Ulkomaat

Bidenin johto kasvoi, kun Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeiset tulokset varmistuivat – Trump puhui ensi kertaa julkisuudessa, mutta ei maininnut vaaleja suoraan

Viime viikolla presidentinvaalien voittajaksi julistetulla Joe Bidenilla on nyt yhdysvaltalaismedioiden mukaan takanaan 306 valitsijamiestä ja Donald Trumpilla on 232. Demokraattiehdokas on voittamassa Georgian osavaltion ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen. Valitsijamiehet äänestävät presidentistä virallisesti vasta joulukuun puolivälissä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeiset tulokset varmistuivat myöhään perjantaina Suomen aikaa, kertovat yhdysvaltalaismediat. Joe Biden vahvisti voittoasemaansa, kun hän on saamassa taakseen Georgian valitsijamiehet. Istuva presidentti Donald Trump on voittamassa Pohjois-Carolinan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tähän tulokseen on päätynyt tutkimusyhtiö Edison Research, johon nojaa esimerkiksi New York Times. Osavaltioiden voitot ovat julistaneet myös useat muut yhdysvaltalaismediat, kuten uutiskanavat CNN ja NBC News.

Näin Biden saa medioiden mukaan taakseen 306 valitsijamiestä ja Trump 232.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vaaleissa vuonna 2016 Trump voitti demokraattien Hillary Clintonin samoilla lukemilla. Lopulta kymmenen valitsijamiestä äänesti kuitenkin toisin kuin oli luvannut, ja heistä seitsemän äänesti muita ehdokkaita kuin Trumpia tai Clintonia. Lopulliset luvut olivat siis 304 valitsijamiesääntä Trumpille ja 227 Clintonille.

Demokraattiehdokas voitti Georgian osavaltion taakseen vimeksi vuonna 1992, kun Bill Clinton valittiin presidentiksi.

Trump: "Aika näyttää"

Viimeisten osavaltioiden tulosten varmistumisen jälkeen istuva presidentti Trump piti Valkoisen talon pihalla lehdistötilaisuuden, joka käsitteli koronarokotteen etenemistä.

Trump puhui julkisesti ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun mediat julistivat Bideni presidentinvaalien voittajaksi viikko sitten. Trump ei kuitenkaan viitannut kertaakaan suoraan vaaleihin tai niiden tulokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epäsuorasti Trump ilmaisi, ettei ole varmaa, kuka Yhdysvaltoja johtaa tulevaisuudessa.

– Tämä hallinto ei mene koronasulkuun. Toivottavasti, mitä tahansa tapahtuu tulevaisuudessa – kuka tietää, mikä hallinto silloin on? Luulen, että aika näyttää, Trump sanoi.

Yhdysvaltalaismedioissa lausunnon on tulkittu kertovan siitä, että Trump voisi olla lähellä tappionsa myöntämistä. Näin uskoo esimerkiksi CNN.

Tähän asti Trump on syyttänyt vaaleja ja ääntenlaskua useaan kertaan vilpillisiksi ilman todisteita sekä kieltäytynyt tunnustamasta Bidenin voittoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantain tiedotustilaisuudessa Trump keskittyi koronavirukseen ja arveli, että koronarokote voisi olla kansalaisten saatavilla huhtikuuhun mennessä. Presidentti ei vastannut toimittajien kysymyksiin tilaisuuden jälkeen.

Lauantaina pääkaupunki Washingtonissa ja muualla Yhdysvalloissa aiotaan järjestää laajoja Trumpia kannattavia mielenosoituksia, joissa vastustetaan vilpilliseksi väitettyä vaalitulosta. Esimerkiksi äärioikeistolaisen Proud Boys -järjestön odotetaan osallistuvan protesteihin.

Vaalitulos varmistuu joulukuussa

Joe Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi lauantaina 7. marraskuuta, kun useat uutismediat ennustivat hänen saavan vaalivoittoon tarvittavat 270 valitsijamiestä.

Äänimäärä ei Yhdysvalloissa ratkaise presidentinvaalien voittajaa, mutta Biden on myös siinä yli viisi miljoonaa ääntä Trumpia edellä.

Jotta Trumpilla olisi vielä mahdollisuus voittaa vaalit, hänen tulisi ohittaa Biden ainakin kolmessa osavaltiossa. Trumpin kampanjatiimi ei ole kuitenkaan onnistunut näiden voittojen todistamisessa.

Osavaltioiden tulee varmistaa vaalitulokset ja valitsijamiehet 8. joulukuuta mennessä. Valitsijamiehet valitsevat presidentin virallisesti 14. päivä joulukuuta.

Vielä on edessä uudelleenlaskentoja eri osavaltioissa. Kun Georgian vaalitulos varmistui perjantaina, ehdokkaiden tiimit olivat hyvin eri linjoilla uudelleenlaskennan hyödyistä.

Bidenin lakitiimin mukaan uudelleenlaskenta ei muuta tulosta, mutta Trumpin kampanja uskoi äänten kääntyvän uudelleenlaskennassa istuvan presidentin hyväksi. Biden johtaa Trumpia Georgiassa nyt yli 14 000 äänellä.

Viranomaisten mukaan todisteita vaalivilpistä ei ole

Istuva presidentti on käynnistänyt myös joukon oikeusjuttuja keskeisten osavaltioiden vaalitulosta vastaan perustuen väitteisiin laajasta vaalivilpistä.

Perjantaina Michiganin osavaltion tuomioistuin hylkäsi Trumpin kannattajien pyynnön estää äänten varmistaminen voimakkaasti Bidneia suosivassa Detroitissa, ja Trumpin kampanjan asianajajat luopuivat oikeudenkäynnistä Arizonassa.

Liittovaltion vaaliviranomaiset ovat torjuneet väitteet vaalivilpistä ja kutsuneet vaaleja turvallisimmiksi Yhdysvaltojen historiassa. Viranomaisten mukaan äänestysjärjestelmien tuhoutumisesta tai äänien muuttamisesta ei ole mitään todisteita.

Lausunnon vaalien turvallisuudesta antoi kyberturvallisuuden ja infrastruktuurin turvallisuuden komitea Cisa torstaina.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump kertoi toimittajille koronarokoteohjelman etenemisestä perjantaina Valkoisen talon edustalla. Tätä ennen hän ei ole puhunut julkisesti viime viikon lopun jälkeen.
Joe Bidenin kannattajat ympäröivät rukoilevan Donald Trumpin kannattajan Valkoisen talon ulkopuolella Washingtonissa perjantaina. Lauantaina Trumpin kannattajat ja äärioikeistolaiset ryhmät aikovat järjestää laajan mielenosoituksen pääkaupungissa.