Kulttuuri

Käärijän antama tiukka vastus Ruotsin Loreenille ylti uutisiin eri maissa – Expressen: Herregud!

Käärijä oli heittämällä kilpailun suosituin esiintyjä Liverpoolin areenan seinien sisäpuolella.

Suomen edustajan Käärijän antama tiukkaa vastus Ruotsin Loreenille Euroviisu-finaalissa noteerattiin myös ulkomailla. Tämän vuoden Eurovision-laulukilpailuja isännöineen Britannian yleisradio BBC nosti esiin sen, että Käärijä oli loppukilpailussa suuri yleisönsuosikki ja kahmi puhelinäänestyksessä enemmän pisteitä kuin Loreen.

– Mutta Käärijän kaoottinen sekoitus thrash metallia, hardcore technoa ja (Etelä-Korean) K-pop-melodioita ei onnistunut vakuuttamaan musiikin asiantuntijoista koostunutta tuomaristoa, BBC lisäsi.

Tviitissään BBC yhtä kaikki totesi, että Käärijän onnistumista sopii kuvailla määreellä "huge", jonka voi suomentaa jytkyksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niin ikään brittiläinen Guardian-lehti kuvasi Loreenin lähteneen kilpailuun ennakkosuosikkina mutta saaneen finaalissa Käärijästä kovan haastajan. Kilpailun voittajaa Suomen ja Ruotsin välillä saikin jännittää loppuun asti "kynsiään pureskellen", lehti kirjoitti.

Lehden mukaan Käärijä oli heittämällä kilpailun suosituin esiintyjä Liverpoolin areenan seinien sisäpuolella, vaikka 36 maan tuomaristo ei esitykselle yhtä paljon lämmennytkään.

376 katsojapistettä Suomelle! Herrajumala!“ - Expressenin Maria Brander

Kisavoittaja Ruotsin media muisti sekin, että ennakkosuosikki Loreenin ykköshaastaja oli Suomen Käärijä. Esimerkiksi Svenska Dagbladet luonnehti Käärijän panosta finaalissa energiseksi, kun taas Expressenin Maria Brander päivitteli Käärijän yleisöäänien määrää.

– 376 katsojapistettä Suomelle! Herrajumala! Itsepäinen pikkuveli uskaltaa sekä soittaa "ihmisten tuhatjalkaista" lavalla että kirjoittaa runoja pina coladasta aivan erityisellä suomalaisella tavalla, Brander kuvaili samalla sekä Käärijää että Suomea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käärijän kisasävelmä Cha cha cha myös kipusi kuunnelluimpien kappaleiden joukkoon musiikin suoratoistopalvelu Spotifyssa.

Abban voitosta ensi vuonna 50 vuotta

Ruotsin Loreen voitti Euroviisut nyt jo toisen kerran. Tällä kertaa hänen kisakappaleensa oli nimeltään Tattoo. Vuonna 2012 kärkisijan toi puolestaan kappale Euphoria.

Loreenin viisuvoitto merkitsee myös sitä, että ensi vuoden keväällä Eurovision laulukilpailua isännöi Ruotsi. Ajankohta on sikäli sovelias, että ensi keväänä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Abba toi Ruotsille Euroviisujen ykkössijan hitillään Waterloo.

Ruotsin yleisradio SVT ilmoitti heti viisuvoiton yönä, että valmistelut ensi vuoden kisaa varten pukataan välittömästi käyntiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aloitamme työt jo tänään. Meillä on kokemusta Euroviisujen järjestämisestä ja olemme tehneet sen taloudellisesti kestävästi aiemmin, ja niin teemme myös tällä kertaa, lupasi SVT:n toimitusjohtaja Hanna Stjärne uutistoimisto TT:lle finaalin päätyttyä.

Loreen ilmoitti heti yöllä kaksinkertaisen viisuvoittajan arvovallalla, että jos ja kun ensi vuoden viisufinaali saadaan Ruotsiin, se on ilman muuta pidettävä Tukholmassa.

Tukholman kauppakamari arvioi muutama päivä sitten, että vuoden 2024 Eurovision laulukilpailu toisi Tukholmaan noin 27 miljoonan euron matkailutulot.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä