Mielipiteet
Aluevaaliehdokkaan mielipide: Sairaanhoitajana Kainuussa, Kuhmossa
Olemme kaikki uusien haasteiden ja mahdollisuuksien edessä uuden hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa Kainuussa.
Itse olen aloittanut psykiatrisena sairaanhoitajana Kuhmossa 1984 mielenterveystoimistossa. Olen ennättänyt nähdä hyviä muutoksia, mutta myös palvelujen heikentymistä.
Hyvänä asiana olen nähnyt Kuhmon kokoisella paikkakunnalla yhteistyön kehittymisen eri organisaatioiden työntekijöiden välillä. Toimijat tulevat tutuiksi; yhteistyö, palveluihin nopea pääsy on sujuvaa. Hyvien käytänteiden tulisi voida jatkua, samoin olisi laajennettava ja lisätä Kainuun sisäistä yhteistyötä.
Huolestuttavaa on kuitenkin nykyinen tilanne lääkärien puuttumisen osalta, ja myös hoitajien saaminen toimiin ja myös sijaisuuksiin takkuaa. Näkisin johtamisen tärkeänä asiana, työntekijöiden kuulemisen työn kehittämisen ja jaksamisen tueksi.
Sairaanhoitajien ja lähihoitajien toimenkuvia tulisi laajentaa osaamisen laajempaan käyttöönottoon eri hoitotyön alueilla. Se voisi tuoda kiinnostavuutta ammattia ja alueella pysymistä kohtaan.
Nykyisessä työssäni mielenterveys- ja päihdeyksikössä on erittäin tärkeää asiakkaiden kohtaaminen kasvokkain. Monta kertaa asiat voivat olla vaikeita tuoda esille etäkontaktissa esimerkiksi asian arkaluonteisuuden takia. Toki kohtaamme asiakkaita myös etäkontaktein, milloin siihen on tarvetta.
Moniammatillinen yhteistyö toimii mielestäni jo hyvin, mutta ainahan siinä on kehitettävää; ei voi jäädä siihen, että kaikki on hyvin.
Kuhmossa ja Kainuussa yleensäkin etäisyydet ovat pitkiä. Kasvokkain tapahtuvaa lähipalvelua tarvitaan myös huomioiden alueemme asukkaiden ikääntyminen ja erilaiset palvelutarpeet liittyen elämäntilanteeseen. Osa kainuulaisista ei pysty/ halua/osaa käyttää etäpalvelua. Tarpeenmukaisesti tehtävät työntekijöiden kotikäynnit täydentävät palveluiden saantia.
Ennaltaehkäisevä työ on kaiken perusterveyden- ja sosiaalihuollon perusta. Sitä on tehty ja tehdään edelleen äitiys-, lastenneuvolasta, varhaiskasvatuksesta, perhetyöstä kouluterveydenhuollosta korjaaviin palveluihin saakka. Sillä edistetään monenlaisten ongelmien varhaista havaitsemista, elintapa- ja muiden sairauksien ehkäisyä, etenemistä jne. Se kuuluu kaikille toimijoille.
Ennaltaehkäisyä tuottaa myös kuntalaisten monipuolinen omaehtoinen osallistuminen tarjolla oleviin liikuntapalveluihin, liikuntaryhmiin, osallistuminen erilaisiin aktiviteetteihin, kulttuuri-, yhdistys-, ja ryhmätapahtumiin. Ennaltaehkäisyllä pystymme paikallisesti auttamaan ja tukemaan ja vähennämme näin erikoissairaanhoidon kustannuksia.
Mielestäni hallintoa tulisi keventää, yksinkertaistaa jo talouden tasapainossa pysymisen kannalta. Kuntakeskuksissa tarvitsemme edelleen myös pelastus-, ja paloalan palvelut mukaan lukien kriisityön paikallisesti. Parhaalla mahdollisella hallintorajat ylittävällä yhteistyöllä toimijoiden kesken tuotamme parhaat palvelut eri puolille Kainuuta.
Seija Lukkarinen
sairaanhoitaja (mielenterveys- ja päihdetyö),
psykoterapeutti
aluevaaliehdokas (kesk.)
Kuhmo