Mielipiteet

Piispa Jari Jolkkosen pääsiäistervehdys: Magdalan Maria – uskollinen loppuun saakka

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen Kuva: Tuija Hyttinen

Pääsiäisen kertomuksessa jää usein varjoon hiljainen sankari, Magdalan Maria. Hän on oikeastaan ainoa, joka kulkee Jeesuksen askelissa loppuun saakka, aina pahimpiin paikkoihin asti.

Magdalan Maria seisoo Vapahtajan vierellä ristillä, seuraa hänen hautaamistaan ja saapuu pääsiäisaamuna ensimmäisenä haudalle. Tässä vaiheessa kaikki muut näyttävät jo luikkineet karkuun.

Maria opettaa sisukasta uskollisuutta. Semper fidelis. Uskollinen loppuun saakka. Mitä muuta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudessa testamentissa Maria määritellään asuinpaikan eli Magdalan kylän mukaan, ei aviomiehen mukaan. Hän oli siis leski tai eronnut. Hänet mainitaan naispuolisten oppilaiden luettelossa ensimmäisenä (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta), samaan tapaan kuin Pietari mainitaan ensimmäisenä miesoppilaiden luettelossa. Hän on ainoa yhdistävä tekijä, kun verrataan evankeliumien erilaisia kertomuksia tyhjästä haudasta pääsiäisaamuna.

Magdalan Maria on siis poikkeuksellisen tärkeä hahmo Uudessa testamentissa. Jeesus karkotti hänestä seitsemän demonia. Tämän vapautumisen, parantumisen ja terveeksi tulemisen seurauksena Maria ryhtyi seuraamaan Jeesusta ja tukemaan hänen toimintaa taloudellisesti. Hän seurasi Jeesusta eräiden muiden mies- ja naisoppilaiden tavoin 150 kilometrin matkan Galileasta Jerusalemiin.

Marian elämä muuttui Kristuksen kohtaamisesta. Hän kohtasi Jeesuksen sairaana, ja hänet parannettiin. Hän kuunteli Jeesuksen opetuksia, ja hän sai elämälleen suunnan. Hän saapui surullisena haudalle – ja sai uuden ilon ja toivon.

Tyhjä hauta sai Marian aluksi hämmennyksiin. Se ei vielä synnyttänyt uskoa ylösnousemukseen. Sen synnytti vasta ylösnousseen Kristuksen kohtaaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylösnousseella Kristuksella ei ole todisteita, vaan todistajia. Miljoonia. Miljardeja. Ensimmäinen heistä on Magdalan Maria.

Kristus tahtoo kohdata myös sinut. Antaa elämällesi uuden suunnan. Tuoda siihen ilon ja toivon. Mitä tahansa on tapahtunut. Anna Magdalan Marian esimerkin lohduttaa, rohkaista ja ilahduttaa sinua. Seuraa Vapahtajaa ristille ja haudalle – aina pääsiäisaamun riemuun saakka!

Kirjoittaja on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kuopion hiippakunnan piispa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä