Mielipiteet

Kansanedustaja Mikko Polvinen.Mikko Polvinen, Kansanedustaja, Perussuomalainen, Eduskunta, Kansalainen, Politiikka, Kajaani, Kuva: Inka Hurskainen

Eduskunnasta: Ideologisen energiapolitiikan kylmät ajat

Vuosi 2024, tammikuun 5. päivä. Tervetuloa Suomi Finland ja sen asukkaat isänmaamme energiapolitiikan ja energiaturvallisuuden pelikentille!

Sää Kainuussa on selkeä ja viileä, pakkasta 35 astetta. Pitäkää penkeistänne kiinni ja kiinnittäkää turvavyönne. Sähkön hinta on 2,5€/kilowattitunti, sisältäen siirto- ja kuukausimaksut.

Eurooppa ja Suomen 2000-luvun hallitukset uskoivat sinisilmäisesti Venäjän olevan reilu ja vakaa kauppakumppani. Näin Suomikin sitoi omaa energiahuoltovarmuuttaan Venäjän varaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Venäjä hyökkäsi Krimille ja myöhemmin laajemmin Ukrainaan, oli 2000-luvun suomalainen energiapolitiikka jo ajanut oman kansallisen energiahuoltovarmuutemme polvilleen.

EU:n mallimaassa Suomessa toimivat hiilivoimaloiden piiput oli tuhottu ja turvetuotanto ajettu alas silloisen hallituksen toimesta.

Suomen korkein savupiippu, Pohjolan Voiman Kristiinankaupungin Karhusaaressa, kaadettiin hallituksen toimien seurauksena lokakuun ensimmäisenä päivänä 2020. Inkoon, Porin, Naantalin ja Kotkan voimalaitokset tuhottiin, vaikka osa niistä oli vielä hyvässä kunnossa.

Minkä vuoksi? Juuri sen vuoksi, että luotto Venäjään oli korkealla ja lähes uskonnon kaltaiseksi muuttunut ilmastohypetys vei faktoilta tilan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä ympäristöuskonto otti eduskunnassa vallan välittämättä asiantuntijalausunnoista ja maalaisjärjestä. Viherkiihdytyksen riskit kaadettiin hallituksen toimesta lopulta kansalaisten maksettavaksi. Ja toden totta, nyt sitä laskua maksetaan ja kalliisti.

Kaikki edellä mainittu tapahtui, vaikka Huoltovarmuuskeskus havahtui riskeihin jo vuonna 2014. Kun riskit muuttuivat tosielämän arjeksi talvella 2022-2023, alkoi pallottelu vastuusta. Huoltovarmuuskeskus osoitti työ- ja elinkeinoministeriön suuntaan, joka puolestaan vetosi EU:n kilpailulainsäädäntöön.

Ylen analyysin 12.12.22 mukaan ”huoltovarmuuskeskus ilmaisi huolensa useaan otteeseen vielä vuosikymmenen lopulla, muun muassa kivihiilen energiankäytön kieltävän lain valmistelun yhteydessä. Hiililauhdelaitosten perään haikailu ei siis ole pelkkää jälkiviisastelua.”

Yhteiskuntamme perustarve, energia on vihersiirtymähuumassa riskeerattu ja tuotantoa tuhottu. Olemme menettäneet toimivan yhteiskuntamme yhden tunnusmerkin, vakaan sähkönhinnan ja omavaraisuuden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt kotitalouksia kaatuu ja yrityksiä menee nurin. Erittäin surullista! Varoitettu on, mutta viherhumppa vastamelukuulokkeilla ei päästänyt läpi järjen ääntä.

Nykyinen hallitus mainitsee ensimmäisellä hallitusohjelmasivullaan, että ”hallitus takaa kansalaisten ostovoiman ja arjen kustannusten kohtuullisuuden.”

Näin Kainuun ainoana hallituspuolueiden kansanedustajana puolustan tätä hallitusohjelman kirjausta kotimaakuntamme puolesta. Tämän talven on oltava viimeinen muisto menneestä päätöksenteosta.

Haasteita toki riittää, koska varajärjestelmät ja turvetuotanto ovat jo alhaalla. Nopeisiin korjaustoimiin on haastavaa ryhtyä, koska edellä mainitut vaihtoehdot on tuhottu.

Se, että 4.1.2024 Kajaanissa 95E bensiini maksoi alle 1,7€/litralta antoi kuitenkin muistutuksen siitä, että hallituksessa voi vaikuttaa ja senkin, että maamme meno on muuttunut. Jos energian hinnan nostajat olisivat vielä hallituksessa, niin 95E maksaisi sekin nyt yli 2 Euroa litralta.

On palattava takaisin realismin äärelle. Maamme tulee varmistaa, että siirtyessämme kohti puhtaampia energianmuotoja pidämme myös vanhempaa teknologiaa rinnalla.

Kansalaisten ja valtion taloudellinen sekä sosiaalinen kestokyky ei saa ylittyä. Se, että saamme oman maamme polvilleen vihersiirtymän edessä vähentää mahdollisuuksiamme löytää kestäviä ratkaisuja.

Toimiva yhteiskunta mahdollistaa pohjan teknologioiden kehittämiselle ja niiden ratkaisujen kautta mahdollisuuden vientiin ja teknologisten ratkaisujen tarjontaan oikeasti maapallon ilmaston kestokykyä koetteleviin maihin.

Mikko Polvinen

Kirjoittaja on perussuomalainen kansanedustaja Kuhmosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä