Ulkomaat

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Emme pelkää mitään tai ketään – Putin määräsi tunnustamilleen separatistialueille venäläisiä joukkoja

Zelenskyi vaati puheessaan länneltä "selkeää tukea" Ukrainalle.

Moskova

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään pitämässään puheessa, ettei Ukraina "pelkää mitään tai ketään". Zelenskyi lisäsi, että Venäjän ratkaisu tunnustaa Itä-Ukrainan separatistiset alueet loukkaa Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Zelenskyi oli ennen puhettaan käynyt lukuisia puhelinneuvotteluita maailman johtajien kanssa. Hän vaati puheessaan länneltä "selkeää tukea" Ukrainalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti maanantaina separatistialueiden tunnustamisen jälkeen myös lähettää Venäjän joukkoja alueille. Putinin mukaan Venäjän sotilaat "lähtevät turvaamaan rauhaa" Luhanskissa ja Donetskissa.

Useiden länsimaiden edustajat ovat jo tuominneet Putinin päätöksen tunnustaa niin kutsuttujen Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen itsenäisyys. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden , Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat tuominneet Venäjän päätöksen.

Lisäksi Venäjälle on väläytelty erilaisia pakotteita. Valkoisen talon tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Yhdysvallat aikoo määrätä tänään pakotteita Venäjälle. Valkoisen talon mukaan se aikoo ensin keskustella pakotteista liittolaistensa kanssa.

Biden määräsi jo tätä ennen pakotteita Luhanskin ja Donetskin alueille. Määräys kieltää yhdysvaltalaisia esimerkiksi käymästä kauppaa tai tekemästä uusia investointeja separatistialueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Suomi tuomitsi Venäjän yksipuoliset, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavat toimet. Tasavallan presidentin kanslian julkaiseman Suomen lausunnon mukaan Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustaminen rikkoo vakavasti Minskin sopimuksia. Lausunnon mukaan Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

Suomen ulkoministeriö välitti Twitterissä myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lausunnon englanniksi. Lisäyksenä Suomen lausuntoon Haavisto sanoo, että Venäjällä on velvollisuus työskennellä rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Putin vaati Ukrainaa lopettamaan "sotatoimet"

Luhanskin ja Donetskin tunnustamisen lisäksi Putin solmi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan avunantosopimukset separatistijohtajien kanssa.

Putin allekirjoitti separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamista koskevan määräyksen televisioidun puheensa yhteydessä. Putinin mukaan päätös itsenäisyyden tunnustamisesta olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Putin lisäksi kertoi BBC:n mukaan pyytäneensä Venäjän parlamenttia ratifioimaan päätöksen tunnustamisesta mahdollisimman pian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti vaati myös Ukrainaa lopettamaan välittömästi "sotatoimet", joihin Venäjä väittää Ukrainan syyllistyneen Ukrainan itäosassa.

– Muuten kaikki vastuu mahdollisesta verenvuodatuksen jatkumisesta on täysin Ukrainassa valtaa pitävän hallinnon kontolla, Putin lisäsi.

Länsimaissa on pelätty Venäjän yrittävän oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan valheellisten väitteiden avulla ja voivan lavastaa ukrainalaishyökkäyksiä tekosyynä sodalle.

Ukraina on kiistänyt Venäjän viimeaikaiset väitteet muun muassa rajan yli pyrkivistä sabotoijista ja rajavartioaseman tuhoamisesta. Ukrainan ulkoministeri vaati maanantaina Venäjää pysäyttämään "valhetehtaansa".

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat raportoivat maanantaina Itä-Ukrainassa tapahtuneen yli 3 000 tulitaukosopimuksen rikkomusta, mikä on kuluvan vuoden ennätys yhden päivän osalta.

Putin piti noin tunnin puheen

Putinin piti maanantaina noin tunnin kestäneen puheen. Mittava osa Putinin puheesta oli omistettu listaukselle väitetyistä Venäjän kokemista vääryyksistä. Puhetta seurasivat muun muassa CNNGuardian ja BBC.

Separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisen alla Putin puhui muun muassa Ukrainan ja Venäjän jaetusta historiasta. Puheessaan Putin arvioi esimerkiksi, ettei Ukrainalla ole ikinä ollut valtiollista perinnettä. Hän väitti, että modernin Ukrainan loi Venäjä, tarkemmin kommunistisen Venäjän bolshevikit, ja prosessi alkoi pian vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen.

Venäjä joutui sen sijaan presidentin mukaan ryövätyksi, kun Neuvostoliitto romahti. BBC:n mukaan Putin on puhunut tästä aiemminkin ja kertaalleen esimerkiksi kutsunut Neuvostoliiton romahtamista geopoliittiseksi katastrofiksi.

Ukrainan kriisin lähtölaukaus Krimillä

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneiden Minskin sopimusten pohja putoaa pois Putinin tunnustaessa Luhanskin ja Donetskin itsenäisyyden, arvioi muun muassa Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut Hannu Himanen .

– Päällimmäisenä se voisi viitata siihen, että Venäjän joukot, joita on nyt suuressa määrin ja korkeassa valmiudessa kerätty Ukrainan rajan lähelle, työntyisivät näille alueille avoimesti ja täydellä voimallaan, Himanen arvioi STT:lle.

Venäjä on vaatinut viime aikoina länneltä niin kutsuttuja turvallisuustakuita muun muassa siitä, ettei sotilasliitto Nato laajentuisi enempää itään.

Puheessaan Putin väitti, että Ukrainan liittyminen sotilasliitto Natoon olisi suora uhka Venäjän turvallisuudelle. Lisäksi hän väitti Naton jättäneen Venäjän turvallisuushuolet huomiotta.

Hän väitti myös Ukrainan olevan Yhdysvaltain hallinnassa oleva nukke ja syytti ukrainalaisviranomaisia korruptiosta. Putin ei kuitenkaan esittänyt todisteita kummallekaan väitteelle.

"Rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta"

Putinin päätös tunnustaa Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyys rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta, sanovat EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen , EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel .

Kaikki kolme julkaisivat samansisältöisen tviitin, jonka mukaan EU ja sen kumppanit reagoivat Putinin päätökseen yhtenäisesti, tiukasti ja päättäväisesti osoittaen solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan.

Päätös rikkoo EU-johtajien mukaan myös Ukrainan alueellista koskemattomuutta sekä Minskin sopimuksia.

Myöhemmin Borrell tviittasi, että Putinin päätös lähettää sotilaita Donetskiin ja Luhanskiin on toinen suora aggressio Ukrainaa kohtaa.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi niin ikään tuomitsevansa Putinin päätöksen tunnustaa separatistialueiden itsenäisyys. Stoltenbergin mukaan päätös heikentää entisestään Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä rapauttaa pyrkimyksiä konfliktin ratkaisemiseksi. Putinin päätös rikkoo myös Minskin sopimuksia, Stoltenberg sanoi lausunnossaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä