Koti-Kajaani

Vapaaehtoisen puheenvuoro: "Vertaistuki antoi uskoa selviytymiseeni, kun sairastuin", sanoo OLKA-vapaaehtoiseksi ryhtynyt Seija

Kajaanilainen Seija Karppinen on pukenut päälleen OLKA-vapaaehtoisen vihreän liivin. Hän on aloittamassa vapaaehtoisvuoroaan Kainuun keskussairaalan OLKA-pisteellä.

"Aloitin vapaaehtoistoiminnan OLKA-pisteeltä, jossa olen potilaiden ja läheisten tavattavissa, kerron yhdistysten toiminnasta sekä OLKA-toiminnasta", kertoo Karppinen.

"Valmennetut vapaaehtoiset voivat jatkossa toimia myös osastoilla vertaistukijoina tai vaikkapa juttukavereina."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karppinen kertoo itse saaneensa keskustelutukea vertaistukihenkilöltä Meilahdessa.

"Vertaistukihenkilö antoi uskoa selviytymiseeni, kun sairastuin."

Kun OLKA-toiminta alkoi vuoden 2020 alussa myös Kainuussa, Karppinen hakeutui heti mukaan.

"Vapaaehtoistoiminnassa paras tunne on olla apuna, tukena ja kuuntelijana vastasairastuneelle."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

OLKA koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa sekä huolehtii vapaaehtoisten tuesta ja koulutuksesta.

"Mukaan on helppo tulla", kertoo Karppinen kokemuksistaan.

OLKA-pisteeltä potilas ja hänen läheisensä saavat tietoa potilasyhdistyksistä, ja yhdistykset voivat järjestää teemapäiviä sekä esitellä toimintaansa. Piste löytyy Kainuun uudesta sairaalasta kahvion ja infon läheisyydestä. Lähin sisääntulo pisteelle on pääovesta F1.

OLKA Kainuun seuraava sairaalavapaaehtoistoiminnan ILONA-valmennus järjestetään syksyllä 2021. Valmennus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vapaaehtoisena sairaalassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vertaistukivalmennuksen käyneet voivat toimia ILONA-valmennuksen jälkeen vertaistukijoina sairaalassa. Karppinen on ollut iloinen siitä, että valmennukseen osallistuminen ei sido vielä mihinkään.

"Vapaaehtoistoiminnan aloittamisesta ja vuoroista voin päättää itse niin kuin minulle parhaiten sopii."

OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminta tarjoaa potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Toimintaan kuuluvat sairaaloissa sijaitsevat OLKA-pisteet, sairaalavapaaehtoistoiminta ja Vertaistalo.fi -palvelu.

OLKA-toimintamalli on HUS:n ja EJY ry:n yhteistyössä kehittämä sairaalavapaaehtoistoiminnan malli. OLKA Kainuu on kuulunut valtakunnalliseen verkostoon vuoden 2020 alusta alkaen.

OLKA koordinoi toimintaa sekä huolehtii tarvittavasta tuesta ja koulutuksesta. Vapaaehtoistoimintaa toteuttavat järjestöt, yhdistykset ja yhteisöt. Toiminta yhdistää yhdistysten osaamisen osaksi potilaan palvelukokonaisuutta.

OLKA Kainuu -hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ja Kainuussa hallinnoi Kainuun Nuotta ry. Toimintaa toteutetaan Kainuun soten, Kainuun keskussairaalan ja yhdistysten välisenä yhteistyönä.

"Vapaaehtoistoiminta on tuonut elämääni mukavaa vaihtelua ja uusia ystäviä", innostaa Karppinen.

OLKA-koordinaattori

Vapaaehtoisen puheenvuoro -palstalla kirjoittavat kajaanilaisten järjestöjen, yhdistysten ja ev.lut. seurakunnan toimijat.

Seija Heikkinen

Seija Karppinen toimii OLKA-vapaaehtoisena Kainuun keskussairaalassa. Vapaaehtoiset tunnistaa vihreistä liiveistä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä