Mielipiteet

Lukijan mielipide: Epäonnistunut väestöpolitiikka koskettaa kipeästi

Julkinen talous hallitsee keskusteluja ja suurten yritysten tarpeet. Mutta milloin ja millä foorumilla keskustellaan pienten, etenkin palvelualojen yrittäjien tulevaisuudesta?

Kainuun väkiluku on vähentynyt viimeisen 12 vuoden aikana noin 12 000 asukkaalla. Vähentyminen jatkuu. Kajaanin, Kuhmon ja Suomussalmen väkimäärä väheni viime vuonna 527 henkilöllä. Sotkamoa lukuun ottamatta Kainuun väkiluku pienenee!

Epäonnistunut väestöpolitiikka koskettaa kipeästi! Meillä on asunto ja toimitila puolella ostajan markkinat. Huonosti taitaa käydä myyntimarkkinoilla heille ja meille, jotka olemme säästäneet omaa asuntoa tai toimitilaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienet palvelualan yrittäjä menettävät ison määrän kysynnästä kasvukeskuksiin. Kuinka monta lehteä jää tilaamatta? Asukkaiden väheneminen vaikuttaa aluetaloudessa pyörivään rahamäärään. Moni yrittäjä joutuu sopeuttamaan toimintaansa tai kokonaan lopettaa toimintansa kysynnän hiipumiseen.

Pienen yrittäjän tulevaisuus ja turva on siellä, missä on kysyntää ja ostovoimaa, tai ikänsä puolesta pääsee eläkkeelle.

Tätä kommentointia voisin jatkaa! Mutta asia ei taida aidosti kiinnostaa vallan kahvassa hyvin pärjääviä eikä päättäjiä, joiden työpaikka vero- tai velkarahalla turvataan.

Sotkamo on ainut Kainuun kunta, joka on nousemassa väestön osalta kasvu-uralle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamossa asenne on kohdallaan. Tässä muutama tärkeä tekijä, mitä itse arvostan heidän päätöksenteossaan.

Kaavoitus- ja investointipolitiikka mahdollistaa hyvin yksityisen sektorin toimintaedellytykset. Elävä tulevaisuuden kunta on yritysmyönteinen ja se tuo kuntaan lisätuloa. Veroprosentti lisää asukkaille ostovoimaa, mahdollistaa palveluyritysten elinvoimaa ja houkuttaa muuttajia. Sotkamossa on kehittävä ote matkailuun sekä tapahtumamatkailuun. Kuntalaisille tarjotaan verovaroilla harrastusmahdollisuuksia. Urheiluseuratyön arvostus näkyy hyvin, hyvin myönteisesti.

Kajaani kehittyi hyvään suuntaan monet vuodet. 2017 eliitin ahneus voitti ja rahastus alkoi. Me aktiiviset kaupunkilaiset tiedämme Kajaanin poliittisen kulttuurin sekä vuosien myötä muuttuneet viranhaltijoiden asenteet. Ne vievät monessa kohdin kaupunkilaisia muuttohalukkuuteen ja vapaa-ehtoisista toimintaa passivoivaan suuntaan.

Toivo Kyllönen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

entinen kunta ja maakunta poliitikko

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä