Paikallisuutiset
Kajaanissa kylmäuinnin harrastajat sen kuin nuorentuvat – lue tästä Kainuun avantouintipaikoista
– Olen nyt 26 vuotta harrastanut, 30 vuotta ollut työelämässä ja 3 sairauslomapäivää on ollut. Ja nekin tyräleikkauksen takia, kertoo Kajaanin Avantouimareiden puheenjohtaja Risto Lappalainen harrastuksestaan.
Kun Lappalaisen lapset olivat pieniä ja sairastivat, joutui isä toki välillä jäämään kotiin hoitamaan lapsia. Silti lasten flunssat eivät tarttuneet häneen.
Lappalainen välttyi myös koronalta. Hän kokemuksensa on, että kylmäuintiharrastus pitää yllä kehon immuunipuolustusta. Lappalainen kertoo muidenkin kylmäuintia harrastavien kertoneen, että flunssat eivät tartu enää yhtä helposti kuin aiemmin.
– Ja osa käy ihan kipujen takia, koska kylmähoito auttaa kipuun.
Kaksikymppiset ovat ihan normi nykyään. Risto Lappalainen
Säännöllisellä kylmävesialtistuksella on myös tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lääkärilehti kertoo, että se auttaa esimerkiksi reumaa sairastavien nivelkipuihin ja vaikuttaa edistävän stressin sietokykyä lisäämällä noradrenaliinin ja beta-endorfiinin eritystä. Hengitystiesairaudet voivat harventua tai jäädä pois, koska säännöllinen kylmävesialtistus kehittää antioksidatiivista suojaa, mikä vaikuttaa immuunivasteeseen.
Kylmähoidolla on myös palauttava vaikutus. Lappalaisen mukaan nuoret käyvät usein kylmäuimassa rankan urheilusuorituksen jälkeen. Hänen mukaansa Kajaanin Avantouimareiden jäsenistö on vuosien mittaan nuorentunut ratkaisevasti.
– Kaksikymppiset ovat ihan normi nykyään.
Myös miesten määrä on kasvanut koko ajan, vaikka enemmistö jäsenistä on yhä naisia. Jäsenmäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2016 jäseniä oli 430, kun tätä nykyä jäsenmäärä on noin 750. Keskuksella on vuosittaisia käyntejä noin 70 000.
Yksittäisille tutustumiskäynneille Kylmäkaraisukeskukseen ei enää nykyään pääse, koska välillä ruuhka äityi sellaiseksi, etteivät itse seuran jäsenet mahtuneet kunnolla sekaan.
Kajaaninjoen varressa lähellä kaupungin keskustaa sijaitseva Kylmäkaraisukeskus rakennettiin Kajaanin asuntomessujen kohteeksi vuonna 2001. Kajaanin Avantouimarit ry maksaa keskuksen käytöstä vuokraa Kajaanin kaupungille.
Joen rannassa sijaitseva sauna ja rannan tekniikka, kuten avannon sulana pitävät pumput ja laiturin ja portaat sulana pitävä tekniikka, ovat yhdistyksen omistamia.
– Kun pakkasta on yli 30 astetta, alkaa rakenteisiin kertyä jäätä. Kahtena päivänä viime vuonna piti laittaa suositus, että avantoon ei ole turvallista mennä jään kertymisen takia, Lappalainen kertoo.
Kovilla pakkasilla veden lämpötila avannossa vaihtelee nollan ja -1-asteen välillä.
Ei haeta hikeä pintaan lopuksi. Risto Lappalainen
Sauna uusittiin ja laajennettiin hiljattain, mikä lisäsi entisestään jäsenmäärää. Nykyään lauteille mahtuu Lappalaisen mukaan ”ilman änkeämistä” 22 henkilöä, kun aiemmin määrä oli 12.
– Ja aina saunan jälkeen käydään vielä kylmässä, että se hyvän olon fiilis jää. Ei haeta hikeä pintaan lopuksi. Osa on myös puhtaasti avantouimareita eivätkä käy saunassa.
Kylmäaltaassa harrastusta voi jatkaa ympäri vuoden. Kylmäkaraisukeskuksen pihalla sijaitseva kylmäallas on Suomessa ainoa laatuaan, Lappalainen kertoo. 4-asteinen vesi pumpataan altaaseen 200 metrin syvyydestä. Kesällä vesi pysyy altaassa maksimissaan noin 7–8 celsiusasteessa.
Lokakuun loppupuolella jokivesi on 8-asteista, eli harvinaisen lämmintä vuodenaikaan nähden.
Nyt onkin paras aika aloittaa harrastus, vinkkaavat Lappalainen ja juuri joesta noussut, seuraamme keskuksen takkahuoneeseen istahtava Juha Tervonen.
Tervonen käy keskuksella uimassa saunapäivinä eli kolmesti viikossa. Kesällä joessa ja kylmäaltaassa tulee käytyä vielä tiheämmin. Silloin, kun ei ole jäsenten saunapäivä, vuokrataan saunaa ja takkahuonetta seuran ulkopuolisten käyttöön. Silloinkin jäsenet pääsevät uimaan ja käyttämään pukuhuoneita.
Olo on vähän kuin olisi jonkun kaljan juonut. Juha Tervonen
Vuokraamisen ansiosta seuran jäsenmaksut ovat pysyneet samana vuodesta 2013 saakka, Lappalainen kertoo.
Tervonen on harrastanut kylmäuintia 23 vuotta. Harrastuksessa on parasta hyvä olo, joka tulee kylmässä vedessä käymisen jälkeen.
– Olo on vähän kuin olisi jonkun kaljan juonut, ja halvemmaksi tulee vielä, Tervonen nauraa.
Hyvää oloa kylmästä vedestä hakee myös ”seuran kantava voima” Tapani Heikkinen, joka tekee talviaamuina ensimmäisenä keskuksen lumityöt ja pulahtaa sen jälkeen avantoon.
Jos jotakuta ei vähään aikaan näy, niin muut alkaa hätäilemään ja kyselemään. Leena Oikarinen
Aamun uinnin ja saunomisen jälkeen lähtöä keskukselta tekevä Leena Oikarinen on harrastanut kylmäuintia lähes 20 vuotta. Hänellekin harrastuksessa on tärkeää siitä tuleva hyvä olo ja virkeys sekä sosiaalisuus.
– Monella on korkea kynnys aloittaa, mutta kaikki ovat samanarvoisia saunan lauteilla. Tämä on vähän niin kuin saunaseura, muodostuu sellainen sosiaalinen piiri, että jos jotakuta ei vähään aikaan näy, niin muut alkaa hätäilemään ja kyselemään.
Oikarisesta olisi hienoa, jos seuran jäsenet pääsisivät saunaan joka päivä. Lappalainen toteaa, että sitä varten keskuksella pitäisi olla kaksi saunaa.
Aloittelijalle on hyvä, jos vedessä pystyy olemaan aluksi 10 sekuntia. Siitä vedessä viipyminen kannattaa hiljalleen kasvattaa puolesta minuutista minuuttiin, jolloin vedestä saa hyvää tekevät kylmävaikutukset, Lappalainen kertoo.
Kylmäuinnilla kerrotaan olevan jopa nuorentavia vaikutuksia, koska se parantaa tutkimusten mukaan verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, minkä ansiosta se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Säännöllinen kylmäuinti lisää myös kehon ruskeaa rasvaa, joka tuottaa lämpöä ja lisää energiankulutusta.
Etenkin alussa kylmä vesi voi aiheuttaa sormiin polttelevaa kipua.
Lappalainen viipyy itse kylmässä vedessä puolesta minuutista jopa kymmeneen minuuttiin. Lappalaisen mukaan yli minuutin kestävään kylmässä vedessä viipymiseen pystyy halutessaan harjoittelun ja sisun avulla. Jos kylmässä vedessä on pidemmän aikaa, on kaveri hyvä olla mukana. Verenpaine nousee hetkeksi, kun kylmään veteen menee. Mutta jos vedessä on yli 5 minuuttia, voi verenpaine laskea jopa niin alas, että alkaa pyörryttää.
Säännöllinen kylmäuinti tutkitusti laskee verenpainetta pitkäkestoisesti. Mutta jos harrastuksen lopettaa, vaikutus katoaa.
Etenkin alussa kylmä vesi voi aiheuttaa sormiin polttelevaa kipua, joka voi toisista tuntua jopa sietämättömältä. Silloin otetaan tasainen hengitysrytmi ja tunne menee ohi, Lappalainen lupaa. Monet käyttävät uidessaan hanskoja, tossuja ja pipoa. Pään kastelemista ei kylmäuinnissa suositella.
– Pulkkamäessä kastuu kyllä pääkin.
Vuodesta 2021 lähtien Kylmäkaraisukeskuksella on voinut laskea avantoon pulkalla – omalla vastuulla. Huimapäitä on löytynyt aika paljon eikä onnettomuuksia ole ainakaan toistaiseksi sattunut, Lappalainen kertoo. Avantoon pulkkailussa käsineet ovat tärkeät, koska muuten lumi raapii kädet helposti verinaarmuille.
Avantouintia Kainuussa
Kajaanin Kylmäkaraisukeskukselle voivat lajiin tutustumisesta kiinnostuneet ostaa kymmenen käyntikerran sähköisen rannekkeen, jolla on hintaa 50 euroa. Lisäksi Hotelli Kajaanissa on vuokrattavana kaksi ranneketta kymmenen euron hintaan.
Kylmäkaraisukeskuksen kausi kestää syyskuun loppuun. Jos Kajaanin Avantouimarit ry:n jäseneksi liittyy kesken kauden, maksu peritään vain jäljellä olevalta ajalta. Halvimmaksi seuraan liittyminen tulee elokuussa, jolloin liittymis- ja jäsenmaksu tekevät aikuiselta yhteensä 56 euroa. Jos seuraan liittyy nyt, on liittymismaksu aikuiselta 30 euroa ja jäsenmaksu 80 euroa. Alle 7-vuotiaat pääsevät perheen mukana ilmaiseksi.
Jäsenten saunapäivinä eli tiistaina, torstaina ja sunnuntaina sauna on lämmin puolestapäivästä iltayhteentoista.
Sotkamon kunnan ylläpitämä avantouintipaikka kirkonkylän keskustassa on maksuton, mutta pukuhuoneen avaimesta peritään 10 euron vuosimaksu.
Iso rakennustyömaa sulkee tämän talven ajan tutun kulkureitin rannalle. Uimarannalle pääsee aidoilla tehtyä kujaa pitkin Konstankujan puolelta, rakennustyömaan ja asunto-osakeyhtiön välistä, Sotkamon kunnan puisto- ja liikunta-alueiden päällikkö Hannu Järvinen kertoo.
Ensi vuonna uimarannalle rakennetaan uusi pukuhuonerakennus, johon tulee lisäksi wc.
Sotkamosta löytyy lisäksi Vuokatti Sportin maksullinen avanto- ja kylmäuintipaikka, missä hintaan kuuluvat saunan ja pukuhuoneen käyttö. Kertamaksu aikuiselta on 10 euroa, kausikortti 100 euroa.
Kuhmon kaupungin ylläpitämä talviuintipaikka on Ruukinrannassa Kuhmo-talon takana. Kausimaksu talvikaudelle on 30 euroa ja avainmaksu uudesta avaimesta 35 euroa.
Suomussalmella on kylpylä Kiannon Kuohujen yhteydessä luonnonvesi- ja avantouintimahdollisuus. Saunan käytön sisältävä kertamaksu on 3,50 euroa. Kylpylän käyttö ei kuulu hintaan.
Paltamon talviuintipaikka sijaitsee Metelissä, aallonmurtajalla olevalla uudella laiturilla osoitteessa Uimarannantie 1. Pukuhuoneen käytön sisältävä kausimaksu on 40 euroa, kertamaksu 5 euroa.
Puolangalla avantoon pääsee Paljakassa Lake Resortin Saunapihalla, missä yleinen vuoro on päivittäin kello 7–16. Yleiseen vuoroon sisältyvät pukuhuoneiden, suihkun ja saunojen käyttö. Kylpypakettiin sisältyy myös paljun käyttö. Esimerkiksi kaksi tuntia maksaa henkilöltä 12,50 euroa ja kausikortti 150 euroa.
Puolangalla avantoon pääsee myös lähempänä kirkonkylää, majoitusyritys B&B Aittorannassa. Avoin avantosaunavuoro on maanantaisin ja torstaisin kello 17–19. Hinta on 5 euroa.
Sauna on perinteinen suomalainen puusauna, jossa on vesipata.
– Saunasta kiinnostuneille on jaettu linkki avantosaunan Whatsapp-ryhmään, jotta tiedetään miten on tulijoita ja miten saunanlauteilla on tilaa. Kellonaika on noin-aika, jos on enempi tulijoita niin aikaa jatketaan. Ilman saunaa avannossa saa käydä arkisin vapaasti, kunhan ilmoittaa etukäteen, yrittäjä Anu Kainulainen kertoo sähköpostitse.