Ihmiset

Yhdessä 4H-yrittäjänä työllistät itsesi kesätöihin – Kainuussa nuorten 4H-yrityksiä on perustettu viimeisten vuosien aikana reilusti yli 100

Kirjoittaja on Suomen 4H-liiton vt. järjestöpäällikkö.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla

kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuori oletko vailla kesätöitä?

4H-yrittäjyys on tapa työllistää itsesi. 4H-yrittäjänä perustat oman 4H-yrityksen ja sen perustaminen on helppoa. Ensiksi ole yhteydessä oman kunnan 4H-yhdityksen toiminnanjohtajaan.

Toiminnanjohtajat opastavat 4H-yrittäjäksi haluavan nuoren eteenpäin yrityksen suunnittelussa ja perustamisessa. 4H-yrittäjäksi haluavat nuoret käyvät 4H-yrityskoulutuksen livekoulutuksena tai verkkokoulutuksena.

4H-yrityskoulutus sisältää kaiken tiedon yrityksen perustamisesta ja siihen liittyvistä muodollisuuksista. Kaikissa Kainuun 4H-yhdistyksissä autetaan nuoria oman 4H-yrityksen perustamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

4H-yritykset ovat aina tekijöidensä näköisiä. 17-vuotiaalle Eero Salliselle 4H-yrittäjäksi ryhtyminen kypsyi mielessä hiljalleen. Sallinen sai tukea yrityksen perustamiseen paikalliselta 4H-yhdistykseltä, joka auttoi yrittäjyyden alkutaipaleella.

– Yrittäjyys tuntuu omalta, ja kun löytää mielekästä työtä, sitä on mukava tehdä. Perhe on ollut suurena tukena kotieläinpihaa perustettaessa, Sallinen sanoo.

Eero Sallisen 4H-yritys on Martikkalan kotieläinpiha, josta löytyy nelisenkymmentä erilaista eläintä sekä muita aktiviteetteja, kuten talutusratsastusta, keppihevosrata, trampoliini ja pomppulinna.

Kotieläinpihalla vieraili heinäkuussa 2020 yli 3 500 kävijää. Eniten oli lapsiperheitä, mutta vierailijoista löytyi myös vanhuksia sekä väkeä kehitysvammaisten palvelukodista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omasta mielestään Sallinen on oppinut 4H-yrittäjyyden kautta paljon uutta sekä kasvanut ihmisenä.

– Haluan olla esimerkkinä muille nuorille, että uskaltaisi todella tehdä sitä mistä tykkää. Yhdistin intohimoni ja harrastuksen ja siitä syntyi todella suosittu 4H-yritys Siikajoenkylälle sekä itselleni kesätyö.

Tiesitkö, että Eero Sallisen 4H-yrityksen lisäksi Suomessa on perustettu yli 1 600 nuorten 4H-yritystä? Kainuussa nuorten 4H-yrityksiä on perustettu viimeisten vuosien aikana reilusti yli 100. Oma 4H-yritys antaa 13–28-vuotiaille nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti.

4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa, jossa edetään aina omaan tahtiin. Yleisimmät 4H-yritysten tuottamat palvelut ovat kotityöt, siivoukset, pihatyöt ja lastenhoito.

Osa 4H-yrityksistä tuottaa myytäviä tuotteita kuten keppihevosia, koruja tai maalattuja posliiniesineitä.

Mikä

4H-yritys

Yrittäjät 13–28-vuotiaita.

Saa kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena ja toimia 4H-yrittäjänä itse haluamasi ajan.

Toimia yksin tai ryhmässä.

Sinulle on oma yritysohjaaja ja saat apua 4H-paikallisyhdistykseltä.

Yrityksesi myynti saa olla 50 € – 7 000 € vuodessa.

Voi saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta.

Sitoudutaan 4H:n arvoihin

Nuori 4H-yrittäjä voi työllistyä esimerkiksi pihatöissä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä