Paikallisuutiset

Valmis pihasauna 23 900 eurolla, kannattaako? Näin löylyvalmiin saunan tilaus ja toimitus sujuivat – melkein ilman yllätyksiä

Halutessaan löylyhuoneeseen saa ison ikkunan, jolloin perheen pienimmätkin voivat ihailla maisemaa.

Kun aloimme miettiä pihasaunan hankkimista mökille, halusimme päästä helpolla, sillä emme ole rakentajatyyppejä.

Listasimme, mitä toivomme saunalta. Halusimme saunan olevan mahdollisimman nykyaikaisen näköinen – ei siis mitään puunväristä pyöröhirsi- tai kelohonkarakennusta. Toiveena oli isot ikkunat, jotta pieneen tilaan tulisi valoa ja sen myötä avaruutta.

Koska mökissä on jo sauna ja kylpyhuone, uusi sauna tulisi vaihtoehdoksi. Käyttäisimme pihasaunaa lähinnä kesällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katselimme valmistajien nettisivuilta kuvia – eli aloitimme siitä, miltä rakennus näyttää. Vasta sitten tutkailimme faktoja, hirsien paksuuksia, mitä toimitukseen kuuluu ja muita yksityiskohtia.

Valmissaunojen tarjoajia on useita. Pakettien vertailuun on hyvä paneutua kunnolla. Ensin kannattaa varmistaa, onko kyseessä valmis- vai materiaalitoimitus.

Luonnollisesti rakennuksen koko vaikuttaa hintaan, mutta se ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Myös huonekorkeudet vaihtelevat.

Ennen tilausta on syytä tarvittaessa kysyä esimerkiksi, sisältyykö vakiotoimitukseen pintakäsittelyjä, kuuluuko pakettiin kiertoilmatakka, onko hirsien välissä koko matkalla eristeitä ja tapitetaanko hirsirunko vaarnaruuvein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikkunoiden ja ovien laatu vaikuttavat hintaan. Kolminkertaiset ikkunat ovat kalliimpia kuin yksinkertaiset. Jos rakennuksessa on isoja ikkunoita, niiden on hyvä olla karkaistua turvalasia.

Vertailun tuloksena New Saunan malli ja löylyvalmiin paketin varustelutaso miellyttivät meitä eniten. Tietoja muiden valmistajien malleista löytyy jutun ohessa olevasta faktalaatikosta.

Kun saunatoimituksen aika tuli, kaikki sujui suunnitellusti, helposti ja nopeasti. Vain takan edustan suojuslasi oli leikattu väärin, pakettiin kuuluneen takan mukaan. Odotamme vielä, milloin oikea lasi saapuu.

Lamelli- vai pyöröhirsi?

On tärkeää katsoa, millaisista ja minkä paksuisista hirsistä rakennus on tehty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lamelli- ja höylähirsi ovat eri materiaaleja, vaikka olisivat samaa paksuutta, muistuttaa pihasauna-asiantuntija Hanna Humalajoki New Saunasta, joka kuuluu Ehta Groupiin.

Ehtalla on kolme saunabrändiä ja 15 vuoden kokemus löylyvalmiiden saunojen rakentamisesta.

Kun saunarakennus tulee tehtaalta, takka ja kiuas ovat jo paikoillaan. Rakennuksen toimittavan rekan kuljettaja asentaa vain savupiipun torven katolle. Seinät ovat lamellihirttä.

New Sauna käyttää lamellihirttä. Se on valmistettu kahdesta lankusta liimaamalla siten, että puun kestävä sydänpuoli on hirren ulkopinnassa.

Humalajoki kertoo, että lamellihirsi on vääntymätön, ja siihen tulee vähemmän ja pienempiä halkeamia kuin massiivi- eli höylähirteen.

Lamellihirren valmistuksessa käytetään liuotinvapaata liimaa, joka hengittää kuten massiivipuu.

Mitä asiakas arvostaa?

– Suurin osa asiakkaista antaa arvon kattavalle toimitussisällölle. Vakiotoimituksen sisällöstä on mahdollista jättää jotain pois, jos ei koe tarvetta esimerkiksi takalle tai haluaa käsitellä ulkohirrenkin itse, Humalajoki kertoo.

– Joillakin löytyy kiuas omasta takaa, ja he haluavat asentaa sen tulevaan pihasaunaan. Tällöin vähennämme hinnasta poisjätettävän tuotteen.

Lisähinnasta paketteihin saa vaikkapa ison ikkunan löylyhuoneeseen, sähköistyksen tai sisäpuolisten pintojen käsittelyt.

Tilauksesta toimitukseen

Ennen kuin saunan tilaa, rakennusluvan pitää tietysti olla kunnossa. Tilauksen voi myös antaa ehdollisena niin, että tilaus vahvistuu, jos kunta myöntää rakennusluvan.

Rakennusluvan saamiseen menee aikaa muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen paikkakunnasta ja ajankohdasta riippuen. Lisäksi rakennusprojektilla pitää olla valvoja.

Kun saunavalmistajan tarjous on jumpattu hyväksyttyyn kuntoon, pitää miettiä toimitusaikaa. Jos saunan toimitus ajoittuu syksystä kevääseen, joudutaan arvioimaan muun muassa sitä, kestääkö tie painavan rekan ja rakennuksen painon.

Rekankuljettaja tuo valmiin saunan tontille. Näky on pysähdyttävä, vaikka kyse on vain 16-neliöisestä rakennuksesta.

On myös hyvä varmistaa, että rekka nostureineen mahtuu tontille ja pystyy nostamaan rakennuksen puiden estämättä. Saunayritykseltä saa ohjeet ja mitat hyvissä ajoin ennen toimitusaikaa, jotta tonttia voidaan tarvittaessa raivata.

Saunan valmistaja antaa myös tarkat ohjeet ja mitat perustusten tekoon.

Sen jälkeen kun kaikki valmistelevat työt tontilla on tehty ja sovittu toimitusajankohta on käsillä, kaikki sujuu nopeasti. Rekka kurvaa tontille ja paria tuntia myöhemmin poistuu paikalta.

Sinä aikana sauna on laskettu perustuksille, kiuas ja takka ovat paikallaan ja savupiippu laitettu katolle. Jos pakettiin kuului tai valmistajalta on ostettu lisäpalveluna sisätilojen pintojen käsittely, periaatteessa kaikki on valmista.

Tosin löylyttelemään ei vielä pääse, sillä sauna pitää käyttö- tai lopputarkastaa sitä ennen.

Rekan nosturi nostaa saunan perustuksille.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi terassi ei välttämättä kuulu pakettiin, vaan sen joutuu tekemään itse tai tilaamaan ulkopuoliselta.

Hintaesimerkki 16 neliön rakennuksesta

New Saunan 16-neliöinen saunarakennus on tehty 88-millisestä, koko matkalta eristetystä lamellihirrestä. Siinä on Harvia-kiuas ja kiertoilmatakka, kaksinkertaiset ikkunat, hirsien ulkopinnat on käsitelty ja löylyhuoneen lattia on lämpökäsiteltyä mäntyä.

Löylyvalmis sauna maksoi keväällä 2023 yhteensä 23 900 euroa.

Onko se kallis? Jos itse ei osaa tai ehdi rakentaa ja kaikki työt joudutaan teettämään ammattilaisella ns. pitkästä tavarasta, säästöä ei välttämättä tule.

Haastattelemani pääkaupunkiseudulla työskentelevä timpuri totesi, että päinvastoin loppulasku olisi todennäköisesti suurempi, kun muutkin työt – raivaukset, perustukset ja mahdolliset sähkötyöt – pitäisi teettää ulkopuolisella.

Valmistaja on antanut tarkat ohjeet perustusten tekemiseen. Kun harkot ovat oikeissa kohdissa, saunarakennuksen laskeminen perustuksille on helppoa, eikä enää tarvitse säätää mitään. Terassi ei välttämättä kuulu saunapakettiin.

Rakennustarkastaja kertoi, että tarkastuksen kannalta löylyvalmis sauna on helppo, koska valmistaja on ottanut huomioon kaikki rakennusmääräykset. Pitkästä tavarasta rakennetuissa saunoissa voi ilmetä yllätyksiä.

Pidä sisustus pelkistettynä

Millainen sisustus sopii asiantuntijan mielestä pieneen saunarakennukseen, jonka huone on 9–12-neliöinen?

– Saunarakennuksen käyttötarkoitus ratkaisee kalusteet: käytetäänkö huonetta nukkumiseen, ruokailuun, oleskeluun vai pukuhuoneena. Lisäksi on hyvä miettiä, montako henkilöä huonetta käyttää kerralla, vinkkaa sisustussuunnittelija Raita Ranta Raita Designista.

– Kun nämä on mietitty, vältytään virhehankinnoilta. Pientä huonetta ei kannata pitää varastona ja siirtää sinne toisiinsa sopimattomia esineitä. Liian täyteen ahdettu huone näyttää pienemmältä kuin väljästi ja ilmavasti sisustettu. Yhtenäisimmän ilmeen saa hankkimalla kaikki kerralla.

Sisäpintojen käsittely on usein lisäpalvelu, joka maksaa erikseen, mutta se on helppo tehdä myös itse. Pinnat on hyvä käsitellä ennen kuin rakennus otetaan käyttöön, koska käsittelemätön puu tummuu jo yhdessä kesässä.

Ranta suosittelee aloittamaan sisustussuunnittelun tutustumalla huoneen pohjapiirustukseen, jossa on tarkat mitat. Sen jälkeen on helpompi miettiä, minkä kokoisia huonekaluja huoneeseen mahtuu.

Myös ovien avautumissuunnat on otettava huomioon. Kulkuväylien tulee jäädä vapaaksi, jotta huoneessa ei tarvitse puikkelehtia.

– Selkeys, käytännöllisyys, kalusteiden ilmavuus, muunneltavuus, selkeät muodot ja vaaleat värit eivät pienennä huonetta. Vaalea väri ei tarkoita vain valkoista. Iso matto kokoaa sisustuksen.

Mieti useita valonlähteitä

– Ikkunoiden määrästä ja koosta riippuen lisää valoisuutta saa peilillä, josta luonnonvalo heijastuu, Ranta sanoo.

Jos rakennus on sähköistetty tai siellä on aurinkopaneelit käytössä, luonnonvalon ja kattovalaisimen lisäksi kannattaa miettiä jalkalampulla saatavaa epäsuoraa ja valoketjulla toteutettavaa valaistusta. Useampi valonlähde on parempi vaihtoehto kuin yksi kelmeä kattolamppu.

Kun huoneen sisustus pysyy harmonisena vaaleiden sisustusvärien ansiosta, huone näyttää suuremmalta kuin onkaan.

Jos huoneessa on tarkoitus nukkua, pimennysverhot ovat järkevä valinta. Isoihin ikkunoihin sopivat pimentävät sivuverhot ja pieniin ikkunoihin rullaverhot.

Yksiväriset verhot tuovat rauhallisuutta pieneen tilaan. Korkeusvaikutelmaa syntyy, kun verhot ripustetaan katon rajaan laitettuun verhotankoon tai -kiskoon.

– Kun mietitään huonekaluja, on hyvä miettiä samalla myös säilytysratkaisuja. Voisiko esimerkiksi pöydän sisään kätkeä jotain säilytettävää? Kun lattiapinta-alaa on vähän, kannattaa hyödyntää seinille laitettavia säilytysratkaisuja, Raita Ranta toteaa.

Vertailu

Esimerkkejä saunapaketeista

Massiivihirsi on perinteinen hirsityyppi, joka valmistetaan yhdestä puusta.

Lamellihirret koostuvat toisiinsa liimatuista samansuuntaisista lamelleista. Raaka-aineena käytetään kuusi- tai mäntysahatavaraa.

Kestävyys: Lamellihirsi ei väänny. Höylähirren kieroutuminen mahdollista.

Hengittävyys: Molemmat erinomaisia.

Ympäristöystävällisyys: Molemmat erinomaisia.

Eristävyys: Lamellihirsi hyvä. Höylähirressä halkeamat voivat heikentää.

Ulkonäkö: Lamellihirsi moderni. Höylähirsi rustiikkinen.

Painuminen: Lamellihirsi 10–30 mm/m. Höylähirsi 20–40 mm/m.

Smartia: Aava 15/1D, hinta 18 635 euroa. Koko 15 m2, 58 x 145 mm lamellihirsi. Ei takkaa. Parra Q20- tai Harvia 16 -kiuas. Toimitus 1 650 euroa.

Ehta: Vihta XL, hinta 18 900 euroa. Koko 15,6 m2, 88 x 190 mm lamellihirsi. Terassi 9 m2. Harvia 16 -kiuas. Ei takkaa.

Jurohuvilat: Adessa, hinta 23 690 euroa. Koko 17 m2, 88 x 185 mm lamellihirsi. Harvia-kiuas. Ei takkaa.

Rakennuksen koko vaikuttaa hintaan, mutta se ei ole ainoa ratkaiseva tekijä.

Myös huonekorkeudet vaihtelevat. Pakettien vertailuun on hyvä paneutua kunnolla.

Miellyttävän pehmeät löylyt

Kommentti

Kaisa Virtanen

palaute@lannenmedia.fi

Saimme ottaa ensimmäiset löylyt uudessa saunassa viikkoa ennen juhannusta. Voi sitä autuuden tunnetta, kun noin pari vuotta vireillä ollut projekti oli tullut päätökseen.

Olimme tyytyväisiä, että olimme vaihtaneet löylyhuoneen panoraamaikkunan isoon maisemaikkunaan. Siten suvun pieninkin saunoja näkee ulos, kun istuu alemmalla lauteella. Lisäksi iso ikkuna tuo valoisuutta saunaan.

Saunan löylyt ovat miellyttävän pehmeät. Kun löylyhuone on riittävän iso, sinne mahtuu neljä aikuista oikein helposti yhtä aikaa lauteille.

Koska saunarakennuksen huone ei ole suuri, emme ostaneet ennakkoon sisustustavaroita. Emme halunneet, että pieni huone olisi täyttynyt toisiinsa sopimattomista tuotteista, vaan pyrimme harmoniaan. Sisustuksessa päätimme suosia vaaleita värejä.

Ostimme vuodesohvan, jotta saunalla pystyisi tarvittaessa yöpymään. Siellä on tähän mennessä nukkunut muutama vieras ja myös omaa väkeä, jotta tietäisimme, miten se toimii majoitustilana. Hyvin toimii.

Saunomisen jälkeen olemme tuulettaneet tilat hyvin, jotta huoneessa ei olisi liian kuuma nukkua. Päädyissä on avattavat ikkunat, joten rakennukseen saa läpivedon, jota voi tehostaa pitämällä ovea auki.

Vaikka tilaa on niukalti, huoneeseen mahtuu tarpeelliset. Vielä pitää löytää pieni, kevyehkö pöytä, jota nyt metsästämme kirppiksiltä ja Torista.

Toimittaja Kaisa Virtanen.

Jos huoneessa on tarkoitus nukkua, pimennysverhot ovat järkevä valinta.

Isoihin ikkunoihin sopivat pimentävät sivuverhot ja pieniin ikkunoihin rullaverhot.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä