Kotimaa
Kiina-autot ovat Suomessa vielä nappikauppaa, mutta Euroopassa edessä on armoton pudotuspeli
Kiinalaisten henkilöautojen myynti lasketaan vasta sadoissa, mutta eräs este on murrettu: Kiinassa tehdyt autot hyväksytään siinä missä muukin sikäläinen elektroniikka.
Ensimmäinen valintani osuu sattumalta nappiin. Poimin rivistöstä kiinnostavimmalta tuntuvan kiinalaisauton, ja se on heti täysosuma.
BYD Seal on ollut tänä vuonna Suomen kysytyin minkään kiinalaismerkin kotimaassaan valmistettu auto. Lokakuun loppuun mennessä Seal-sedaneita ensirekisteröitiin 190 kappaletta.
– Seal edustaa autotyyppiä, joka sopii hyvin juuri suomalaisille, BYDin Brand store manager Bogomil Sokolov vakuuttaa.
Seal on tilava perheautoluokan sedan viidelle matkustajalle. Täyssähköauton tekniikka, työn laatu ja viimeistely vaikuttavat kaikin puolin kunnollisilta. Ajotuntumasta ei löydy moittimista.
Sokolovin mukaan auton kiinalaisuus ei sinänsä ole enää kaupan teon este. Pikemminkin asiakkaille on perusteltava, miksi uusi automerkki BYD olisi heille juuri sopiva vaihtoehto kaikkien tutumpien vaihtoehtojen sijaan.
Houkuttimeksi on tarjolla pientä kiinalaista twistiä. Sealiin saa muun muassa karaokesovelluksen.
Ei asiaa loppukilpailuun
Pääsin BYD Sealin ohjauspyörän taakse Järvenpäässä, jossa järjestettiin Vuoden Auto Suomessa 2025 -koeajotilaisuus. Seal oli yksi ensimmäisen kierroksen ehdokkaista, eikä muistakaan kiinalaismalleista toden totta ollut pulaa.
Sealista on tarjolla myös korotettu maasturimalli Seal U. Niiden lisäksi parkkirivistöistä löytyi neljä MG-mallia, yksi Seres, yksi Hongqi sekä täysin uutena ja yllätyksenä DFSK E5 L2 -hybridi – auto, josta harva Vuoden Auto -tittelin valitsijoistakaan oli aikaisemmin kuullut mitään.
Ja tässä olivat vasta aidot kiinalaismerkit. Länsimerkkien ehdolla olleista malleista ainakin Cupra Tavascan, Polestar 4, Smartit #1 ja #3 sekä Volvo EX30 valmistetaan Kiinassa.
Autoteollisuudelle on käynyt samoin kuin muunkin kulutus- ja viihde-elektroniikan tuotannolle. Yhä useampi tuote syntyy Kiinassa, jossa tuotannon tehokkuus ja valmistuskustannukset jäävät pienemmiksi kuin lännessä. Erityisen kilpailukykyisiä sikäläiset tehtaat ovat sähköautoissa.
Vuoden Auto -finaaliin kiinalaismallit eivät vielä yltäneet. Voittaja ratkeaa 12. joulukuuta, ja se on joku näistä kuudesta: Citroën C3/ë-C3, Dacia Duster, Kia EV3, Renault Scenic, Škoda Superb tai Suzuki Swift.
Rahalla saa enemmän
Kaikista Suomeen rantautuneista kiinalaismerkeistä menestyksekkäin on ollut BYD. Viime vuonna se myi meillä 129 autoa, joista puolet oli Atto 3 -mallisia.
Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä BYDin sähköautoja on ensirekisteröity 474 kappaletta. Niistä Seal-mallin osuus on 40 prosenttia.
BYDin suosiota selittää vahva edustus kaikkialla maassa. Merkin oma lippulaivamyymälä löytyy Espoosta. Sen lisäksi BYDillä on 15 jälleenmyyjää, pohjoisin Rovaniemellä.
Muita meillä vahvoja kiinalaismerkkejä ovat Maxus ja MG. Maxuksen suosio on tänä vuonna hiipunut, mutta MG:llä on kovat tavoitteet jopa 500 auton vuosimyynnistä. Näin vakuuttaa merkin tuote- ja hinnoittelupäällikkö Jani Vesanto.
– Tunnuksemme on less is more eli auto tarjoaa normaalia enemmän vastinetta rahalle.
Koeajooni Järvenpäässä valikoituu maasturiluokan MG HS, joka on ladattava hybridi. Lyhyesti kuvattuna auto on aikamoinen oman luokkansa perussuoritus, mutta periaatteessa SUV-mallin palikat vaikuttavat olevan tässäkin kärryssä kohdillaan.
– HS on isoin mallimme, ja hinta alkaa 40 000 eurosta. Sillä on neljän tuhannen euron hintaetu verrattuna kilpailijoiden samankokoisiin autoihin samoilla varusteilla.
Nopeaa reagointia
Jani Vesantokin vakuuttaa, ettei auton kiinalaisuus herätä enää epäilyksiä. Eniten kauppoja hidastaa nyt autoalan yleinen epävarmuus. Myös MG-merkin tunnettuuden eteen on vielä tehtävä työtä.
MG on yli satavuotias brittimerkki, jonka kiinalainen SAIC Motor osti vuonna 2007. Nykyisten MG-mallien lanseeraus alkoi vuonna 2019.
Euroopassa MG kasvaa kiinalaismerkeistä nopeimmin. Sen autoja myytiin lokakuun loppuun mennessä jo lähes 200 000 kappaletta eli kolmannes enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. BYDin yhteismenekki oli samana aikana 35 000 autoa.
Valmistajat ovat kuitenkin Euroopassa tosissaan, Suomen BYDin Bogomil Sokolov vakuuttaa ja kertoo esimerkin siitä, miten tehdas kuuntelee asiakastoiveita herkällä korvalla.
– Viestimme tehtaalle halustamme saada auton istuinlämmittimien säädöt näkymään suoraan keskinäytön perusnäkymässä, kun niitä piti aluksi hakea valikkojen takaa. Asia korjattiin järjestelmän seuraavassa päivityksessä.
Tullirajojen sisälle
Vielä toistaiseksi Kiina-autoilla on puolellaan hintaetu, kun pelätyt tuontitullit Eurooppaan eivät ole voimassa.
Pidemmällä tähtäimellä mahdollinen Yhdysvaltain, Kiinan ja Euroopan välinen monenkeskinen kauppasota nostaa tuontiautojen hintoja varmasti. Tehokkain keino niiden välttämiseksi on siirtää omaa tuotantoa tullirajojen sisäpuolelle.
BYD on jo aloittanut ja avaa sähköautotehtaan Unkarin Szegedissä ensi vuoden lopulla. Ilman sitä valmistajaa uhkaa 17 prosentin lisätullimaksu EU:n rajoilla, Automotive News -lehti kertoo.
Unkariin suuntaa myös akkuvalmistaja CATL, joka rakentaa Debreceniin tehtaan 7,3 miljardilla eurolla. Tehdas toimittaa sähköautoakkuja BMW:lle ja Mercedekselle.
Chery Automobiles puolestaan valmistelee tuotannon käynnistämistä Nissanin entisessä tehtaassa Espanjan Barcelonassa. Chery ja sen kumppani EV Motors aikovat työllistää 1 250 autonrakentajaa ja valmistaa Eurooppaan sekä polttomoottori-, hybridi- ja sähköautomalleja.
Sähköautojen kysyntä Euroopassa on juuri nyt sellaisessa alhossa, että kaikki investointisuunnitelmat eivät vaikuta kovinkaan järkeviltä. Kiinalaisvalmistajat kilpailevat myös keskenään, eivätkä kaikki selviä jatkoon. Autoalalla on käynnissä pudotuspeli, ja nyt vielä yhtä aikaa monella mantereella.
BYD johtaa myynnissä
Vuonna 2023 BYD myi Suomessa 129 henkilöautoa.
Seuraaviksi suosituimmat olivat Maxus (97) ja Voyah (3).
Tänä vuonna BYD on myynyt 484 henkilöautoa (1–10/2024).
Sitä seuraavat MG (75), Maxus (42), Seres (3), JAC (1) ja Voyah (1).
Suomen myydyin ”kiinalaisauto” ja samalla sähköauto on Volvo EX30 (1867).