Kotimaa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituspuolueet saivat sovittua yhteiset pelisäännöt tiistain kokouksessa. Orpo kuvattuna eduskunnan kahvilassa 30. huhtikuuta.

Ensimmäisen kriisinsä kokenut hallitus on oikonut lommoja keskustelemalla, sanoo Orpo – ”Olen todella huolissani Suomen tilanteesta”

Hallitus kokoontui keskustelemaan keskinäisistä pelisäännöistään ja hallitusohjelman toimeenpanosta maanantaina aamupäivällä.

Hallituksen kesken on käyty keskustelu, joka oikoi lommoja hyvin, sanoi pääministeri Petteri Orpo (kok.) tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla.

Orpon mukaan pelisääntöjen ensimmäinen asia on, että kun vaikeita asioita tulee eteen, hallituspuolueiden, eduskuntaryhmien, ministereiden ja puolueiden puheenjohtajien tulee löytää aikaa käydä asiat läpi ja ratkoa niitä yhdessä. Orpon mukaan viime viikolla keskustelulle ei jäänyt riittävästi aikaa, mutta asiat ratkesivat kuitenkin melko nopeasti.

Hallitus ajautui viime viikolla kriisiin elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaa (ps.) koskevan luottamusäänestyksen myötä. Junnila sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen, mutta hallituspuolue RKP ei asettunut hänen taakseen. Kohun jatkuttua Junnila ilmoitti eroavansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Raja tuli täyteen.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on sanonut, ettei hallituksen toiminta voi jatkua tällaisena.

Äänestyksen jälkeen Orpo sanoi tuoreeltaan, että Junnila voi jatkaa tehtävässään. Eroilmoituksen jälkeen hän sanoi pitävänsä Junnilan ratkaisua ainoana oikeana. Orpo sanoi muuttaneensa mielipiteensä, kun tietoja tuli ilmi lisää.

– Tuli koko ajan lisää ja lisää hänen entisiä kirjoituksiaan, joissa oli selkeästi lisää natsismiin, antisemitismiin liittyviä piirteitä, rasismiin liittyviä piirteitä. Siinä se raja tuli täyteen, sanoi Orpo tiedotustilaisuudessa.

Orpo vastasi myös sisäministeri Mari Rantasen (ps.) väestönvaihtopuheita koskevaan kysymykseen. Sisäministeriö pitää salaliittoteoriaa väestönvaihdosta yhtenä äärioikeiston perusteluista väkivallalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hän on mielestäni itse hyvällä tavalla avannut ajatteluaan, ja voin kertoa, että hänellä ei ole mitään tekemistä minkään terrorismin tai äärioikeistolaisuuden kanssa, Orpo sanoi.

Perjantaina Rantanen sanoi Twitterissä, ettei usko salaliittoihin, mutta tilastojen osoittama väestöpaine Eurooppaan ja sitä seuraava demografinen muutos on tosiasia. Viikonloppuna hän vielä täsmensi, ettei usko myöskään väestönvaihtoteoriaan, vaan numeroihin ja tilastoihin.

Jos on hallituspuolueen edustaja, hänen tulisi ensisijaisesti toimia hallituksen menestymisen puolesta.”

Orpo sanoi, että niin oppositiossa kuin hallituksessakin kaikilla poliitikoilla on sananvapaus.

– Meillä on lehdistönvapaus, joka on pyhä, Orpo sanoi myös.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa jokaisen hallituspuolueen edustajan tehtävänä on arvioida omia sanomisiaan, kirjoittamisiaan ja tekemisiään ja jokainen vastaa niistä itse.

– Mutta jos on hallituspuolueen edustaja, hänen tulisi ensisijaisesti toimia hallituksen menestymisen puolesta. Mieluummin nostaa esille niitä hyviä asioita, joita hallitus on tekemässä kuin olla itse aiheuttamassa vastakkainasettelua.

Orpo sanoi, että Suomessa on aivan liikaa vastakkainasettelua.

– Olen todella huolissani Suomen tilanteesta tällä hetkellä. Me olemme kovaa vauhtia menemässä amerikkalaiseen malliin, jossa ihmisiä jaetaan hyviin ja huonoihin, meihin ja teihin tai heihin.

Muistutan siitä, että vaihtoehtoja ei kovin paljon ollut.”

Orpo sanoi haluavansa näyttää, että Suomessa voidaan muodostaa koalitiohallitus erilaisten puolueiden välillä.

– Muistutan siitä, että vaihtoehtoja ei kovin paljon ollut, Orpo sanoi viitaten hallituksen muodostamiseen eduskuntavaalien jälkeen.

Päivän neuvotteluissa ovat ministereiden lisäksi mukana hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

– Seminaaripäivän ohjelmassa myös yleisiä aiheita, esimerkiksi budjettiprosessiin liittyen, Purra kertoi aamulla tviitissään.

Kokoontumista koskevassa tiedotteessa kerrotaan, että hallitus käy läpi etenkin keskeisiä reformejaan, joilla edistetään työllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Hallituksen tavoitteena on saada uudistustyö käyntiin mahdollisimman nopeasti.

Hallitus piti yhteisen aloitusseminaarin myös neljä vuotta sitten, jolloin Antti Rinteen (sd.) hallitus suuntasi nostattamaan yhteishenkeä Hotelli Korpilammelle. Se sijaitsee ilmateitse alle kymmenen kilometrin päässä Königstedtistä Espoon puolella. Silloin tapaaminen jaettiin kahdelle päivälle. Nyt aloitusseminaarin odotetaan kestävän iltaan asti.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat olivat koolla jo eilen pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä