Kotimaa

HS:n tiedot: Suomi päätymässä Naton komentorakenteessa Brunssumin esikunnan alaisuuteen

Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomen osaaminen on arktisessa sodankäynnissä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi on päätymässä Naton komentorakenteessa Hollannissa sijaitsevan Brunssumin yhteisoperaatioesikunnan alaisuuteen sotilasliiton Euroopan-joukkojen komentaja kenraali Christopher G. Cavolin esityksestä.

Toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tiistai-iltana sekä HS:lle että Ylelle, että asia on yhä keskeneräinen ja varsinkin pitkän tähtäimen ratkaisut ovat avoinna.

– Norfolk ei ole toistaiseksi täydessä toimintavalmiudessa, Kaikkonen sanoi Ylelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Brunssumin alaisuuteen kuuluvat Natossa esimerkiksi Baltian maat, Saksa ja Pohjoismaista Tanska.

Natolla on yhteensä kolme yleisoperaatioesikuntaa, joista Suomelle mahdollisena vaihtoehtona on pidetty myös Yhdysvaltain Norfolkia. Esimerkiksi Norja kuuluu Norfolk-osioon. Norfolk on keskittynyt Pohjois-Atlantin ja Norjan puolustamiseen.

Suomi on jo valmiiksi toiminut väliaikaisesti Brunssumin puitteissa. Brunssumin vastuulla on muun muassa Itämeren ja Baltian alueen puolustus.

Suomen osaaminen arktisessa sodankäynnissä

Puolustusministerinä vuoden alussa vajaat kaksi kuukautta toiminut Mikko Savola (kesk.) sanoi HS:n uutisen jälkeen tiistaina Twitterissä, että Norfolk olisi pidemmällä tähtäimellä Suomen kannalta mielekkäämpi ratkaisu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osaamisemme on arktisessa sodankäynnissä, eikä vahvasta transatlanttisesta linkistä Naton sisällä haittaakaan olisi, Savola jatkoi.

Savolan mukaan asian eteen on syytä jatkaa ponnisteluja erityisesti sitten, kun myös Ruotsi on täysjäsen.

Huhtikuussa puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Janne Kuusela sanoi STT:lle, että Naton nykyinen komento- ja johtamisjärjestelmä ei ole suunniteltu johtamaan toimintaa Suomen tai Suomen ja Ruotsin alueella.

Suomen sotilaallisen yhteensovittamisen prosessi Natoon alkoi viime kesänä. Työn yksityiskohdista ei ole julkisuuteen paljon kerrottu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska Ruotsi ei vielä ole päässyt Naton jäseneksi, se ei ole päässyt viemään samaa prosessia loppuun. Huhtikuussa Kuusela arvioi tilanteen vaikuttavan myös Naton komentorakennepohdintoihin ja aiheuttavan ylimääräistä työtä ja päänvaivaa.

Kysymys Suomen paikasta Naton komentorakenteessa menee joka tapauksessa vielä Naton jäsenmaiden pöydälle käsittelyyn.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä