Viihde

Katsottua: Amy Winehousen laulut eivät katoa – dokumentti ja taltioitu konsertti kertovat syyn

palaute@lannenmedia.fi

"Tyttäreni Amy kuoli, kun hän oli vasta 27-vuotias." Äiti JanisWinehouse–Collinsin koruttomat sanat uurtavat tuoreeseen BBC-dokumenttiin syvän, synkän kuilun. Jatko on yrityksiä valaista sitä: päihdekierteen jälkeen menehtyneen Amy Winehousen lyhyeksi jäänyttä elämää.

Nyt eivät äänessä kuitenkaan ole musiikkibisneksen ammattilaiset, fanit tai median edustajat, vaan laulaja-lauluntekijän vanhemmat ja läheiset ystävät. Siksi äänenpainot ovat väistämättä henkilökohtaisia. Kotivideot ja kotialbumin kuvat tukevat sanoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Amya kaipaavat läheiset tahtovat oikoa Amy -dokumentin (2015) epäoikeudenmukaisia väitteitä. Väistämättä heidän omissa sanoissaan on myös puolustelun makua.

Ms-tautia sairastava Janis tahtoi joka tapauksessa kertoa oman tarinansa tyttärestään ennen kuin on liian myöhäistä. Vielä enemmän taitaa olla äänessä isä Mitch Winehouse , luonteensa mukaisesti.

Häneltä Amy kuulemma peri paitsi musikaalisuutta, myös helposti läikkyvän luonteen. Laulu-uraa itsekin yrittänyt taksikuski pääsi tyttärensä siivellä nauttimaan julkisuuden valokeilasta. Sen hän myöntää.

Elämä lahjakkaan, moniongelmaisen taiteilijan lähellä ei ollut helppoa. Janis ja hänen nykyinen puolisonsa Richard Collins pitävät kotonaan Amy-huonetta, jossa tallessa ovat valoisimmat muistot tyttärestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokainen ihminen on lopulta arvoitus, eikä dokumenttikaan yritä räväyttää varsinaisia paljastuksia. Ystävillä kuitenkin ovat kyyneleet lähellä, kun puhe siirtyy Amyn elämän haaveisiin ja viimeisiin aikoihin. Ehkä se lopulta kertoo oleellisimman.

Dokumentin jälkeen esitetään Lontoon Shepherd’s Bush Empiressä taltioitu konsertti toukokuulta 2007. Se muistuttaa, miksi Amy Winehousesta puhutaan vielä vuosikymmen kuoleman jälkeen – ja ennen muuta häntä kuunnellaan. Vielä pitkään.

Antakaa Amy takaisin ja Amy Winehouse: I Told You I Was Trouble Yle Teemalla klo 21.30 ja 22.20

Kirjoittaja Pekka Eronen. Kuva: Eriika Ahopelto

Koskettavassa BBC-dokumentissa 27-vuotiaana kuolleen laulaja Amy Winehousen vanhemmat ja läheiset ystävät kertovat, millainen oli se Amy, jonka he tunsivat ja jota he syvästi kaipaavat.