Ulkomaat

Näkökulma: On inhottavan kysymyksen aika: Eurooppa varautuu auttamaan yli miljoonaa sotapakolaista Ukrainasta – soluttaako Putin omiaan sekaan?

Venäjän Vladimir Putin on aiheuttanut Eurooppaan mittavan pakolaiskriisin, mutta tällä kertaa sotavoimalla eli hyökkäämällä liittoutumattomaan naapurimaahansa Ukrainaan. Ennen nykyistä sodan aiheuttamaa pakolaisvirtaa Putin ja hänen apurinsa Lukashenka testasivat EU:n ja Naton rajoja niitä kohti masinoiduilla siirtolaisjoukoilla. Tuskin se oli sattumaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi maanantaina julkisesti, että sinisilmäisyyden aika päättyy. Euroopassa on hänen mukaansa alettu ymmärtää, että "maailmassa on pahaa, ja sitä pahaa on vaikea pelkällä hyvällä taltuttaa". Hän ei oikein tarkentanut ajatuksiaan.

Onkin aika esittää muutamia itsenäisen journalistin kysymyksiä, jotka ilman tähän mennessä nähtyä pahuutta olisivat ehkä merkki ennakkoluuloisuudesta. Nyt ne ovat äärimmäisen perusteltuja.

Venäjältä ovat nykyaikaiset ideat loppuneet sotilaallisen hyökkäyksen rintamilla Ukrainassa. Tankkeja vyörytetään kohti Ukrainan rajoja ja sydäntä. Kiovaa uhataan piirityksellä, joka nostaa mielikuvia aiemmista ihmisoikeusrikoksista siviilejä kohtaan Bosnian Sarajevossa 1990-luvulla ja Syyrian Aleppossa 2010-luvulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ukrainan pohjoista suurkaupunkia Harkivia, Harkovaa, pommitetaan ilmasta surmaten kymmeniä aseettomia siviilejä. Se, samoin kuin tiedot yksittäisten sotilaiden julmuuksista ja ryöstöretkistä valloitetuilla alueilla, palauttavat mieleen Venäjän kaksi väkivaltaista sotaa Tshetsheniassa,1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Presidentti Vladimir Putin ei kuitenkaan ole neuvostoarmeijan vaan KGB:n koulun kasvatti. Suoraviivaisten sotatoimien sijasta entinen Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n johtaja Putin on nytkin puhunut "sotilaallisesta erikoisoperaatiosta". Missä tuo erikoisoperaation "erikoinen" osuus voisi näkyä?

Ihmiset jonottivat bussiin Vyšné Nemeckén raja-asemalla Slovakiassa 28. helmikuuta. Slovakia sanoi päästävänsä Venäjän sotilasoperaatiota pakenevat ukrainalaiset maahan. Slovakian poliisi ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että myös ihmiset ilman voimassa olevaa matkustusasiakirjaa hyväksytään yksilöperusteisesti. Kuva: Martin Divisek / EPA

EU valmis auttamaan kaikkia Ukrainasta pakenevia

Euroopan unioni on luvannut, että kaikki sotapakolaiset Ukrainasta hyväksytään. Saksan Deutsche Wellen mukaan kyse ei ole vain ukrainalaisista, vaan esimerkiksi afrikkalaisista opiskelijoista Kiovan yliopistossa. Odotuksissa on yli miljoonan ihmisen pako Ukrainan hädän keskeltä ja auttaminen ainoa oikea teko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sota Ukrainaa vastaan on mielestämme niin järjetön ja epäinhimillinen, että jopa paatuneimmilla maahanmuuton ja humanitaarisen avun vastustajilla on kääntynyt kelkka. Ukrainan sotapakolaisten auttaminen on kunniavelkamme, sillä samalla autamme vapaata Eurooppaa ja itseämmekin sen osana.

Mutta miksi ennen Ukraina-sotaansa Putin ja hänen vasallikseen muuttunut Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka järjestivät erikoisoperaation EU:n ja Naton rajoille, sinne eri puolilta maailmaa haalittujen siirtolaisryhmien muodossa? Miksi Euroopan rajoja haluttiin näin testata?

Tarkoituksena saattoi olla testata, kuinka demokraattisten maiden hyväntahtoisuutta voisi väärinkäyttää.

Nimenomaan siirtolaisoperaation suurin kohdemaa Puola on myös se maa, johon on viime päivinä saapunut yli 200 000 pakolaista Ukrainasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lännen Median hallussa olevan silminnäkijäviestin mukaan Varsovan raja-asemalla nähtiin Ukrainan pakolaisjunien saavuttua yllättäen runsaasti intialaisia tulijoita. Voidaan nähdä kummempaakin.

Siirtolaiskriisillä testattiin EU:n rajoja

Olisi naiivia uskoa "siirtolaiskriisin" organisoinnin ja sen ajoituksen olevan pelkkä päähänpisto. Useat Nato-lähteet ovat arvioineet, että operaatioilla testattiin rajoja. Useat EU-maat – kuten Naton jäsen Latvia – tekivät pikakäännytyksiä peläten aiheellisesti soluttautujia.

Kriisi hiljeni juuri ennen Putin päätöstä hyökätä Ukrainaan. Huokasiko joku helpotuksesta?

Ihmiset jonottivat bussiin Vyšné Nemeckén raja-asemalla Slovakiassa 28. helmikuuta. Slovakia sanoi päästävänsä Venäjän sotilasoperaatiota pakenevat ukrainalaiset maahan. Slovakian poliisi ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että myös ihmiset ilman voimassa olevaa matkustusasiakirjaa hyväksytään yksilöperusteisesti. Kuva: Filip Singer / EPA

Turvaan. Nainen katseli bussin ikkunasta, kun Ukrainasta paenneet ihmiset saapuivat Slovakiaan Vyšné Nemeckén raja-aseman kautta sunnuntaina. Kuva: Martin Divisek / EPA

Putinilla on perinteisesti ollut suuri määrä kätyreitä ja agentteja Ukrainassa. Nyt Putinilla ja hänen komennossaan olevalla Lukashenkalla on runsaasti havaintoja Euroopan rajoista ja mahdollisuuksien ikkuna auki Ukrainasta länteen.

Ukrainasta tulevia pakolaisia ei pikakarkoteta. Heitä on tuettava ja heidän maataan on tuettava. Suomessakin tahto Ukrainan tukemiseen ja auttamiseen on käsinkosketeltavan suurta.

Niinhän mekin jo tiedämme ukrainalaisten isänmaallisena tapana olevan sanoa: "Kunnia Ukrainalle" (Slava Ukraini). Siihen vastataan: "Sankareille kunnia" (Herojam slava). Kai myös pahantahtoiset Moskovassa tietävät sen.

Sinisilmäisyys on kuitenkin vältettävä ja tulijoiden "Slava Ukraini" -tervehdyksen aitous jotenkin testattava. Niinhän mekin jo tiedämme ukrainalaisten isänmaallisena tapana olevan sanoa: "Kunnia Ukrainalle". Siihen vastataan: "Sankareille kunnia" (Herojam slava).

Kai myös pahantahtoiset Moskovassa tietävät sen.

Putin ja Lukashenka ovat hyödyntäneet ihmisiä aseinaan ennenkin. Viranomaisten on muistettava tarkastaa, että kaikki ihmiset ovat todella sitä, mitä uskomme heidän olevan tai mitä he sanovat olevansa. Sillä miksipä Putinin repertuaariin ei voisi kuulua myös "valeukrainalaisia", joita ujutettaisiin vaikuttamaan Euroopan maihin sisältäpäin.

Kirjoittaja on Lännen Median toimituksen päällikkö.

Kirjoittaja Matti Posio on Lännen Median toimituksen päällikkö.

Ukrainalaisia kuljettava juna pysähtyi Itä-Puolassa Dorohuskin asemalla matkallaan Kiovasta Varsovaan. YK:n pakolaiskomissaarin korkea edustaja Filippo Grandi sanoi sunnuntaina, että yli 500 000 ihmistä oli paennut Ukrainasta naapurimaihin Venäjän aloitettua sotatoimensa naapurimaassa.
Ihmiset jonottivat bussiin Vyšné Nemeckén raja-asemalla Slovakiassa 28. helmikuuta. Slovakia sanoi päästävänsä Venäjän sotilasoperaatiota pakenevat ukrainalaiset maahan. Slovakian poliisi ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että myös ihmiset ilman voimassa olevaa matkustusasiakirjaa hyväksytään yksilöperusteisesti.
Turvaan. Nainen katseli bussin ikkunasta, kun Ukrainasta paenneet ihmiset saapuivat Slovakiaan Vyšné Nemeckén raja-aseman kautta sunnuntaina.
Ihmiset jonottivat bussiin Vyšné Nemeckén raja-asemalla Slovakiassa 28. helmikuuta. Slovakia sanoi päästävänsä Venäjän sotilasoperaatiota pakenevat ukrainalaiset maahan. Slovakian poliisi ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että myös ihmiset ilman voimassa olevaa matkustusasiakirjaa hyväksytään yksilöperusteisesti.
Kirjoittaja Matti Posio.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä