Koti-Kajaani
Valtuustosta viisaita: Synnytystoiminnalle saatava pysyvä lupa – "On aivan kohtuutonta ajatella, että täältä pitäisi kaikkien lähteä synnyttämään Ouluun tai Kuopioon"
Synnytysten tärkeys ylipäätänsä lienee meillä kaikilla todella hyvin tiedossa. Ja Suomessa tämä asia on vieläpä erittäin hyvällä tolalla, kun vuosien ja vuosikymmenten systemaattisen ja pitkäjänteisen työn ansiosta synnytysten turvallisuus on meillä maailman huippua.
Mutta. Syy kirjoittaa synnytysten tärkeydestä liittyy Kainuun keskussairaalan synnytystoimintaan. Se toimii tällä hetkellä määräaikaisen poikkeusluvan turvin, koska synnytyksiä ei ole keskittämisasetuksen vaatimaa tuhatta vuodessa.
Poikkeuslupa päättyy tämän juuri alkaneen vuoden lopussa, ja sille tietysti haetaan jatkoa. Kuten aiemminkin, nytkin haetaan pysyvää poikkeuslupaa. Aiemmin se on tullut määräaikaisena takaisin, joten olemme joutuneet elämään jatkuvassa epävarmuudessa.
Nyt poikkeusluvan on tarpeen olla pysyvä. Kainuun keskussairaalan synnytysmäärät ovat nousseet vuoden 2019 noin 550 synnytyksestä viime vuoden lähes 830 syntyneeseen vauvaan. Iso osa kasvusta on Kainuun ulkopuolisia synnyttäjiä, jotka osaltaan turvaavat synnytystoimintaamme ja parantavat osaston kustannustehokkuutta.
Ja kertovathan maakunnan ulkopuolelta tulevat synnyttäjät myös siitä, että meillä on vetovoimaa: uudet ja erinomaiset tilat, osaava henkilöstö, perhekeskeisyys sekä hyvää palautetta keräävä synnytysosasto.
Pysyvää lupaa Kainuun synnytystoiminnalle puoltavat myös pitkät välimatkat. On aivan kohtuutonta ajatella, että täältä pitäisi kaikkien lähteä synnyttämään Ouluun tai Kuopioon. Se väistämättä lisäisi matkasynnytysten sekä synnytysten käynnistämisten määrää, jotka puolestaan heikentävät synnytysten turvallisuutta.
Synnytystoiminnalla on väliä kaikille kainuulaisille, koska se vaikuttaa koko sairaalan päivystyskykyyn. Ilman synnytysosastoa todennäköisesti myös muu ympärivuorokautinen päivystys loppuisi ja sairaala muuttuisi ennaltasuunniteltujen toimenpiteiden päiväsairaalaksi, jolloin kiireellisten esimerkiksi nukutusta ja kirurgiaa vaativien tilanteiden hoito siirtyisi Ouluun tai Kuopioon. Se voisi joissain tapauksissa olla kohtalokasta.
Sairaalan ensisijainen tarkoitus on tietysti ihmisten hengen, terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen. Mutta sen lisäksi sillä on merkittävä elinvoimavaikutus alueellen. Ilman päivystävää sairaalaa osaajia tarvittaisiin huomattavasti vähemmän ja työpaikka olisi eittämättä vähemmän houkutteleva. Tällä kaikella olisi valtavat negatiiviset kerrannaisvaikutukset.
Mutta eipä maalailla piruja seinille, vaan varmistetaan se, että Kainuun keskussairaalassa on synnytystoimintaa tulevaisuudessakin. Tämä on koko Kainuun yhteinen haaste ja asia.
Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.