ruotsalaisen, ranskalaisen ja saksalaisen laboratorion testitulokset osoittavat, että Navalnyi myrkytettiin venäläisellä hermomyrkyllä Novitshokilla.

Useimmat länsimaat ja muun muassa EU ja Nato ovat vaatineet Venäjältä selityksiä Navalnyin myrkytykseen ja vaatineet rikostutkinnan käynnistämistä tapauksesta.

Kreml kieltää, että sillä olisi mitään tekemistä myrkytyksen kanssa, ja Venäjän viranomaiset ovat aiemmin kommentoineet, ettei rikostutkinnalle ole tarvetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EU-parlamentti äänesti ylivoimaisella enemmistöllä viime viikolla, että Venäjälle tulisi asettaa pakotteita Navalnyin tapauksen vuoksi.

Kolme suomalaismeppiä, Eero Heinäluoma (sd), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk) äänestivät tyhjää. He perustelivat äänestämistään etenkin selkeiden todisteiden puuttumisella.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julkaisi maanantaina kuvan itsestään Charité-sairaalan parvekkeelta yhdessä hänen vaimonsa Julian kanssa. Navalnyi on toipunut myrkytyksestään ennakoitua nopeammin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä