Mielipiteet

Lukijan mielipide: TikTok kiellettävä EU:ssa

Kiinan kommunistisen puolueen hallitseman yrityksen rakentama TikTok on vaarallinen niin vakoilun, lasten ja nuorten terveyden kuin yhteiskuntarauhan järkkymisenkin takia.

Jo yksistään jokin kolmesta haitasta pitäisi olla riittävä syy TikTokin kieltämiseen Euroopan Unionissa.

Useat länsimaiset viranomaiset ovat todennetun vakoilun takia kieltäneet TikTokin lataamisen työkännyköihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä kuitenkin pelkästään Suomessa 1,5 miljoonaa käyttäjää lähettää 1,5 miljoonan mikrofonin ja kameran kautta tietoa Kiinan valtiolle.

Virtuaalinen vakoileminen on sovelluksen avulla tehokasta, eikä perinteisen henkilövakoilun avulla päästä edes lähelle samanlaista laajuutta.

Meidän pitäisi suojella lapsia ja nuoria myös virtuaalisilta päihteiltä.

TikTok on rakennettu siten, että sen videovirta tuottaa mielihyvää eli dopamiiniruiskeita ja siten koukuttaa käyttäjänsä tuijottamaan videoita jopa tuntikausia putkeen.

Suojelemme yhteiskunnassa erityisesti lapsia ja nuoria addiktoivilta päihteiltä. Mielestäni meidän pitäisi suojella heitä myös virtuaalisilta päihteiltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulukuussa julkaistuissa PISA-tuloksissa lähes jokaisen länsimaan taso oli romahtanut. Samaan aikaan TikTokin käyttö on moninkertaistunut.

Ei ole vielä suoraa tieteellistä näyttöä tästä syy-seuraus -suhteesta, mutta sen tiedämme, että TikTok heikentää keskittymiskykyä.

Kun kehittyvässä vaiheessa olevat aivot saavat pitkiä aikoja päivittäin lyhyitä viihteellisiä videoärsykkeitä, kehittyy lyhytjännitteisyys, mutta ei keskittymiskykyyn ja ongelmanratkaisuun tarvittava aivokapasiteetti.

Kirjoittajan mielestä TikTok on vaarallinen niin vakoilun, lasten ja nuorten terveyden kuin yhteiskuntarauhan järkkymisenkin takia. Kuva: Arkisto

TikTok on oiva keino kiinalaisille muokata yhteiskuntia informaation avulla, sillä Kiinassa hallinnoitu algoritmi määrää mikä sisältö sovelluksessa menestyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi läpsimishaaste, jossa käyttäjiä kehotetaan läpsimään satunnaisia ohikulkijoita.

Läpsimisvideot leviävät otollisen algoritmin kautta laajalle ja innostavat siten tekijöitä vastaamaan tämän tyyppisiin haasteisiin, mutta toiminta sinänsä ravistelee yhteiskuntarauhaa.

Sen sijaan Kiinan uiguurivähemmistön kohtelua kritisoineet sisällöt eivät leviä, vaan lataajan tili saattaa jopa lukkiintua kokonaan.

Kiina ei salli samanlaista sovellusta omille kansalaisilleen. Jo tämän takia EU:ssa hälytyskellojen pitäisi soida ja kovasti.

Hanna Kosonen

Kansanedustaja (kesk.)

Savonlinna

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä