Viihde

Päivän leffapoiminnat: Muumit tekevät joulusta omansa viisaassa nukkeanimaatiossa

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Muumien taikatalvi

★★★★ Leppoisa nukkeanimaatio käy vaikka Tove Janssonin joulusaarnasta: kannattaa toimia kuten muumit, jotka tekevät elämästä sellaisen kuin itse haluavat. Samat sanat pätevät jouluun, kun Muumipeikko sattuu heräämään kesken talviunen. Puolalaisesta 1980-luvun animaatiosarjasta työstettiin uusiksi elokuva, jossa on Janssonin Taikatalvi -kirjan henkeä. Kun vain malttaa katsoa, löytyy ihmeitä ihan läheltäkin. Ensiesitys. (Puola/Suomi 2017)

MTV3 24.12. klo 14.50

Joulutarina

★★★ Myös Juha Wuolijoen elokuvassa suomalainen satuperinne saa keskieurooppalaiset mausteet. Kaamoksensinisessä elokuvassa kerrotaan, kuinka orpo Nikolas varttuu muinaisessa Lapissa ja löytää kutsumuksensa punanuttuna. Hannu-Pekka Björkman tekee aikuisesta Joulupukista lämpimän tulkinnan, josta on vaikeata panna paremmaksi. Mukana ovat Minna Haapkylä , Kari Väänänen , Laura Birn ja Otto Gustavsson . (Suomi 2007)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nelonen 24.12. klo 14.10

Kansalainen Kane

★★★★★ Orson Welles hankki kannuksensa radiossa ja teatterissa. Vain 25-vuotiaana hän sitten ohjasi esikoiselokuvansa, joka on monet kerrat äänestetty maailman parhaaksi. Saattaa se sitä olla, vaikkei kumminkaan Wellesin paras. Tarina lehtimogulin noususta ja itsepetoksesta kerrotaan joka tapauksessa hurjalla energialla ja luovuutta tuhlaillen. Lämpö tosin jää tässä jouluelokuvassa vähiin, vaikka eräskin kelkka uuniin heitetään. (USA 1941)

Yle Teema & Fem 24.12. klo 21.00

Muumipeikko ei halua mennä talviunille ja ihmettelee kuka on Joulu-niminen odotettu vieras.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä