Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanin synnytyksille annettava pysyvä lupa

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi joulukuussa 2022 määräaikaisen poikkeusluvan synnytystoiminnan järjestämiselle Kainuun, Lapin sekä Länsi-Pohjan keskussairaaloille.

Määräaikaisuuden perusteena oli se, että synnytysten järjestämiseen tarvitaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään 1 000 synnytystä vuodessa ei toteudu.

Taustalla on ajatus, että jos riittävää määrää synnytystoimenpiteitä ei yksikössä tehdä, ei laadukkaan toiminnan kannalta riittävää kokemusta voi ylläpitää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi useasta kirurgisesta toimenpiteestä tiedetään, että jos operaatioiden määrä alittaa tietyn kynnysarvon, lisääntyy komplikaatioiden riski.

"Myös turvallisuuspoliittisista näkökohdista on ehdottoman tärkeää, että Kajaanin ja Rovaniemen keskussairaalat tarjoavat synnytystoimintaa jatkossa ilman poikkeuslupaa."

Vastasyntyneiden hoitoon erikoistuneena lastenlääkärinä tiedän, että vastasyntyneiden elvytyksen osalta tämä ei pidä paikkaansa, koska nykyiset simulaatio-opetukset hyvin realistisilla elvytysnukeilla tarjoavat mahdollisuuden taitojen jatkuvaan kehittämiseen ja ylläpitoon.

Lisäksi hyvinvointialueiden isommissa sairaaloissa voivat kätilöt sekä synnytys, anestesia- ja lastenlääkärit tehdä säännöllisiä verestysjaksoja ammatillisen osaamisen parantamiseksi.

Potilasturvallisuuden kannalta huomattavasti suurempi riski liittyy suunnittelemattomiin synnytyksiin sairaalan ulkopuolella pitkien etäisyyksien vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa myös turvallisuuspoliittisista näkökohdista on ehdottoman tärkeää, että Kajaanin ja Rovaniemen keskussairaalat tarjoavat synnytystoimintaa jatkossa ilman poikkeuslupaa.

Tämä mahdollistaa kyseisten sairaaloiden pitkäjänteisen kehittämisen sekä parantaa alueiden yleistä veto- ja elinvoimaa.

Kirjoittaja on oululainen lastentautien erikoislääkäri ja vihreiden eduskuntavaaliehdokas (vihr.).

Kirjoittajan mukaan myös turvallisuuspoliittisista näkökohdista on ehdottoman tärkeää, että Kajaanin ja Rovaniemen keskussairaalat tarjoavat synnytystoimintaa jatkossa ilman poikkeuslupaa.