Näin sinäkin voit saada lainaa pienellä korolla

Jokainen lainanhakija pyrkii saamaan lainansa mahdollisimman pienellä korolla. Pienikorkoisen lainan etsintä voi kuitenkin osoittautua haastavaksi tehtäväksi, sillä vertailematta lainoja, on mahdotonta tietää onko annettu lainatarjous todella paras vaihtoehto.

Vakuudettomien lainojen koroissa on paljon hajontaa

Vakuudettomien lainojen korot voivat vaihdella huomattavasti, sillä jokainen lainoja myöntävä toimija voi itse määrittää, millaisella korolla lainaa tarjoaa. Puhtaat luottotiedot, pysyvä osoite Suomessa ja säännölliset tulot ovat yleisiä edellytyksiä vakuudettoman lainan saamiseksi.

Jokainen lainantarjoaja voi kuitenkin itse määritellä tarkemmat kriteerit lainan myöntämiselle. Lainan korko on aina henkilökohtainen, ja se perustuu lainanmyöntäjän tekemään arvioon hakijan maksukyvystä. Näin ollen pienikorkoinen laina ei välttämättä löydy kaikille hakijoille samasta paikasta.

Lainanmyöntäjät arvioivat hakijan maksukykyä ja luottokelpoisuutta eri seikkojen perusteella. Lainatarjouksen korkoon vaikuttaa muun muassa hakijan tulot ja niiden säännöllisyys, työsuhde, ikä, ruokakunnan koko, asumismuoto ja jo olemassa olevat lainat.

Tarjotun lainan korkoon voi vaikuttaa myös vallitseva markkinatilanne sekä kilpailu lainan hakijoiden kesken.

Lainatyyppien koroissa on eroja

Kun puhutaan lainojen koroista, on tärkeää ymmärtää, että eri lainatyypeillä on erilaiset korot. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten lainan luonteesta, laina-ajasta ja lainanantajan riskinottokyvystä.

Erityisesti vakuudettomat pikalainat ovat tunnettuja korkeammista koroistaan verrattuna perinteisiin pankkilainoihin tai vakuudellisiin lainoihin. Tämä korkeampi korko johtuu siitä, että pikalainat ovat usein lyhytaikaisia ja niitä myönnetään ilman vakuuksia. Tämä kasvattaa lainanantajan ottamaa riskiä, mikä heijastuu korkeampana korkona.

On tärkeää vertailla eri lainatarjouksia ja erityisesti niiden korkoja ennen lainapäätöksen tekemistä.

Pikalainojen korot voivat vaihdella suuresti riippuen lainanantajasta ja lainasummasta. Joissakin tapauksissa pikalainojen vuosikorko voi nousta hyvinkin korkeaksi. Tästä syystä on tärkeää vertailla eri lainatarjouksia ja erityisesti niiden korkoja ennen lainapäätöksen tekemistä.

Kilpailuta lainahakemus ja säästät rahaa

Markkinoilla on kymmeniä vakuudettomia lainoja tarjoavia toimijoita, ja ainoa tapa löytää edullisin lainatarjous on kilpailuttaa laina. Lainan kilpailuttamisen avulla voi säästää jopa satoja tai tuhansia euroja vuositasolla, lainasummasta riippuen.

Lainojen kilpailuttaminen lainanvälittäjän kautta netissä on kaikkein vaivattomin tapa hakea lainaa. Lainanvälittäjät eivät myönnä itse lainoja, mutta välittävät lainahakemukset kaikille yhteistyökumppaneilleen, joita sillä voi olla jopa useita kymmeniä. Lainanvälittäjä siis auttaa hakijoita löytämään edullisimman lainan yhdellä hakemuksella.

Lainan voi toki kilpailuttaa useamman lainanvälittäjän kautta, sillä niillä voi olla joitakin eri yhteistyökumppaneita. Mikäli lainahakemus on kuitenkin jo lähetetty tietylle luotonmyöntäjälle jo toisen lainanvälittäjän kautta, ei silloin saa uutta tarjousta samaiselta luotonmyöntäjältä.

Lainan kilpailuttaminen lainanvälittäjän kautta on nopeaa ja helppoa, sillä hakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin ja mahdolliset lainatarjoukset saa lähes saman tien. Hakuprosessi netissä on nopea, koska se on pitkälti automatisoitu.

Lainojen kilpailutus lainanvälittäjän kautta on maksutonta eikä se sido lainan hakemiseen.

Kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon

Kun laina on kilpailutettu ja mahdolliset lainatarjoukset saatu, on aika verrata niitä. Lainantarjoajat voivat ilmoittaa lainan korot ja maksut eri tavoin, mutta lain mukaan niiden on ilmoitettava lainatarjouksessa lainan todellinen vuosikorko selkeästi.

Lainojen vertaaminen todellisen vuosikoron perusteella on suoraviivaista: todellinen vuosikorko sisältää sekä lainan nimelliskoron että kaikki muut mahdolliset kustannukset vuositasolla.

Lainan nimelliskorko kertoo ainoastaan lainasummalle kertyvän koron. Alhainen nimelliskorko voi kuitenkin olla hämäävä, sillä lainoilla on aina muitakin kuluja, kuten kertaluonteinen avausmaksu tai kuukausittainen lainanhoitomaksu.

Todellinen vuosikorko sisältää siis lainan kaikki kulut, joten sen perusteella lainatarjousten vertaaminen on helppoa.

Vaikka todellisen vuosikoron ero lainatarjouksissa olisi pieni, voi ero käytännössä olla euromääräisesti laskettuna merkittävä. Mitä suuremmasta lainasummasta ja pidemmästä laina-ajasta on kyse, sitä suuremmaksi eri lainatarjousten vuosikorkojen erot kasvavat.

Harkitse lainasummaa ja -aikaa

Vaikka vakuudettoman lainan hakeminen on helpompaa kuin koskaan, ei lainaa tule hakea hetken mielijohteesta eikä enempää kuin todella tarvitsee. Vaikka lainalle tulisi tarve yllättäen, ei ensimmäistä lainatarjousta kannata hyväksyä kiireessä, sillä se voi koitua kalliiksi, mikäli korko on korkea.

Useat lainapalvelut ja lainanvälittäjät tarjoavat sivuillaan lainalaskurin, jonka avulla voi kokeilla eri vaihtoehtoja lainasummaa ja laina-aikaa muuttamalla. Ota kuitenkin huomioon, että lainalaskurin tulokset ovat aina vain suuntaa antavia, sillä lainan korko määräytyy henkilökohtaisesti lainahakemuksessa annettujen tietojen perusteella.

Mikäli tarjotut korot ovat liian korkeita tai lainatarjouksia ei myönnetä ollenkaan, on silloin todennäköistä, että maksukykyäsi ei katsota riittäväksi suhteessa haettuun lainasummaan ja laina-aikaan. Tällöin kannattaa harkita haettavan lainasumman tai laina-ajan muuttamista.

Hae lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Lainalle on todennäköisempää saada pieni korko, jos sitä haetaan yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Lainahakemuksen voi kilpailuttaa aivan samalla tavalla rinnakkaishakijan kanssa kuin yksin haettaessa.

Lainanmyöntäjän kannalta kaksi maksajaa on pienempi riski lainan takaisinmaksun kannalta kuin yksi maksaja. Kun lainalla on kaksi yhteishakijaa, ovat molemmat yhtä lailla vastuussa lainan takaisinmaksusta.

Mikäli lainaa on mahdollista ja järkevää hakea yhdessä, kannattaa silloin vaihtoehtoa harkita alhaisemman koron ja parempien lainaehtojen saamiseksi. Rinnakkaishakija parantaa myös mahdollisuuksia suuremman lainan saamiseen.

Yhteenveto

Lainan saaminen pienellä korolla on mahdollista, kunhan olet tietoinen eri lainatyypeistä ja muista lainaehtoihin vaikuttavista tekijöistä. Tärkeintä on tehdä perusteellista taustatutkimusta lainoista ja lainantarjoajista ja vertailla eri lainatarjouksia huolellisesti.