Wild Taigan kesä on luonnon ja kulttuurin harmoniaa

Wild Taiga tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän luonto- ja kulttuurielämyksiä Kuhmossa, Suomussalmella ja lähiseudulla. Nappaa tästä vinkit kesälomallesi ja rakenna juuri omalle lomaseurueellesi sopiva kokonaisuus!

Julma-Ökyn kanjonijärvi on melojien suosikkikohde

Luontolomalle rentoutuen tai aktiviteettien pariin

Alueen luonto tarjoaa monipuoliset puitteet sekä aktiiviseen lomailuun että kiireettömään hiljentymiseen. Hossan jylhiin maisemiin, Kuhmon Ystävyyden puiston reiteille sekä muihin luontokohteisiin voit sujahtaa patikoiden, pyöräillen tai meloen paikallisoppaiden johdolla tai omatoimisesti. Myös esteettömiä reittejä on tarjolla. Ripauksen kulttuuria luontoretkille tuovat erilaiset teemareitit Kuhmon rantaraitista Kurimon kulttuuripolkuun, musisointi Suomussalmen Soivassa Metsässä sekä kalliomaalaukset Hossan Värikalliolla.

Välineitä retkille vuokraavat mm. Hossan Lumo, Hossan Retkeilykeskus ja Kieppituvat Suomussalmella, Eräpiira, Kalevalan juhlatakomo ja Lentiiran Lomakylä Kuhmossa, Kylmäluoman Retkeilykeskus ja Saijan Lomakartano Taivalkoskella sekä Jättiläisenmaa Paltamossa.

Villiä elämää erämaassa

Unohtumattomia elämyksiä tarjoavat myös useat eläintenkatselu- ja kuvausretkiä järjestävät yritykset, joiden johdolla pääset kurkistamaan metsiemme suurpetojen elämään lähietäisyydeltä. Karhun, ahman ja suden lisäksi voit bongata komean maa- tai merikotkan piilokojusta tai jopa saunan lauteilta käsin. Jännittävät, mutta turvalliset katseluretket valoisana kesäyönä tai syysiltana ruskan väriloistossa kuuluvat alueen suosikkiaktiviteetteihin.

Karhuemon pentuineen voi nähdä esimerkiksi Martinselkosessa. Kuva: Tuomas Juntunen

Värikkäitä kesätapahtumia

Värikkäät tapahtumat tuovat oman mausteensa kesäkauteen. Luonnossa liikkujalle sopivat mainiosti Kainuu Trail -polkujuoksutapahtuma Hossassa 29.6. sekä Kainuun Rastiviikko 30.6.–5.7. Kajaanissa. Musiikin ystävä löytää konserttinautintoja kansanmusiikkijuhla Sommelon 24.–30.6. sekä Kuhmon Kamarimusiikin 14.–29.7. ohjelmistoista. Sommelon teema Paimenessa avaa festivaalitrilogian 2024–2026, ja Kuhmon 54. Kamarimusiikki puolestaan soi Rajalla-teeman ympärillä. Molemmat tapahtumat tuovat kulttuurin keskelle luontoa.

Kuhmon kamarimusiikki tuo kulttuurin luonnon keskelle. Kuva: Stefan Bremer

Paikalliskulttuuria ja kansanperinnettä

Suomalaisen kulttuurin juurille voit matkata Kuhmossa Kalevala-keskus Juminkeossa tai Uljaskan Pirtillä, jonka tunnetuin asukas antoi kasvonsa Väinämöiselle Akseli Gallen-Kallelan maalauksissa. Koe Kainuun omintakeinen Väinämöisen rakkausruno -seikkailupeli taas tutustuttaa pelaajat Kuhmon historiaan arvoitusten ratkomisen yhteydessä.

Myös Suomussalmelta löytyy toinen toistaan kiinnostavampia käyntikohteita. Satojen turvepäisten hahmojen muodostama Hiljainen Kansa puhuttelee ohikulkijaa monella tavalla, ja paikkakunnalla pääset tutustumaan myös Ilmari Kiannon elämään ja taiteilijakoti Turjanlinnaan järviristeilyllä. Autenttisella Korpiporon porotilalla viihtyvät myös perheen pienimmät.

Porotilavierailu sopii koko perheen aktiviteetiksi. Kuva: Kerttu Komulainen

Herkkuja ja monenlaista majoitusta

Kesäpäivän kruunaa herkutteluhetki nuotiotulilla tai paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Maistuisiko Kaesan Kotileipomon makeansuolainen rönttönen, nokipannukahvit ja muurinpohjaletut Hiljaisen Kansan Niittykahvilassa tai raikas kesälounas Kultaisessa Kukossa? Äksyjen Ämmien järjestämillä majatalosta majataloon kulkevilla retkillä pääset puolestaan sukeltamaan karjalaiseen ruokakulttuuriin.

Wild Taigan alueelta löydät monenlaisiin tarpeisiin sopivat majoitusvaihtoehdot. Valitsetko täyden palvelun hotellin, mökin omassa saaressa tai muualla luonnon helmassa, näköalahuoneiston vaaran huipulla, leppoisan ilmapiirin leirintäalueen vai kodikkaan majatalon?

Alueen majoitus- ja ravintolatarjonnan, retket ja reitit sekä tapahtumat ja käyntikohteet löydät kootusti wildtaiga.fi-sivustolta. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan Wild Taigan kesästä!

Wild Taiga

Wild Taiga yhdistää yli 50 erilaista matkailutoimijaa pääosin Kuhmossa ja Suomussalmella. Mukana on yrityksiä myös muualta Kainuusta, Pohjois-Karjalasta ja Taivalkoskelta.

Luonto- ja kulttuuriarvojen korostaminen on yhteistä kaikille Wild Taigan toimijoille.