Ulkomaat

Vaaliväittelyiden säännöt uudistetaan, yli 120 Trumpin keskeytystä olivat liikaa – Suomalaisista politiikan väittelyistä tuttua keinoa ehdotetaan ratkaisuksi sosiaalisessa mediassa

Tiistaina käytyä vaaliväittelyä Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä on luonnehdittu jopa historian surkeimmaksi, koska keskustelun asiakysymyksistä esti jatkuva keskeyttely ja huutelu.

Yhdysvaltain presidentinvaalien väittelyt järjestävä toimielin CPD tiedottaa, että tulevien väittelyiden muotoa ja sääntöjä uudistetaan.

CPD ilmoitti muutoksista keskiviikkona eli päivä sen jälkeen, kun Donald Trump ja Joe Biden kohtasivat Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäisessä tv-väittelyssä, jota on kommentoitu laajalti historian surkeimmaksi presidenttiehdokkaiden väittelyksi.

Huutelun ja päällepuhumisen täyttämästä Trumpin ja Bidenin väittelystä ei ole julkisuudessa juurikaan osattu nimetty voittajaa, mutta häviäjäksi on todettu Yhdysvaltain demokratia. Keskustelu asiakysymyksistä jäi vähäiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

CPD sanoo tiedotteessaan, että tiistain väittely teki selväksi sen, että tuleviin väittelyihin tarvitaan selkeämpää rakennetta, jotta "väittelyissä voidaan käydä hallitumpaa keskustelua".

Tulevissa väittelyissä järjestystä ylläpidetään CPD:n mukaan "uusilla keinoilla". Toimielin kertoo, että muutoksista kerrotaan piakkoin.

Trump keskeytti yli 120 kertaa

CPD ei yksilöinyt tarkemmin, miten tiistain väittelystä ilmeni tarve uusille säännöille, mutta tiedotteessa todetaan pyrkimys "hallitumpaan keskusteluun".

Tiistain väittelyssä istuva presidentti Trump keskeytti Bidenin ja väittelyn juontajan, tv-kanava Foxin uutisankkuri Chris Wallacen yli 120 kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Biden puolestaan keskeytti Trumpin väittelyssä yli 20 kertaa.

Pahimmillaan Trump keskeytti Bidenin yksittäisen, noin kolme minuuttia kestäneen puheenvuoron terveydenhuollosta yli kymmenen kertaa.

Wallace vetosi lukuisia kertoja Trumpiin, jotta tämä antaisi Wallacen kysyä kysymyksensä keskeytyksettä.

Verkkokommentoijat vaativat parannuksia

Kuten tiedotusvälineissä, tiistain väittelyä pidettiin pahoin epäonnistuneena myös lukemattomissa sosiaalisessa median kommenteissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Useat yhdysvaltalaismediat nostivat uutistensa yhteyteen Twitter-kommentteja, joissa ihmiset toivoivat parannuksia vaaliväittelyn järjestelyihin.

Moni kommentoija toivoi, että väittelijöiden mikrofonit hiljennettäisiin siksi aikaa, kun toinen osapuoli pitää omaa puheenvuoroaan.

Myös suomalaisista, esimerkiksi puoluejohtajien välillä käytävistä väittelyistä tuttua käytäntöä toivottiin otettavaksi käyttöön tuleviin Bidenin ja Trumpin välisiin väittelyihin.

Kyseinen käytäntö on sekuntilaskuri, joka mittaa väittelijöiden puheenvuorojen pituutta ja laskee yhteen, kuinka pitkään kukin väittelijä on saanut olla äänessä koko keskustelun aikana.

Seuraava Trumpin ja Bidenin väittely käydään lokakuun 15. päivä. Sitä ennen varapresidentit väittelevät 7. lokakuuta.

Debatti oli täynnä nimittelyä ja keskeytyksiä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä