Ulkomaat

Zelenskyi vakuuttaa Kiovan olevan ukrainalaisjoukkojen hallinnassa – Britannia: Iso osa venäläisjoukoista jokusen kymmenen kilometrin päässä Kiovasta

Puolaan saapunut viime päivinä arviolta 115 000 ukrainalaista, kertoo Puolan varasisäministeri.

Kiova/Helsinki

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat estäneet venäläisjoukkoja valtaamasta pääkaupunki Kiovaa. Hän vakuuttaa, että sekä Kiova että sen ympärillä olevat oleelliset kohteet ovat Ukrainan armeijan hallinnassa, uutisoi brittilehti Guardian.

– Olemme suistaneet heidän suunnitelmansa raiteiltaan, Zelenskyi myös sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän armeija on määrätty laajentamaan hyökkäystä Ukrainassa "kaikista suunnista", Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi lauantai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan.

Taisteluja käytiin jo Kiovassa

Kiovassa käytiin taisteluita tiettävästi läpi yön. Taisteluissa on vaurioitunut ainakin korkea kerrostalo, johon Kiovan pormestarin ja maan ulkoministerin mukaan osui ohjus. Kaupungin pelastusviranomaiset evakuoivat rakennusta aamulla ja pyrkivät tarkentamaan uhrien määrää.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba jakoi Twitterissä aamulla kuvan vahingoittuneesta kerrostalosta. Myös BBC jakoi lauantaina videon jossa ohjus iskeytyy kerrostaloon ja jättää rakennukseen viiden kerroksen korkuisen reiän.

– Kiova, meidän upea, rauhallinen kaupunkimme selvisi toisesta yöstä Venäjän maajoukkojen ja ohjusten hyökätessä. Yksi niistä (ohjuksista) osui asuinrakennukseen Kiovassa, ulkoministeri kirjoitti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pormestari Vitali Klitshkon mukaan yö oli vaikea kaupungissa olleiden "venäläisten sabotaasiryhmien" takia. Hän myös sanoi, ettei "tavallisia venäläisjoukkoja" olisi Kiovassa, mutta joukkoja olisi pyrkimässä kaupunkiin useista eri suunnista.

Britannia: Iso osa venäläisjoukoista jokusen kymmenen kilometrin päässä Kiovasta

Britannian puolustusministeriön tietojen mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet etenemistään kohti Kiovaa ja iso osa joukoista on noin 30 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta. Britannian puolustusministeriö kertoi asiasta Twitterissä lauantaina alkuiltapäivästä.

Ministeriön tietojen mukaan Venäjä ei toistaiseksi ole saanut Ukrainan ilmatilaa hallintaansa ja ukrainalaisjoukot ovat jatkaneet voimakasta vastarintaa ympäri maan. Ministeriö myös arvioi, että Venäjän tappiot tulevat olemaan suuremmat ja vakavammat kuin Kreml odotti.

Yöllä Britannian puolustusministeriö kertoi Twitter-päivityksessään, että Venäjän panssaroidut joukot ovat edenneet useasta suunnasta Kiovaa kohti pyrkimyksenään pääkaupungin saartaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ukrainan armeija puolestaan kertoi aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan Peremohy-kadulla, joka on yksi Kiovan pääväylistä. Ukrainan asevoimat kertoi torjuneensa hyökkäyksen. Ukrainan asevoimat ei tarkentanut, missä kohtaa katua taistelu käytiin.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa kovia räjähdyksiä Kiovan keskustan alueella varhain lauantaina.

Zelenskyi vakuutti, ettei Ukraina laske aseitaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi jo Suomen aikaa kahdeksan aikoihin aamulla Twitterissä videon, jossa hän vakuuttaa, ettei Ukraina laske aseitaan vaan puolustautuu. Zelenskyin mukaan liikkeellä on paljon vääriä tietoja, joiden mukaan hän olisi käskenyt armeijaa laskemaan aseensa ja evakuoinnit olisivat käynnissä.

Zelenskyin videosta uutisoivat muun muassa Guardian ja uutistoimisto AFP. Guardianin mukaan Zelenskyin video on kuvattu Kiovan keskustassa.

– Olen täällä, Zelenkyi sanoo Guardianin mukaan videolla.

Hän varoitti myöhään perjantaina, että Venäjä iskee yön aikana voimalla ja tekee kaikkensa rikkoakseen ukrainalaisten vastarinnan.

– Tänä yönä meidän on kestettävä. Ukrainan kohtalosta päätetään juuri nyt, hän jatkoi.

Yhdysvaltalaismedian tietojen mukaan Yhdysvallat on tarjoutunut auttamaan Zelenskyiä poistumaan Kiovasta. Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Washington Postille sekä yhdysvaltalais- että ukrainalaislähteet.

Ainakin toistaiseksi presidentti on kuitenkin kieltäytynyt poistumasta Venäjän hyökkäyksen kohteena olevasta pääkaupungista, lehti kertoo.

Ukrainan mukaan Venäjä yritti taas pudottaa laskuvarjojoukkoja

Taisteluja käytiin yöllä myös Kiovan eteläpuolella Vasylkivissä, jossa Venäjä on Ukrainan armeijan mukaan yrittänyt pudottaa laskuvarjojoukkoja alueelle. Ukrainan asevoimat kertoi yöllä ampuneensa Vasylkivissä alas venäläisen Iljushin II-76 -kuljetuslentokoneen. Koneessa oli mahdollisesti jopa toistasataa venäläistä laskuvarjojääkäriä, tarkkaa määrää ei ole ilmoitettu.

Koneen alasampumista ei ole vielä vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Il-76:n oli mahdollisesti tarkoitus pudottaa laskuvarjojoukkoja Kiovan valloittamista varten. Hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä torstaina Venäjä toi maahanlaskujoukkoja Antonovin lentokentälle Kiovan länsipuolelle, mutta operaatio meni pieleen, sillä Ukraina sai joukot kukistettua ja lentokentän takaisin haltuunsa ennen kuin venäläiset saivat toimitettua vahvistuksia.

Ukrainan asevoimien komentajan lausunnossa Il-76:n alasampumista sanottiin kostoksi vuodesta 2014, jolloin ukrainalaisia laskuvarjojoukkoja kuljettanut kone ammuttiin alas Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

Ukraina kertoi ampuneensa alas myös venäläisen helikopterin sekä Su-25-lentokoneen. Venäjän puolustusministeriö ei ole vahvistanut tappioita.

Venäjä väittää vallanneensa Melitopolin

Venäjä sanoo tehneensä iskuja Ukrainan sotilaskohteisiin risteilyohjuksilla. Asiasta kertoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov, jonka mukaan Venäjän joukot ovat yöllä käyttäneet sekä mereltä että ilmasta laukaistavia pitkän matkan risteilyohjuksia.

Konashenkov myös toisti Venäjän lausunnon, jonka mukaan maa tähtää ainoastaan sotilaskohteisiin. Ukrainan presidentin Zelenskyin mukaan iskuja on hyökkäyksen alkamisen jälkeen kuitenkin kohdistettu sekä sotilas- että siviilikohteisiin.

Konashenkov myös sanoi, että Venäjä olisi vallannut kokonaan Ukrainan kaakkoisosassa sijaitsevan Melitopolin kaupungin. Tietoa ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Aiemmin uutisoitiin, että Venäjä on luultavasti tehnyt maihinnousun Etelä-Ukrainassa Melitopolin ja Mariupolin välillä.

Ukrainan terveysministeri: Hyökkäyksessä kuollut lähes 200 siviiliä

Ukrainan terveysministerin Viktor Lyashkon mukaan ainakin 198 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksessä. Kuolleista kolme oli ministerin mukaan lapsia.

Lisäksi ministeri kertoi Facebook-päivityksessään, että 1 115 ihmistä on haavoittunut "hyökkääjien käsissä". Myös haavoittuneiden joukossa on hänen mukaansa lapsia.

Venäjän torstaina aloittaman hyökkäyksen raportoitiin heti ensimmäisenä päivänä vaatineen kymmeniä kuolonuhreja, mutta tiedot kuolleiden ja haavoittuneiden määristä ovat vaihdelleet viime päivinä.

Puolan varasisäministeri Pawel Szefernakerin mukaan arviolta 115 000 ukrainalaista on saapunut Puolaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

YK:n arvioiden mukaan noin 850 000 ukrainalaista on paennut taisteluita maan sisällä, minkä lisäksi arviolta 120 000 ihmistä on poistunut Ukrainasta.

Asiasta kertoo uutiskanava CNN:lle YK:n pakolaisjärjestön apulaiskomissaari Kelly Clements. Hän arvioi, että jopa neljä miljoonaa ukrainalaista saattaa yrittää ylittää rajan toiseen maahan.

Venäläismediaa kiellettiin käyttämästä muun muassa sanaa hyökkäys

Mediaa valvova Venäjän viranomainen Roskomnadzor on käskenyt paikallista mediaa poistamaan Ukraina-uutiset, joissa käytetään sanaa hyökkäys, invaasio tai sodanjulistus.

Roskomnadzor syyttää lausunnossaan useita riippumattomia tiedotusvälineitä "epäluotettavan yhteiskunnallisesti merkittävän väärän tiedon" levittämisestä. Lausunnon mukaan väärää tietoa on levitetty Venäjän armeijan ukrainalaiskaupunkeihin kohdistamista pommituksista sekä siviilien kuolemista.

Guardianin mukaan viranomainen syyttää väärän tiedon levittämisestä yhteensä kymmentä mediaa. Jos mediat jatkavat venäläisviranomaisen virheelliseksi katsomien tietojen levittämistä, voidaan pääsy medioihin estää ja niille voidaan määrätä sakkoja, Guardian kertoo.

Uutinen päivittyy

Kerrostaloa pommitettiin lauantaina Kiovassa.
Puolaan on saapunut viime päivinä arviolta 100 000 ukrainalaista. Ukrainalaiset naiset ja lapset ylittivät rajan Ukrainasta Puolaan Korczowa-Krakovetsin rajanylityspaikalla lauantaina.
Ukrainalaissotilaat testasivat aseitaan Kiovassa perjantaina.
Ukrainalaiset taistelijat ottivat vastaan aseita ja ammuksia Kiovassa.
Kiovan Maidanin aukio oli autio lauantaiaamuna.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä