Ekaluokkalaisen koulutarvikkeet: mitä tarvitaan, kun lapsi aloittaa koulun?

Jos lapsesi on aloittamassa koulutaivaltaan, kannattaa ekaluokkalaisen koulutarvikkeet hankkia valmiiksi hyvissä ajoin. Mitä tarvikkeita ensimmäistä luokkaa aloittava lapsi tarvitsee? Lue tästä artikkelista koulun aloitukseen liittyvät hankinnat, joita ekaluokkalainen tarvitsee kotona ja koulussa.

Nämä ekaluokkalaisen koulutarvikkeet tarvitaan jo ensimmäisenä päivänä

Koulutiensä aloittavalle lapselle tärkeimpiä hankintoja ovat sopivan kokoinen koulureppu sekä suosikkikuosilla varustettu penaali. Kirjoittamiseen, piirtämiseen ja askarteluun voivat innostaa myös muut kivat koulutarvikkeet, kuten värikkäät tussit ja kaunis muistikirja. Koulureppu, penaali ja koulutarvikkeet löytyvät Hobby Hallin kattavasta valikoimasta.

Kun valitset lapselle ensimmäistä koulureppua, kiinnitä huomiota repun mittoihin. Reppuosan tulisi olla riittävän suuri koulukirjoja varten. Liian suuri reppu ei kuitenkaan istu hyvin lapsen selkään, vaan roikkuu alhaalla reisien tai pakaroiden kohdalla. Lapsen repussa tulisi olla leveät ja pehmustetut olkahihnat sekä mahdollisuus säätää niiden pituutta.

Penaaleja on saatavilla eri kokoisia ja monilla eri kuoseilla. Kynätyöskentelyyn saattaa motivoida lapsen lempiväriä oleva penaali tai penaali, jossa on lapsen suosikkihahmon kuva. Innokkaalle piirtäjälle kannattaa hankkia suurempi penaali, johon mahtuvat myös tussit ja puuvärit.

Askartelutarvikkeet ovat yleensä koulun kuvataide- ja käsityötunneilla valmiina, joten askartelutarvikkeita voi hankkia kotiin omia projekteja varten. Muista koulutarvikkeista esimerkiksi tarrakiinnitteiset muistilaput ovat ekaluokkalaiselle hyödyllisiä: niitä voi käyttää kirjanmerkkeinä koulukirjojen läksysivuilla. Aloittava koululainen voi kirjoitella tai piirrellä omia juttujaan pieneen muistikirjaan tai vihkoon.

Koulun aloittaminen vaikuttaa myös kodin sisustukseen

Ensimmäisen luokan aloittava koululainen tarvitsee kotona paikan kotitehtävien teolle. Ensimmäinen työpöytä hankitaan lapselle usein juuri koulutaipaleen alkaessa. Työpöydän lisäksi tarvitaan työtuoli sekä mahdollisesti pöytävalaisin.

Jos lapsella ei ole omaa huonetta tai huoneeseen ei mahdu työpöytää, voi läksyjä tehdä esimerkiksi pöytälevyyn kiinnitettävällä erillisellä tasolla tai siirrettävällä pöydällä, jonka jalkojen alla on pyörät. Huoneeseen voi saada tarvittavan lisätilan työpöydälle vaihtamalla sängyn parvisänkyyn, jonka alla on joko kiinteä tai irrallinen työpöytä.

Työtuoli kannattaa olla säädettävää mallia, jolloin tuolin säädöt mukautuvat lapsen kasvuun ja tällöin työtuolin käyttöikä on pidempi. Valaisin voi olla tarpeen, mikäli työpöydän valaistus ei ole muutoin riittävä.

Pöydän, tuolin ja valaisimen lisäksi työpisteelle voi hankkia pienempiä tarvikkeita, jotka auttavat työskentelyssä. Esimerkiksi istuintyyny tai jalkatuki voivat auttaa paremman istuma-asennon löytämisessä. Kirjoitusalusta estää pöydän pinnan likaantumisen. Työpöydän yhteydessä oleva korkki- tai magneettitaulu on kätevä paikka säilyttää ajankohtaisia papereita tai omia hienoja piirustuksia.

Ekaluokkalaisen koulutarvikkeet, jotka tulee myös hankkia

Koululainen tarvitsee koulussa repun ja kirjoitusvälineiden lisäksi myös liikuntavälineet. Koulu tarjoaa kaikille yhteisesti käytössä olevat välineet, ja joissain kouluissa on myös lainattavia varusteita. Niiden koosta ja kunnosta ei kuitenkaan aina ole takeita, joten tietyt liikuntavälineet kannattaa hankkia itse.

Liikuntavälineistä luistimet ja sukset sekä monot ovat sellaisia, jotka kannattaa varautua hankkimaan talveksi. Jos välineet on hankittu jo aiemmin päivähoitoon tai esiopetukseen, on syksyllä hyvä tarkistaa, ovatko liikuntavälineet vielä ehjät ja sopivan kokoiset.

Lapsella tulisi olla sekä sisä- että ulkoliikuntaan sopiva vaatetus ja juomapullo. Nämä varusteet on kätevä kantaa erillisessä jumppapussissa. Sisäliikuntaa varten lapsi saattaa jossain vaiheessa tarvita myös sisäpelikengät.

Joillakin paikkakunnilla alkuopetuksen oppilaat saavat jo pyöräillä itse kouluun. Jos lapsesi tulee kulkemaan kouluun pyörällä, varmista, että polkupyörä on sopivan kokoinen ja että siitä löytyvät heijastimet ja muut vaaditut varusteet. Kypärä kannattaa myös uusia, mikäli se ei enää ole sopivan kokoinen tai se on saanut kolhuja.

Koulun aloittaminen on usein lapsesta jännittävää ja koulun alku saattaa muuttaa perheen arkirutiineja paljon. Uuteen vaiheeseen tottuminen vie oman aikansa. Voit vähentää jännitystä ja säästää aikaa tilaamalla kaikki tarvikkeet koulun aloitukseen yhdellä kertaa Hobby Hallin verkkokaupasta.