Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kemin ja Oulun investointien jälkeen uutta suurta kuitupuun käyttäjää ei Pohjois-Suomeen mahdu – Käännettäisiinkö jo seuraava sivu?

Metsä Fibre ilmoitti rakentavansa Kemiin uuden sellutehtaan. Se on Suomen historian suurin metsäteollisuusinvestointi, joka tulee käyttämään ennätysmäärän kuitupuuta. Osa siitä hankitaan Ruotsin puolelta, mutta todennäköisesti suurin osa Pohjois-Suomesta. Myös Kainuusta. On tosiasia, että kaikki Pohjois-Suomeen kaavaillut sellutehdas- ja biotuotetehdashankkeet eivät tule toteutumaan.

Puuta ei Pohjois-Suomen metsissä loputtomasti riitä, varsinkin kun on tarpeen ottaa huomioon hiilinielujen kasvattaminen, metsäluonnon monimuotoisuuden parantaminen, luonnontuotteiden tuotanto, luonnon virkistys- ja matkailuarvot sekä uusia asukkaita houkuttelevat maisemat, metsät ja luonto.

* * *

Pohjois-Suomen talousmetsiä ei kannata riipiä teollisuuden tarpeisiin viimeistä kuitupuupinoa myöten, vaan tasapainotella puun käytössä eri intressien välillä. Se tarkoittaa, että Kemin sellutehdas- ja Oulun kartonkikoneinvestointien jälkeen uutta suurta kuitupuun käyttäjää ei Pohjois-Suomeen mahdu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

Meidän kannattaisikin nyt Kainuussa kääntää seuraava sivu.

Suunnata elinvoiman kehittämisen panokset nykyisille ja nouseville toimialoille. Meillä on ihan oikeasti valtavasti potentiaalia vähähiiliseen ja digitalisoituvaan maailmaan siirtyessä.

* * *

Kuhmossa tuotetuilla puurakentamiselementeillä on kansallinen ja globaalikin tilaus.

Junia ja ratikoita tarvitaan. Samoin kuin akkukemikaaleja. Renforsin rantaan Kajaaniin on mahdollista kehittää upea kiertotalouspuisto sahan sekä bioetanolitehtaan ja sen sivuvirtojen jalostuksen ympärille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Kiertotalouspohjaiseen maailmaan siirtyminen avaa lukuisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia."

Samalle alueelle on nousemassa myös datakeskus-, konesali- ja palvelukeskuskeskittymä, jonka jatkokehityspotentiaali on mittava. Peliteollisuutta ja energiamurroksen tuomia mahdollisuuksia unohtamatta.

Koko Kainuun alueella on vahvuuksia ja mahdollisuuksia kestävässä matkailussa, elintarvikesektorilla sekä uusiutuvan energian tuotannossa. Myös pienempi ja suurempi valmistava teollisuus voi tuoda työtä, koska kiertotalouspohjaiseen maailmaan siirtyminen avaa lukuisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Silja Keränen, Kajaani

Susanna Raninen, Kajaani

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nina Jyrkäs, Kajaani

Virpi Juvonen, Paltamo

Perttu Hallikainen, Kajaani

Anne Kemppainen, Kajaani

Karl Kunnas, Kajaani

Mauno Tolonen, Kajaani

Pertti Raninen, Ristijärvi

Kirjoittajat ovat vihreiden kuntavaaliehdokkaita

Kirjoittajat pitävät muun muassa puurakentamista Kainuun mahdollisuutena. Kuvassa on Kajaanissa sijaitseva hoivakoti, joka oli kuhmolaisen, puukerrostaloihin erikoistuneen Elementti Sampo Oy:n ensimmäinen rakennuskohde.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä