Ihmiset

Yhdessä: Yhdenvertainen ja saavutettava liikkuminen kuuluu kaikille

Kajaanin Judokerho kehittää aktiivisesti seuran toimintaa kaikille avoimeen suuntaan.

– On tärkeää, että kaikilla lapsilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua seuratoimintaan, kertoo puheenjohtaja Aki Flöjt Kajaanin Judokerhosta syitä sovelletun judon käynnistämiselle seurassa muutaman vuoden tauon jälkeen.

Suomessa lapsista ja nuorista noin 25 prosentilla on jokin toimintarajoite, joka voi liittyä liikkumiseen, näkemiseen, ymmärtämiseen, kuulemiseen tai muuhun pysyvään haittaan.

LIITU-tutkimuksen (2019) mukaan toimintarajoitteisten lasten ja nuorten osallistuminen organisoituun urheiluseuratoimintaan on selkeästi vammattomia vähäisempää. Toimintarajoitteiden määrän lisääntyessä urheiluseuraan osallistuminen on sitäkin vähäisempää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toimintarajoitteiset nuoret ovat yllättävän kiinnostuneita harrastamaan paikallisessa urheiluseurassa. Heistä suurempi osa haluaa liikkua mieluummin ryhmässä kuin yksin, kertoo tutkimuspäällikkö Aija Saari Suomen Paralympiakomiteasta.

_ Alkuvuodesta julkaistun kansallisen Liikuttaako?-raportin tuloksista voi lisäksi päätellä, että suurimmat esteet harrastamiselle ovat soveltuvien ryhmien, kaverin tai avustajan puute, Saari jatkaa.

Kajaanin Judokerho on omalta osaltaan vastaamassa tähän puutteeseen. Lokakuussa seura on käynnistämässä sovelletun judon ryhmän alakouluikäisille lapsille.

– Judo on hyvin monipuolinen laji, ja haluamme seurana tarjota kaikille lajista kiinnostuneille mahdollisuuden päästä kokeilemaan ja harrastamaan judoa, rohkaisee Aki Flöjt perheitä mukaan toimintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkavan ryhmän vetovastuussa toimiva Tuomo Erola korostaa, että soveltavassa judossa tulee erityisesti esille judon kasvatuksellinen puoli, unohtamatta liikuntataitojen kehittymistä.

– Soveltava judo sopii kaikille, joilla on haasteita esimerkiksi liikkumisessa, ymmärryksessä, puheen tuottamisessa, aistien toiminnassa, suureen ryhmään sopeutumisessa tai lapsi tarvitsee vain jostain syystä enemmän aikaa asioiden oppimiseen, Erola jatkaa.

Kajaanin Judokerho tekee yhteistyötä soveltavan liikunnan osalta myös muiden kajaanilaisten urheiluseurojen kanssa. Jormuan Tarmokkaat Urheilijat on syksyn aikana käynnistämässä seurayhteistyönä soveltavaa liikuntatoimintaa nuorille, parikymppisille aikuisille. Kajaanin Judokerho tuottaa toimintaan soveltavan judon sisältöjä.

Flöjt näkee yhteistyössä paljon mahdollisuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällaisten toimintamallien avulla pystymme yhdessä kehittämään monipuolisia ja yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia kaikille. Paitsi, että saamme seurojen kesken yhdistettyä voimavaramme, on tämä loistava mahdollisuus kehittää myös oman seuran toimintaa oppimalla muiden lajien hyviä käytänteitä.

Flöjt kannustaa myös muita seuroja rohkeasti mukaan kehittämään toimintaansa kaikille avoimeen suuntaan.

– Urheiluseurat ovat oman lajinsa asiantuntijoita, mikä luo hyvän pohjan pohtia, miten mukaan voisi ottaa myös tukea tarvitsevia uusia harrastajia. Soveltavan liikunnan harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen ja uusien lajin harrastajien mukaan saaminen monipuolistaa seuratoimintaa, rohkaisee Flöjt.

Useat lajiliitot tarjoavat hyvää tukea soveltavan liikunnan kehittämiseen omassa lajissaan. Kainuun Liikunta tekee puolestaan Paralympiakomitean kanssa yhteistyötä Avoimet ovet -hankkeessa tukemalla paikallisia urheiluseuroja järjestäen alueellisia verkostoitumistilaisuuksia. Tilaisuuksien keskeisenä tavoitteena on, että seurat pääsevät oppimaan toisiltaan yli lajirajojen. Tämän kaiken keskiössä on halu edistää vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden mukaan tuloa seuratoimintaan paikallisesti.

– Koemme Kajaanin Judokerhossa, että tämän verkoston kautta saamme luotua hyvän ja toimivan yhteistyön verkostoon osallistuvien urheiluseurojen kesken. Myös toiminnan suunnitteleminen ja aloittaminen on helpompaa, kun eri seurat tuovat kukin oman osaamisensa yhteiseen suunnittelutyöhön. Avoimet ovet -verkoston kautta saamme myös monipuolistettua lajitarjontaa erityistä tukea tarvitseville harrastajille. Seurojen tarjoamien lajikokeilujen kautta jokainen löytää toivottavasti itselleen mieluisan ja antoisan liikuntaharrastuksen, kuvaa Flöjt verkoston hyötyjä oman seuransa näkökulmasta.

Mikä

Soveltava judo

Soveltavan judon ryhmä 7-12-vuotiaille käynnistyy lokakuussa. Lisätietoja toiminnasta: https://www.kajaaninjudokerho.fi/

Nuorten aikuisten soveltavan liikunnan ryhmä käynnistyy lokakuussa. Toiminnan järjestää Jormuan Tarmokkaat Urheilijat. Lisätietoja: jtu.kajaani@gmail.com

Lisätietoja Avoimet ovet -toiminnasta: https://kainuunliikunta.fi/avoimet-ovet/

Tulossa tiistaina 9.11.2021 verkostotilaisuus urheiluseuroille tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen seuratoiminnan teemalla

Kajaanin Judokerhon Tuomo Erola (vas.) ja Aki Flöjt (oik.) käynnistävät seurassa lokakuun aikana sovelletun judon ryhmän alakouluikäisille lapsille
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä