Paikallisuutiset

Vartiuksen raja-asemalle rakennettiin tilapäisiä aitoja joulun alla. Kuva: Jussi Pohjavirta

Hallitus: itäraja pysyy kiinni helmikuulle

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen itäraja pysyy kiinni seuraavan kuukauden ajan valtioneuvoston päätöksellä. Valtioneuvosto käsitteli torstaina rajanylitysliikenteen rajoituksia. Joulukuusta lähtien kiinniolleiden raja-asemien oli määrä avautua sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että Suomi jatkaa rajasulkua 11. helmikuuta saakka.

– Viranomaisten kokoamien tietojen perusteella uhka Venäjän hybridivaikuttamisen uudelleen käynnistymisestä ja laajentumisesta aiemmin koetulla tavalla on kuitenkin erittäin todennäköinen. Siksi on välttämätöntä jatkaa itärajan sulkua, Rantanen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uhka välineellistetyn maahantulon uudelleen käynnistymisestä itärajalla aiheuttaa vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa. Viranomaisten mukaan on selvää, että maahantulo on tapahtunut Venäjän viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta.

Viranomaisten tietojen perusteella lähialueella on edelleen maahantulijoita odottamassa itärajan avaamista. Myös kiinnostus lähtömaista liikkeelle lähtöön on edelleen olemassa.

– Samanlainen tilanne voi toistua mitä tapahtui 14.-15. joulukuuta, kertoo Raja- ja meriosaston osastopäällikkö, kenraalimajuri Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta.

Suomen itäraja on ollut kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta joulukuun puolivälistä saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus on pyrkinyt torjumaan järjestettyä maahantuloa Venäjältä pitämällä välillä auki vain joitakin raja-asemia tai sulkemalla itärajan kokonaan.

Valtioneuvosto arvioi päätöksen sisältöä ja laajuutta säännöllisesti tilanteen kehittymisen perusteella yhteistyössä sisäministeriön ja muiden viranomaisten kanssa.

Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi. Sisäministeriö selvittää lisäksi vaihtoehtoisia keinoja ilmiön päättämiseksi.

Katso tästä tiedotustilaisuus:

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä