Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suomen Nato-jäsenyys miinakentän takana?

Vladimir Putinin määräyksellä (24.2.) Venäjä hyökkäsi laajalla sotarintamalla Ukrainaan. Mielipidekyselyissä hyökkäys on voimistanut suomalaisten myönteisiä näkemyksiä Natoon hakeutumisesta. Nykyisissä TV-lähetyksissä toimittajat ja gallupien tekijät ajavat määrätietoisesti Suomen Natoon liittymistä kuin "käärmettä pyssyyn".

Sisältyykö toimittajien oikeuksiin näkyvä politikointi ohjelmissa, etenkin verorahoitetun Ylen puolella?

MTV:n Asian ytimessä ohjelmassa (23.3.) presidentti Sauli Niinistö ei kertonut nykyistä kantaansa Natoon liittymisestä, mutta aiemmin hänen kanta on ollut kielteinen. Niinistö odottaa asiantuntijoiden kuulemisen jälkeisiä puolueiden puheenjohtajien ja hallituksen näkemyksiä sekä eduskunnan analyysiä oman päätöksensä pohjaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos hallitus sekä eduskunnan määräenemmistö kallistuu Nato-hakemuksen lähettämisen kannalle, niin Niinistön ainut vaihtoehto on hyväksyä se. Muuten hänet katsotaan kansan valitseman eduskunnan pettäjäksi.

Samassa ohjelmassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoi kansanedustajien "mutu-tuntumalta" ennakkoon heittelemien Nato-kannanottojen olevan arvottomia, ja vääristävän tulevan päätöksen lopputulosta.

Vasta asiantuntijoiden (myös salaisten tietojen) kuulemisen jälkeen on mahdollista realistisesti arvioida, mitä riskejä eri vaihtoehtojen toteutuksista Suomelle seuraa.

Nato-hakemuksen prosessiaikainen pelko Putinin kostosta on todellinen, ja muuttuu pahimmaksi mahdolliseksi jos hakemus tulee bumerangina takaisin. Tuolloin Putin pääsee niskan päälle, jolloin lähitulevaisuutemme on arvaamaton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Täten Nato-jäsenyyden päätöksentekoprosessia voidaan verrata miinakentän ylitykseen, jossa Suomella ei ole harha-askeliin varaa.

Aulis Korhonen

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä