Paikallisuutiset

Kainuun sotelle koronatukea 8,7 miljoonaa euroa – pääosa testaus- ja jäljityskuluihin. Sairaalassa vähän koronahoitopäiviä

Kainuun sote saa viime vuoden koronakustannuksiinsa valtionapua 8,7 miljoonaa euroa. Tuki kattaa edellisvuotta paremmin epidemiasta aiheutuneet kulut.

Sotelle korona on tuonut vuositasolla noin 10 miljoonan euron lisäkulut. Vuonna 2020 valtion koronatuki jäi 3,6 miljoonaan euroon eli korona kasvatti omalta osaltaan Kainuun soten alijäämää 7,1 miljoonalla eurolla.

Kainuun soten alijäämä vuonna 2020 oli kokonaisuudessaan 26,7 miljoonaa euroa. 12,1 miljoonaan euron palkkaharmonisoinnin ja koronakulujen yhteinen osuus alijäämästä oli 19,2 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoden 2020 osalta pääosa koronatuesta maksettiin suoraan kunnille. Kainuun soten täysjäsenkunnat saivat koronatukea yhteensä runsaat 18 miljoonaa euroa.

Joulukuussa tehty avustuspäätös kattaa kustannuksia elokuun loppuun saakka. Loppuvuoden kustannusten osalta hakuaika päättyy tammikuun lopussa. Päätökset tuesta tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

Tämän jälkeenkin kunnilla ja kuntayhtymillä on mahdollisuus hakea harkinnanvaraista avustusta, mikäli laskennallisin perustein myönnetyt avustukset eivät ole ole riittäviä. Hallitus on vuoden 2020 budjettiriihen yhteydessä sitoutunut korvaamaan koronaan liittyvät välittömät kustannukset.

Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon mukaan vuonna 2021 koronasta aiheutuneiden kustannusten kokonaissumma on vielä auki, mutta tarvittaessa Kainuun sote on valmis hakemaan vielä lisätukea. Ahopelto arvioi koronakulujen asettuvan viime vuonnakin noin 10 miljoonan euron tasolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alkuvuodesta ehkä jäätiin vuoden 2020 tasosta, mutta loppuvuodesta koronatilanteen paheneminen nosti kustannuksia, Ahopelto sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi kunnille, kuntayhtymille ja Ahvenanmaan maakunnalle tukea koronakustannuksiin yhteensä 726 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2021 avustussumman on arvioitu kohoavan noin miljardiin euroon.

Suurimman potin joulukuussa sai Helsingin kaupunki, 104,7 miljoonaa euroa. Asukasta kohti suurimman tuen sai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, 175 euroa/asukas. Kainuuseen tukirahaa tuli 122 euroa asukasta kohden.

Kainuun soten saamasta tuesta suurin osa kohdistuu testaukseen ja tartuntojen jäljittämiseen. Tammi-elokuun 44 553 tehtyä testiä toivat korvattavia kuluja noin 5,3 miljoonaa euroa. 647 todetun tartunnan jäljityskulut olivat 262 682 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatestin yksikköhinta on 113 euroa ja yhden tartunnan jäljittämisen hinnaksi on määritelty 406 euroa.

16 euron arvoisia rokotuskertoja Kainuussa oli elokuun loppuun mennessä 62 708.

Varsinaiset hoitokulut Kainuussa jäivät maltillisiksi. Perusterveydenhuollossa koronasta johtuvia sairaalahoitokuluja ei kirjattu lainkaan, erikoissairaanhoidon sairaalakuluja oli 70 980 euroa ja tehohoidon kustannuksia 213 460 euroa.

Korona aiheutti Kainuussa 2021 elokuun loppuun mennessä 60 erikoissairaanhoidon hoitopäivää ja 52 tehohoitopäivää. Erikoissairaanhoidossa hoitopäivän hinnaksi on määritelty 1 183 ja tehohoitopäivän hinnaksi 4 105 euroa.

– Rajoittamistoimenpiteet ovat vaikuttaneet hyvin ja onneksi meillä ei ole ollut enempää hoitoa vaativia koronapotilaita, Ahopelto sanoo.

Muihin epidemiasta aiheutuneisiin kuluihin Kainuun sote sai avustusta hieman alle 2,2 miljoonaa euroa. Näihin kustannuksiin kuuluvat muun muassa palkkamenot.

Jani Moilanen otti koronanäytteitä tiistaina Kajaanissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä