Paikallisuutiset

Kainuun pelastuslaitos: Henkilöstöä päivystämässä vähemmän kuin pitäisi tai jossain ei juuri ollenkaan

Puolangalla pelastustoimen henkilöstön puutetta on korvattu yhteistyöllä ensihoidon kanssa. Yksiköitä tulee apuun tarvittaessa Paltamosta ja Suomussalmelta. Kuva: Marjatta Kurvinen/arkisto

Pelastuslaitos tasapainottelee Kainuussa henkilöstöpulan ja hyvinvointialueelta edellytettävien säästöjen kurimuksessa.

Pelastushenkilöstön määrä useimmissa Kainuun kunnissa ei ole säädösten mukaisella tasolla, minkä takia aluehallintovirasto, avi, patistelee korjaamaan tilannetta.

Avin mukaan etenkin Sotkamoon, Puolangalle ja Vuolijoelle on muodostumassa tai jo muodostunut alueita, joita pelastuslaitos ei tavoita määräajassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmon, Sotkamon, Paltamon, Suomussalmen ja Kajaanin paloasemilla on päätoimisia pelastajia paikalla ympäri vuorokauden. Eniten heitä on Kajaanissa, missä myös avin edellyttämät määrät täyttyvät.

Vuolijoella, Hyrynsalmella ja Ristijärvellä toiminta pyörii sopimushenkilöstön varallaolon voimin.

Puolangalla on suurimmat haasteet, pelastusjohtaja Juha Saarion mukaan töissä vain yksittäisiä henkilöitä ja sopimushenkilöstöäkin hyvin vähän. Käytännössä hälytyksille lähtee siellä useimmiten ensihoidon yksikkö sekä pelastuslaitoksen yksiköt Paltamosta ja Suomussalmelta.

Vuodenvaihteessa tilanne taas muuttuu, kun varallaolosta luovutaan hyvinvointialueen edellyttämien säästöjen takia Kuhmossa, Sotkamossa, Suomussalmella ja Paltamossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kutsuraha maksetaan hälytyksille lähteville sopimuspalokuntalaisille.

– Toivotaan, että sopimushenkilöstö lähtee hälytyksille. Seurataan tilannetta, Juha Saario sanoo.

Varallaolo jää voimaan Vuolijoelle, Hyrynsalmelle ja Ristijärvelle.

Sopimuspalokuntalaisten eli entisten vapaapalokuntalaisten määrä on vähentynyt. Tilannetta muuttaa edelleen se, että Kainuun sopimuspalokuntalaisista noin 15 on palkattu pelastuslaitokselle määräaikaisiin työsuhteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopimuspalokuntatoimintaa pelastuslaitos pyrkii elvyttämään ympäri Kainuuta, uutena myös Kajaanissa, jossa toiminnasta on kiinnostunut kolmisenkymmentä henkilöä. Saario uskoo, että ehkä myös Sotkamossa olisi potentiaalia löytää lisää väkeä mukaan.

– On suuri huoli siitä, miten sopimuspalokuntalaisia saadaan motivoitua etenkin Kainuun pienissä kunnissa. Kutsu- ja hälytysraha toivottavasti motivoi lähtemään tehtäville, arvioi Juha Saario.

Pelastuslaitoksen henkilöstötilanteesta keskusteltiin maanantaina Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuustossa.

Sopimushenkilöstö

Kainuun sopimushenkilöstön lukumäärä on laskenut poikkeuksellisen rajusti viimeisen 20 vuoden aikana.

Pelastustoimen resurssit ovat vähentyneet noin 78 % verrattuna vuoden 2006 tilanteeseen.

Vuonna 2006 sopimushenkilöstöä oli yhteensä 216, kun vuoden 2024 alussa pelastustoimintaan osallistujia on jäljellä 47.

Päätoimisen henkilöstön varallaolon avulla ei nykyisin enää ole mahdollista vastata hälytyksiin. Tämä on Saarion mukaan toisaalta myös nopeuttanut lähtöjä, kun päätoiminen henkilökunta päivystää asemalla ja lähtee sieltä hälytyksille. Tämä koskee siis vain niitä asemia, joissa työskentelee päätoimista henkilöstöä.

Kainuun pelastuslaitos on pyrkinyt aktiivisesti rekrytoimaan uusia pelastajia, ja tilannetta saadaan toivon mukaan parannettua uuden palkkaohjelman myötä.

Pelastajapula vaivaa koko Suomea, joten nopeita ratkaisuja tilanteeseen ei ole. Pelastajien koulutusta on lisätty. Saario arvioi, että vuoden kuluttua valmistuu ensimmäistä kertaa isompi määrä pelastajia, minkä toivotaan tuovan Kainuuseenkin lisää työvoimaa.

Pelastusjohtajat ovat ehdottaneet pelastajien koulutuksen nopeuttamista siten, että ensihoitoasiat koulutettaisiin pelastajille maakunnissa eikä pelastusopistolla. Silloin pelastajat voisivat siirtyä tuleviin työskentelymaakuntiinsa jo vuoden pelastusopistokurssin jälkeen. Tämä ehdotus on toistaiseksi tyrehtynyt pelastusopiston vastustukseen.

Juha Saario kertoi valtuutetuille, että sisäministeriössäkin on havahduttu harvaan asutun alueen pelastajapulaan. Asiaa puidaan lisää jälleen tammikuussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä