Paikallisuutiset

Kainuussa tartuntoja hoivakodeissa – avi ei harkitse tässä vaiheessa tiukkoja rajoituksia Kainuuseen, mutta yleisötilaisuuksien järjestämiseen voi tulla rajoituksia

Kainuun koronatilanteen heikkeneminen jatkuu tartuntojen määrässä, testauksessa ja jäljityksessä. Kainuun sote kertoi keskiviikkona, että tartunnanjäljitys on kuormittunut suurista tapausmääristä ja kontaktointiviive on samalla kasvanut.

Myös testitulosten saamisessa on viivettä, koska osa laboratoriotutkimuksista joudutaan kapasiteettisyistä teettämään Kainuun ulkopuolella.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on esittänyt Kainuuseen tartuntatautilain perustella tiukempia koronarajoituksia, koska ryhmän mukaan Kainuu täyttää koronaepidemian leviämisalueen kriteerit. Rajoituksista päättävät kokoontumisten ja tilojen osalta aluehallintovirasto ja ravintoloiden ja koronapassien osalta valtioneuvosto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallintovirasto käsittelee asetettavia rajoituksia aikaisintaan perjantaina saatuaan ensin Kainuun sairaanhoitopiiriltä pyytämänsä lausunnon.

Johtaja Maria Siurua aluehallintovirastosta arvioi keskiviikkoisen tiedon perusteella, että yleisötilaisuusrajoitukset voivat olla Kainuussakin paikallaan, mutta niin koviin rajoituksiin kuin Pohjois-Pohjanmaalla ei liene tarvetta mennä.

Pohjois-Pohjanmaalla on kielletty kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset osanottajamäärästä riippumatta. Siellä on tehty myös rajoituksia esimerkiksi kuntosalien, liikuntapaikkojen ja sisäleikkipaikkojen aukioloihin. Näitä ei siis Kainuuseen tällä tietoa liene tulossa.

Kainuusta saatava lausunto kuitenkin vaikuttaa huomattavasti siihen, mitä rajoituksia asetetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntoja on todettu useissa kajaanilaisissa hoitokodeissa

Tiistaina Kainuussa todettiin 49 uutta koronatartuntaa. Soten mukaan tartuntoja on todettu useissa kajaanilaisissa hoitokodeissa (Marian kartano, Arvola-koti, Kallion ryhmäkoti, Attendo Helmi).

Soten mukaan tilanne yksiköissä on kuitenkin rauhallinen. Altistuneet testataan ja karanteeniin on toistaiseksi asetettu muutamia asukkaita sekä henkilökuntaan kuuluvia.

Myös Kainuun prikaati on ilmoittanut Kajaanin varuskunnassa todetuista koronatartunnoista. Tiedossa on tällä hetkellä viisi sairastunutta varusmiestä.

Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta ennakoi, että tartuntamäärät kasvavat edelleen Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tartuntojen yleistyessä tilanne vaikuttaa henkilöstötilanteeseen eri toimialoilla. Erityisesti terveydenhuollon ja muiden kriittisten toimintojen kannalta on huolehdittava varotoimista. Etätyöhön suositellaan siirryttäväksi laajasti mahdollisuuksien mukaan. Hoito- ja hoivalaitosten osalta on suositeltavaa vähentää vierailuja tartuntojen välttämiseksi, pandemiapäällikkö sanoo.

Vaalitilaisuudet vielä auki – avilta ei vielä voimakkaita sulkuja Kainuuseen

Koronatilanne vaikeuttaa myös puolueiden aluevaalikampanjointia. Puolueet ovat suunnitelleet toritilaisuuksia esimerkiksi tulevalle viikonlopulle, mutta suunnitelmat ovat lähtökuopissa, kun avin tarkka ohjeistus vielä puuttuu.

Avin aluehallintolääkäri Pasi Eskolan mukaan avi ei tässä vaiheessa harkitse totaalikieltoja eikä voimakkaita sulkuja Kainuun alueelle.

– Harkinnassa ovat ensiksi lievemmät rajoitustoimet, Eskola kertoo Kainuun Sanomille .

Esimerkiksi Kajaanin kaupunki odottaa aluehallintoviraston linjauksia ennen kuin se tekee omia päätöksiään mahdollisista tilojen sulkemisista tai toiminnan rajoituksista, kertoi hallintojohtaja Tuija Aarnio keskiviikkona.

Kajaanin kouluissa ja koulukyydeissä suositellaan kasvomaskin käyttöä 3. luokasta ylöspäin. Niin ikään henkilöstön edellytetään käyttävän kasvomaskia. Kaupunki on tilannut perusopetuksen oppilaille ja henkilöstölle kertakäyttöisiä kirurgisia kasvomaskeja keskiviikkona.

Aiemmin avi on rajoittanut vaalitilaisuuksien järjestämistä muun muassa Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Aluehallintovirastojen päätöksillä voidaan rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääriä tai kieltää nämä kokonaan. Lisäksi virastot voivat rajoittaa tilojen käyttöä. Rajoitukset perustuvat maakunnan ja sairaanhoitopiirin vallitsevaan epidemiatilanteeseen.

– Vaalijärjestelyistä ei toistaiseksi ole tarkennettuja ohjeita, mutta näitä odotetaan tulevaksi myöhemmin. Vaalikampanjoinnin yleisötilaisuuksien osalta ohjeistamme noudattamaan annettuja suosituksia, ja jatkossa tietenkin on noudatettava rajoituspäätöksiä, Käsmä-Ronkainen kertoo.

Myös Kainuun puoleet ovat odotuskannalla ja odottavat lisätietoa. Aluevaalikampanjoissa on edessä loppukiri, kun ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona.

– Oltiin yksimielisiä siitä, että vaalitilaisuuksien järjestämiselle tarvitaan yksiselitteinen selkeä ohjeistus, puolueiden yhteyshenkilö Minna Peittola (kesk.) kertoo.

Toimintaohjeet koronatartuntoihin

Soten mukaan koronatestiin pitää hakeutua, jos epäilee altistuneensa koronavirukselle tai on koronavirusinfektioon sopivia oireita (mm. yskä, nuha, kuume, ripuli). Oireisena ei tule altistaa muita ihmisiä, vaan pidättäytyä lähikontakteista, vaikka testi olisikin negatiivinen.

Ajanvaraus koronatestiin tehdään osoitteesta omasote.kainuu.fi tai soittamalla 040 165 0020. Testaus on avoinna kuntien terveysasemilla arkisin palveluaikojen mukaan. KAKS:n drive-in testaus palvelee ajanvarauksella kaikkina viikonpäivinä.

Myös kotitestien käyttöä suositellaan. Kotitesteissä on muistettava, ettei se korvaa ammattilaisten tekemää testiä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa virallisella PCR-testillä erityisesti, jos tarvitsee todistuksen sairaudesta.

Päivystysapuun 116 117 tulee ottaa yhteyttä, mikäli tarvitsee kiireellistä neuvontaa, esimerkiksi jos hengitystieoireet pahenevat. Hätätilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Päivystävät numerot eivät tarjoa yleistä sote-palvelujen neuvontaa. Lisätietoja saa myös Kainuun soten verkkosivuilta tai kiireettömissä kysymyksissä sähköpostilla korona@kainuu.fi.

Edit. 5.1. klo 15.50: Lisätty tietoa Maria Siuruan haastattelusta.

Edit 6.1. klo 20.13: Korjattu aluehallintoviraston kirjoitusasu.

Kainuu

Rajoitukset

Kainuuseen on esitetty rajoitusten käyttöönottoa ja annettu myös aiempaa vahvemmat suositukset varotoimiin liittyen:

Yleinen maskisuositus yli 10-vuotiaille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (3-luokalta alkaen)

Vahva etätyösuositus ja tehostetut varotoimet työpaikoilla (maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)

Yleisö- ja yksityistilaisuuksien järjestämisessä noudatettava erityistä harkintaa ja tehostettuja varotoimia

Kontakteja rajoitettava omaan lähipiiriin myös vapaa-aikana

Riskiryhmään kuuluvia suojattava tartunnoilta vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa

Matkustamisessa noudatettava erityistä harkintaa ja varovaisuutta

Suositukset ovat voimassa 1.2.2022 saakka. Mahdollisten rajoituspäätösten voimaantulosta tai yksityiskohdista ei toistaiseksi ole tietoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä