Kotimaa

Balticconnector-kaasuputki kulkee Viron Paldiskin ja Länsi-Uudenmaalla sijaitsevan Inkoon välillä. Kaasuputki on kokoluokaltaan melko pieni, eikä Suomessa monikaan maakaasua käytä. mutta viikko sitten saadut tiedot sen joutumisesta mahdollisen sabotaasin kohteeksi säikäyttivät Suomen. Kuvassa kaasuputkea asennetaan Viron puolella vuonna 2019. Kuva: Elering

Analyysi: Kaasuputken tuho Suomen talousvesillä uhkaa unohtua uppeluksiin – USA varoitti Nato-liittolaisiin kohdennetuista Venäjän vedenalaisista iskuista alkuvuonna

Suomenlahden alittavan kaasuputken ja dataliikennekaapelin vaurioitumisista tiedottivat viikko sitten valtioneuvosto ja tasavallan presidentti. Krp:n tutkimukset ovat kesken, eikä huolellisesti salattua tietoa tihku. Avoimia lähteitä analysoimalla selviää, että taustalla on iso vyyhti, josta Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet liittolaismaita useaan kertaan julkisissa raporteissaan.

Suomenlahden alittavan kaasuputken katkeamisessa media ja myös Suomen viranomaiset ovat jo reilussa viikossa menettäneet kyvyn katsoa isoa kuvaa.

Yhdysvaltojen tiedustelu on kertonut kaasuputkivaarasta täysin avoimesti raportissaan jo viime vuonna ja uudestaan tämän vuoden helmikuussa.

Näitä raporttej

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä