Mielipiteet

Lukijan mielipide: Migreeni on muutakin kuin päänsärkyä

Migreenistä kärsii joka kymmenes suomalainen. Se aiheuttaa elämänlaadun heikkenemistä ja yhteiskunnallisesti merkittävän määrän sairauspoissaoloja. Merkittävyydestään huolimatta migreeni on edelleen alidiagnosoitu, alihoidettu ja vähätelty sairaus.

Ymmärrys migreenistä on lisääntynyt hurjasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Migreenipotilaat kohtaavat silti edelleen epäasiallista kohtelua: heidän kipukokemustaan vähätellään eikä ymmärretä, että se on muutakin kuin päänsärkyä. Ennen kipua ja kivun jälkeen ilmaantuvat ennakko- ja jälkioireet voivat kestää päiviä. Niihin voi liittyä merkittävää väsymystä, ärtyneisyyttä ja mielialaoireita.

Vaikka uusia tehokkaita kohtaus- ja estohoitolääkkeitä on olemassa, migreeniä ei osata hoitaa asianmukaisesti: käytetään vääriä lääkkeitä, väärään aikaan ja väärä määrä. Huonosti tai väärin hoidettu migreeni voi kroonistua ja sen rinnalle voi kehittyä lääkkeiden aiheuttama päänsärky.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisesti käytössä olevat migreenikohtauksen esto- tai hoitolääkkeet ovat yleensä ensisijaisesti johonkin täysin toiseen vaivaan tarkoitettuja. Hoitovaihtoehtoina ovat niin eräät sydän-, verenpaine- kuin mielialalääkkeetkin. Ei liene ihme, jos teho jää maltilliseksi.

Uusimmat tulokkaat sen sijaan ovat nimenomaan migreeniin kehitettyjä valmisteita, jotka vaikuttavat kohdennetusti hoidon kannalta keskeiseen välittäjäainejärjestelmään (CGRP). Estohoidon tavoitteena voi olla esimerkiksi migreenipäivien puolittuminen, mutta joillain käyttäjillä voidaan saavuttaa jopa täysi kohtauksettomuus.

Päänsärkypäiväkirjan pitäminen on migreenikolle yhtä tärkeää kuin verenpainetautia sairastavalle verenpaineiden seuranta. Päiväkirja selkeyttää nykyhoidon vaikuttavuutta ja ohjaa kohti parempaa hoitotasapainoa. Älypuhelimiin on saatavilla erilaisia maksuttomia päiväkirjoja.

Milloin sinun migreeninhoitosuunnitelmasi on viimeksi ajantasaistettu? Kysy lisää lähiapteekistasi, hoitavalta lääkäriltäsi tai Suomen Migreeniyhdistykseltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänään tiistaina 12.9. vietetään Euroopan migreenipäivää.

Veli-Matti Surakka

proviisori, eMBA

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä