Näin onnistut kotiviljelyssä – Lue asiantuntijan parhaat vinkit, kuinka aloittaa esikasvatus sujuvasti kotona
Löytyypä kodin takapihalta puutarha tai pienempi tila parvekkeelta, näillä ohjeilla ja tuotteilla päästään alkuun esikasvatuksessa ja kotiviljelyssä. Rustan tuotepäällikkö Jarkko Lindqvist vinkkaa, mistä lajeista on helpointa aloittaa.
Joko viherpeukaloa kutittaa? Nyt on oiva aika aloittaa taimien esikasvatus, kun luonnonvalokin alkaa riittämään. Rustan tuotepäällikkö ja todellinen puutarhaharrastaja Jarkko Lindqvist suosittelee esikasvatuksen aloittamista ajoissa erityisesti pitkäkasvuisten kasvien, kuten orvokin, pelargonin, jättisipulin, latva-artisokan ja chilien osalta.
– Alkuvuoden kylvöksille pitää antaa lisävaloa melko paljonkin, jotta saadaan tiiviskasvuisia taimia. Koska maaliskuun tienoilla päivänpituus ylittää 10 tuntia, on esikasvatus hyvä aloittaa nyt maalis-huhtikuun aikana, Lindqvist neuvoo.
Tietyt kasvit, kuten perennat, tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen. Tällöin kannattaa kylvää ne ensin lämpimässä ja viikon tai kahden jälkeen siirtää ulos, jotta ne saavat kylmäkäsittelyn.
– Tarvittava aika on noin 4–8 viikkoa lajista riippuen. Tämän jälkeen ne voidaan tuoda sisälle takaisin, jolloin kasvu tapahtuu nopeammin, Lindqvist kommentoi.
Lue lisää esikasvatuksesta täältä.
Mistä lajeista on helppo aloittaa?
Jos viljelyn haluaa aloittaa mahdollisimman helposti, kannattaa valita lyhyemmän taimikasvatuksen vaativia lajeja, jotka eivät vaadi erityistä huolenpitoa. Esimerkiksi salaatit, kaalit, kurpitsat ja kurkut ovat nopeita ja helppoja esikasvattaa. Kukista esimerkiksi samettikukat, kehäkukat, auringonkukat ja petuniat ovat myös helppoja aloittelijoille.
– Siemenpussista löytyy yleensä hyvät perusohjeet kylvösyvyydestä ja -ajasta sekä lämpötilasta. Niitä kannattaa noudattaa, sillä monet siemenet vaativat tietyt olosuhteet itääkseen hyvin, Lindqvist muistuttaa.
Taimille on tärkeää valita tarpeeksi valoisa kasvupaikka, sillä yleensä esikasvatus epäonnistuu liian vähäisen valon vuoksi. Kylvöjä ja taimia varten kannattaa valita Lindqvistin mukaan taimimulta, jossa on sopiva rakenne ja ravinnepitoisuus herkkiä taimia varten.
– Jotta onnistuu viljelyssä, kannattaa hankkia oikeanlaiset kylvölaatikot, kennot tai taimiruukut. Suihkepullo on myös hyvä olla. Muovia saattaa tarvita kylvösten peittämiseen, jotta ne eivät kuivu. Lisäksi kylvövälineiden on hyvä olla puhtaita, jotta vältytään kasvitaudeilta, Lindqvist vinkkaa.
Täältä löydät ruukut, parvekelaatikot ja lavakaulukset.
Rustalta monipuolinen valikoima
Rustan valikoimasta löytyy kaikki tarvittava onnistuneeseen viljelyyn, olipa kyseessä sitten sisätiloissa tapahtuva esikasvatus tai ulkona kasvattaminen.
Viljelylaatikoiden avulla voi perustaa oman pienen kasvimaan helposti niin terassille, parvekkeelle kuin avomaallekin. Rustan valikoimasta löytyy erilaisia laatikoita, joissa kasvit saavat hyvän kasvutilan ja joita voi täydentää esimerkiksi minikasvihuoneilla.
– Kasvihuoneet pidentävät kasvukautta ja tarjoavat kasveille hyvät kosteusolosuhteet sekä suojaa vaihtelevilta sääolosuhteilta, mikä tekee niistä erinomaisen investoinnin erityisesti Suomen ilmastoon, Lindqvist lisää.
Jos viljelyharrastusta haluaa kehittää, voi kasvualustaan lisätä esimerkiksi perliittiä sen ilmavoittamiseen, nimikylttejä kylvöjen merkkaamiseen, tikkuja taimien tukemiseen tai liima-ansoja harsosääskien kurissa pitämiseen.
– Kotiviljely voi olla rentouttava harrastus ja tarjota onnistumisen tunteita omasta sadosta. Olipa tavoitteena kasvattaa tuoreita yrttejä keittiöön tai luoda vehreä puutarha, Rustan kattava valikoima tarjoaa kaiken tarvittavan viljelyn tueksi, Lindqvist summaa.
Tässä vinkit, miten aloitat viljelyn oikeilla tarvikkeilla
- Siemenet – valitse helppoja lajeja kuten salaatti, retiisi tai kehäkukka.
- Ruukut ja viljelylaatikot – vertaa toimisiko paremmin biohajoava, keraaminen tai muovinen ruukkuvaihtoehto.
- Taimimultaa ja lannoitteet – ilmava ja ravinteikas multa antaa siemenille parhaan alun.
- Kasvivalo – erityisesti kevättalvella lisävalo auttaa taimia kehittymään vahvoiksi.
- Kastelukannu ja suihkepullo – kosteus on tärkeää, mutta vältä liikakastelua.