Ihmiset

Yhdessä: Lapset tarvitsevat aikuisen tukea

Lasten ja nuorten kokema yksinäisyys ja aikuisen kaipuu oli yleisin syy ottaa yhteyttä Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelimeen vuonna 2022. Aikuisen tukea kaivattiin niin yksin kotona ollessa kuin turvaksi jännittävälle koulumatkalle. Puhelimesta haettiin apua myös pulmatilanteissa, kuten avaimen unohtuessa kotiin.

Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraportin mukaan lasten ja nuorten puhelin ja chat vastasi vuonna 2022 yli 17 000 yhteydenottoon, joista puheluita oli hieman vajaa 12 000. Yli kolmannes lasten ja nuorten puhelimeen soittaneista oli iältään 9–14-vuotiaita.

Puheluista 44 prosenttia käsitteli lapsen kokemaa yksinäisyyttä. Muita puheluissa korostuneita teemoja olivat esimerkiksi seksuaalisuus, psyykkinen terveys, vapaa-aika ja koulu sekä kiusaaminen. Viime vuosina on myös lisääntyneet yhteydenotot, joissa ensisijaisesti halutaan vaihtaa vain kuulumisia ja kertoa päivän tapahtumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alakouluikäisten lasten koulupäivät ovat verrattain lyhyitä, ja koulupäivän jälkeinen iltapäivätoiminta on tarkoitettu pääsääntöisesti vain alkuopetuksessa oleville (1–2. luokkalaisille).

Tätä vanhempien lasten päiviin yksinoloaikaa kertyy paljon. Ikä ei kuitenkaan ole ainoa määrittävä tekijä siihen, milloin lapsi voi jäädä yksin kotiin, vaan päätökseen vaikuttaa moni muukin asia. Jos lapsi esimerkiksi pelkää yksinoloa, hän on vielä liian pieni jäämään yksin kotiin. Vanhemman tehtävänä on tuntea oma lapsensa ja sitä kautta arvioida, pärjääkö lapsi turvallisesti yksin. Vaikka lapsi selviytyisikin yksin kotona, yksinolo voi silti aiheuttaa lapsessa monenlaisia tunteita.

Lapsuudessa koetulla yksinäisyydellä voi olla kauaskantoisia seurauksia. MLL:n auttavien puhelin- ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki toteaa vuosiraportissa: "Jos lapsi joutuu viettämään paljon aikaansa yksin, vaikka ei vielä kehityksellisesti ole siihen valmis, on vaarana, että hän sisäistää ajatuksen, että on pakko pärjätä yksin. Yksinollessa myöskään taidot puhua ääneen ajatuksia ja tunteita toiselle eivät kehity."

Jos ajatuksia ja tunteita ei opita jakamaan, on riskinä, että lapsi kantaa sisällään yksinolon aiheuttamaa ahdistusta, mikä kuormittaa lasta entisestään. Osa lapsista ei myöskään kerro yksinäisyyden nostattamista ajatuksista, koska he kokevat, ettei vanhemmilla ole aikaa heille. Lapsena koettu yksinäisyys ja sen aiheuttamat pelot, irrallisuuden tunne ja ahdistus voivat myös kasautua suuremmiksi psyykkisiksi ongelmiksi murrosiän kynnyksellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisääntyvästä itsenäistymisestä huolimatta kouluikäinen lapsi on yhä riippuvainen vanhemmistaan, ja tarvitsee aikuista kehittymisensä tueksi. Lapset tarvitsevat vanhemmiltaan kiireetöntä aikaa ja yhdessäoloa sekä hyväksyntää, tukea ja hoivaa. Aikuisen tehtävä on tuoda lapselle turvaa silloin, kun ympäröivä maailma tuntuu lapsesta pelottavalta.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin vuosiraportti 2022 löytyy täältä

MLL:n palvelut

Lasten ja nuorten puhelin, chat ja nettikirjepalvelu

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin on valtakunnallinen, maksuton, suomenkielinen, kaikille lapsille ja nuorille tarkoitettu auttava puhelin

Puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111

Päivystysajat ovat arkisin klo 14–20 ja viikonloppuisin klo 17–20. Juhlapyhinä päivystetään klo 14–17

Kaikki yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia

Lasten ja nuorten puhelimen rinnalla palvelevat myös chat- ja nettikirjepalvelu. Chat päivystää jokaisena päivänä klo 17–20, juhlapyhinä klo 14–17. Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa itselle parhaiten sopivana aikana. Chat ja nettikirjepalvelu löytyvät osoitteesta nuortennetti.fi.

Lapset tarvitsevat aikuisilta kiireetöntä aikaa ja yhdessäoloa kehittymisensä tueksi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä