Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kirkkoherran vaalissa vaalinäyte mahdollinen

Kirkkoherran vaali järjestetään Kajaanin ja Kuhmon seurakunnissa tämän kevään aikana. Vaalissa on kaksi vaihtoehtoa. Kirkkoherra valitaan suorana kansanvaalina tai välillisenä vaalina.

Kajaanin kirkkovaltuusto on jo päättänyt hakea Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulilta oikeutta järjestää papinvaali välillisenä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kajaanissa kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto.

Kuhmossa kirkkoneuvosto esitti, että kirkkovaltuusto päättäisi hakea oikeutta järjestää välillinen vaali, mutta kirkkovaltuusto päätti äänin 11-8 hakea suoraa kansanvaalia. Tämä tarkoittaa sitä, että Kuhmossa kirkkoherra valitaan kansanvaalina, jos Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli vahvistaa seurakunnan esityksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuomiokapituli lähettää seurakunnalle kuulutuksen, jossa ilmoitetaan vaaliehdokkaat, heidän ansioituneisuutensa, päivät joina he toimittavat vaalinäytteensä jumalanpalveluksessa sekä vaalin alkamispäivän.

Papinvaalista säädetään kirkon vaalijärjestyksessä. Seurakunnan kirkkoherra valitaan yleisellä papinvaalilla. Papinvaali on välitön ja salainen. Virkaan valitaan se tuomiokapitulin ehdolle asettamista papeista, joka saa vaalissa eniten ääniä.

Seurakunta voi valita kirkkoherran virkaan myös muun hakijan, jonka tuomiokapituki on todennut päteväksi ylimääräiseksi hakijaksi. Tullakseen valituksi ylimääräisen vaaliehdokkaan on saatava vähintään yksi kymmenesosa koko seurakunnan äänistä ja enemmän kuin puolet annetuista äänistä.

Välittömässä papinvaalissa ehdokkaat saarnaavat ja messuavat jumalanpalveluksessa. Runsaan tunnin kestävän vaalinäytteen pohjalta kirkkoherran valitsee kirkkokansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirkkoherranvaali eli papinvaali on pitkä prosessi, jossa hakuajan päättymisestä vaalipäivään menee yleensä kuusi kuukautta. Papinvaali aktivoi kuitenkin Kuhmon seurakuntalaisia äänestämään, kun vaalisijan saaneet papit antavan parastaan.

Kappalaisen vaali tapahtuu kirkkovaltuustossa tai seurakuntaneuvostossa tuomiokapitulin lausunnon pohjalta. Välillisen vaalin toimittaa Kajaanissa kirkkovaltuusto, joka voi tutustua hakijoiden papereihin ja neuvotella ennakolta kuka valitaan seurakunnan paimeneksi.

Nähtäväksi jää, mitä seurakunnissa painotetaan: vaalisaarnaa vai hakupapereita. Vanhat kirkkoisät tiesivät varoittaa, että papinvaalin aikoihin seurakunnassa on piru irti. Toivottavasti Kajaanissa ja Kuhmossa seurakuntalaisten sopu säilyy ja kristillinen rakkaus vahvistuu.

Mauno Hyyryläinen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä