Paikallisuutiset

Senaatintorilla oli torstaina iso mielenosoitus. Kuva: MAURI RATILAINEN

Suurlakko taas helmikuussa ‒ koskee useita yrityksiä Kainuussa

Teollisuusliitto on jättänyt ilmoitukset laajoista poliittisista lakoista, jotka kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Kolme päivää kestävät lakot järjestetään 14.–16. helmikuuta.

Myös Ammattiliitto Pro liittyy kolmipäiväiseen lakkoon 14.–16. helmikuuta. Työnseisauksen piirissä on 7 000 henkilöä lukuisissa yrityksissä ympäri Suomea.

Lakot ovat osa ammattiyhdistysliikkeen kampanjaa hallituksen ajamia työttömyysturvan ja lakko-oikeuden rajoituksia vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teollisuusliiton lakko koskee liiton jäseniä useissa yrityksissä Kainuussa. Lakossa ovat muun muassa liiton jäsenet Sartoriuksella, Terrafamella, Skoda Transtechillä, Ponssella ja Pölkyllä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan työtaistelutoimia on jälleen kiristettävä, koska hallitus ei edelleenkään osoita minkäänlaista tahtoa kuunnella työntekijäpuolta.

Lakkojen piirissä on noin 60 000 työntekijää ja toteutuessaan lakot pysäyttävät suuren osan suomalaista teollisuutta. Lakot koskisivat teknologiateollisuutta, metsäteollisuutta, kemianteollisuutta ja muita aloja.

"Työmarkkinoiden oma taksiuudistus"

Aallon mukaan Teollisuusliiton keskeinen huoli liittyy paikallisen sopimisen kokonaisuuden aiheuttamiin muutoksiin työehtojen tasossa, valvonnassa ja työntekijöiden edustuksessa. Muutokset paikalliseen sopimukseen tekisivät Aallon mukaan mahdottomaksi puuttua heikkoihin paikallisiin sopimuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Riskit erityisesti sille, että ulkomaalainen työvoima työskentelee työehtosopimusten perälautakirjaukset alittaen on valtava. Uudistus on aito uhka työehtojen valvonnan ja tason sekä kaksien työmarkkinoiden syntymisen kannalta, Aalto varoittaa tiedotteessa.

Häviäjiksi joutuisivat Aallon mukaan kotimaiset yrittäjät, jotka eivät halua kilpailla heikoilla työehdoilla.

– Paikallisen sopimisen kokonaisuus on työmarkkinoiden oma taksiuudistus. Uudistuksen voittajat löytyvät hämäristä alihankkijoista ja paljon ulkomaalaisia työllistävistä yrityksistä, Aalto tuomitsee ja viittaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen epäonnistuneeseen, vuonna 2018 toteutuneeseen taksiuudistukseen.

Katso koko yrityslista tästä

Edit kello 13.30. Juttua täydennetty Aallon haastattelulla.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä