Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Kohti huomista!

Vuosi 2023 on menossa jo viimeisellä neljänneksellä ja budjetin teko vuodelle 2024 sekä suunnitelmat vuosille 2025 ja 2026 ovat edessä.

Tämän hetken näkymät kaupungin taloudessa eivät näytä aivan masentavilta, mutta eivät myöskään kovin rohkaisevilta. Monenlaisia haasteita ja huomioon otettavia asioita on riittävästi eikä kaikkea pysty tarkasti edes ennalta arvioimaan, mutta silti suunnitelmia pitää uskaltaa tehdä.

Talouden toteumatilanne kesäkuun lopulla antaa suuntaa koko vuodelle. Toimintatuotot, toimintakulut, verotulot, valtionosuudet, muut rahoitustuotot ja suunnitelmapoistot muodostavat kokonaiskuvan, joka näyttää tilikaudelle n. 1,4 milj. euron miinus merkkistä tulosta. Tuoko loppuvuosi vielä yllätyksiä, se jää nähtäväksi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi tärkeä huomio liittyy työmarkkinatuen kuntaosuuteen, se on nimittäin laskenut vuodesta 2016 lähtien. Tavoite v. 2023 on tehdä 100 000 euroa säästöä kunnan työmarkkinatuen kuntaosuusmaksuissa, tähän vaikuttaa mm. alueen hyvä työllisyys tilanne.

Maksuosuuden piirissä olleiden henkilöiden määrä on vähentynyt 6 vuoden aikana lähes 300 henkilöllä. Tällaisia toimia tarvitaan lisää.

Työtä pitää olla tarjolla ja sen vastaan ottaminen tulee tehdä aina haluttavammaksi kuin pelkkä oleilu.

Inflaatio, korkotason reipas nousu ja palkkaharmonisaatio on nostanut kuntien menoja. Samalla se vähentää tärkeiden investointien läpivientejä sekä lisää työttömyyttä, joka taas vähentää verotuloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väki vähenee ja vanhenee, työssä käyvät eläköityvät eikä moniin vaativiin tehtäviin näytä löytyvän osaajia. Palvelutarpeen ylläpitämiseksi tarvitsemme Kajaaniin myös veto ja pitotekijöitä, jotka ovat paremmat kuin muissa kunnissa.

Uskoisin virkamiesten ja naisten tekevät parhaansa tässä asiassa, mutta löytyisikö hyviä ideoita myös ihan tavallisilta kuntalaisilta? Olemmeko tehneet riittävästi paremman lopputuloksen eteen ?

Yksi tapa on myös säästää luopumalla sellaisesta palvelusta, jonka käyttö on vähäistä, eikä siihen ole henkilökuntaa tai sen puuttumisesta ei tule vahinkoa.

Mutta pidetään huolta lapsista, nuorista, vanhuksista sekä vajaakuntoisista, jotka tarvitsevat enemmän yhteiskunnan apua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos pitää sopeuttaa enemmän mitä on jo suunniteltu, tehdään se järkevästi yhdessä pähkäillen.

Veijo Moilanen (kd.)

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä