Paikallisuutiset

Hyrynsalmella kaksi uutta koronatartuntaa

Hyrynsalmen varhaiskasvatuksen perhepäivähoidon yhdessä ryhmässä on todettu koronavirustartuntoja. Tällä hetkellä sairastuneita on yksi aikuinen ja yksi lapsi. Tapauksen johdosta on asetettu lisäksi karanteeniin 15 henkilöä, joista osa on lapsia. Tartunnat tulivat ilmi perjantaina.

Altistumisajankohta hoitoryhmässä on ma 10.5. – ke 12.5. Tartunnanjäljitys on osittain kesken, eikä tartunnan lähteestä tai mahdollisista lisäaltistuksista toistaiseksi ole lisätietoa. Kainuun soten tartunnanjäljitys on yhteydessä asianosaisiin henkilöihin jatko-ohjeita varten.

Oireiden ilmaantuessa tai lisäohjeita varten pyydetään ottamaan yhteyttä Kaksin koronatestin ajanvarausnumeroon (040 165 0020).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä ennen Kainuussa oli todettu viimeinen koronatartunta 25. huhtikuuta eli yli kolme viikkoa sitten. Kainuun ilmaantuvuusluku oli vs. pandemiapäällikön Tuomo Erolan mukaan jo 0. Nämä kaksi tapausta ja mahdolliset jatkotartunnat karanteenissa olevilla sitä tietysti nostavat. Hän epäilee, että tartunta on saatu maakunnan ulkopuolella.

Erola tähdentää, että niin kauan, kunnes tauti on kokonaan selätetty, täytyy olla valppaana ja noudattaa suosituksia maskin käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Kahdesta uudesta tartunnasta ilmoittaminen ei tarkoita sitä, että Hyrynsalmella olisi yli viisi tartuntaa. Viisi tapausta oli rajana kunnan paljastamiseen koronapandemian alkuvaiheessa, mutta Erolan mukaan siitä luovuttiin jo noin vuosi sitten.

Koronarokotuksen ensimmäisen piikin on Kainuussa saanut 39,7 prosenttia väestöstä, yli 70-vuotiaista jo yli 90 prosenttia, mikä on maan keskitasoa. 100 prosenttiin Erolan mukaan tuskin päästään, sillä kaikki eivät halua rokotetta, mutta tavoitteena on 70 prosentin kattavuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyrynsalmella joudutaan kunnanjohtaja Heimo Keräsen mukaan nyt jonkinlaisiin järjestelyihin varhaiskasvatuksessa ainakin yhden ryhmän osalta.

– Mutta on toisaalta onni, että ne ovat hajautettuna eli meillä on siellä neljä ryhmää. Varmaan sunnuntaiaamuna vielä kokoonnutaan, kun jäljitys ja jatkotestit paljastavat, mikä on tilanne.

Erilaisia varautumisia voi tulla myös koulun suhteen, jos tartunnan saaneen perheessä on koululaisia. Nyt karanteenit koskevat Keräsen käsityksen mukaan ainoastaan tartunnan saaneita ja heidän perheitään.

– Toista vuotta tältä show'lta on säästyttykin, Keränen toteaa. Nyt tartunnan saaneet ovat näet ensimmäisen hyrynsalmelaiset, joilla on koronatartunta. Talvella oli muutama tapaus, että jollakulla ulkopaikkakuntalaisella oli tartunta, mutta he menivät karanteeniin kotipaikkakunnalleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edit. klo 12.33: Juttua jatkettu Erolan uusilla kommenteilla rokotuskattavuudesta. Lisätty kuva.

Edit. klo 13.03: Täydennetty kunnanjohtaja Heimo Keräsen kommenteilla.

Kainuun sote muistuttaa, että vaikka rokotukset ovat alkaneet ja osa kuntalaisista on jo saanut molemmat rokotteet, tulee muistaa, että korona ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä