Ulkomaat

Libanoniin nimitettiin uusi pääministeri – pelissä hallituksen muodostamisessa ovat 11 miljardin talousavustukset

Diplomaatti Mustafa Adib nimitettiin Libanonin pääministeriksi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin sovittelutyön tuloksena.

Libanonin johto nimitti uudeksi pääministeriksi diplomaatti Mustafa Adibin , uutistoimisto Reuters kertoo. Taustalla vaikuttaa paine Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta, joka vierailee pääkaupunki Beirutissa. Macron pyrkii vierailullaan ajamaan uudistuksia, jotka vetäisivät Libanonin talouskurimuksesta.

Libanonille luvattiin Pariisin taloudellisen kehityksen konferenssissa vuonna 2018 avustuksia 11 miljardin dollarin edestä. Avustusten ehtona oli erilaiset talousuudistukset, joita se ei ole kyennyt toteuttamaan.

Talouskriisin, elokuun alun satamaräjähdyksen aiheuttamien tuhojen ja sektien välisten jännitteiden kasvun myötä Libanon kohtaa suurimman uhan sen vakaudelle sitten vuosien 1975–1990 sisällissodan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Adib, joka on toiminut suurlähettiläänä Saksassa, nimitettiin virkaansa tunteja ennen kuin Macronin oli määrä saapua Beirutiin toiselle vierailulleen alle kuukauden sisään.

Libanonilaisviranomaiset kertovat, että Macronin sovittelu oli olennaista yksimielisyyden saavuttamisessa uudesta pääministeristä. Viime viikolla poliitikot olivat päätyneet valinnan suhteen umpikujaan.

Adibin nimi nousi esiin sunnuntaina, kun edelliset pääministerit asettivat hänet ehdolle. Yksi näistä oli Saad Al-Hariri, joka johtaa suurinta sunnimuslimipuoluetta. Libanonin poliittisessa järjestelmässä pääministerin tehtävä on varattu sunnimuslimeille.

Myös Iranin tukema shiiapuolue Hizbollah tuki Adibia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haririn tuella Adib nauttii enemmän suosiota kuin Hassan Diabin väistyvä hallitus, jonka nimitti Hizbollah liittolaisineen, joilla yhdessä on enemmistö parlamentissa.

– Mahdollisuus maallemme on pieni ja missio, jonka olen hyväksynyt, perustuu sille, että kaikki poliittiset voimat tunnustavat tämän, Adib sanoo. Hän sai tuekseen lähes kaikki Libanonin pääpuolueet presidentti Michel Aounin johtamissa neuvotteluissa.

– Ei ole aikaa puheille ja lupauksille. (...) On aika tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa, Adib sanoo.

Adib vaatii hallituksen muodostamista pätevistä asiantuntijoista ennätysajassa, uudistusten välitöntä aloittamista sekä sopimusta kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa. Libanonin neuvottelut IMF:n kanssa elintärkeästä avusta ovat olleet jäissä heinäkuusta asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen muodostaminen on Libanonissa aiemmin vienyt kuukausia.

– Toivotamme uuden pääministerin nimityksen tervetulleeksi ja toivomme, että uusi hallitus muodostetaan nopeasti mandaatilla, jolla se voi ottaa käyttöön toimenpiteitä ja uudistuksia, joita Libanon tarvitsee tarttuakseen käynnissä olevaan kriisiin ja palauttaa kestävän kasvun, IMF:n tiedottaja kertoi Reutersille.

Edellinen hallitus erosi Beirutin satamassa elokuun alussa tapahtuneen räjähdyksen johdosta.

Tuore pääministeri Mustafa Adib vaatii uuden hallituksen muodostamista ennätysajassa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä