Mielipiteet

Kainuun palomiesyhdistyksen hallituksen mukaan nyt tarvitaan konkreettisia toimia työntekijöiden saamiseksi maakuntaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Uhkana paloasemien sulku henkilöstöpulan takia – Kainuun palomiehet vetoavat päättäjiin

Olemme Kainuun palomiesyhdistyksen hallituksessa seuranneet huolestuneena pelastuslaitoksemme henkilöstötilannetta useamman vuoden ajan.

Ammattikoulutettuja palomiehiä on lähtenyt tasaisena virtana muualle, avoimia virkoja ei saada täytettyä sekä lomakauden sijaisista on jatkuva pula.

Nämä ongelmat ovat johtaneet siihen, että Kainuussa sijaitsevat paloasemat pyörivät usein vähäisellä vahvuudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli asiaan ei tule pikaista muutosta on todennäköistä, että edessä on tiettyjen toimipisteiden väliaikainen sulkeminen. Tämä taas heikentää huomattavasti kuntalaisten turvallisuutta.

Tilanne on mielestämme äärimmäisen huolestuttava.

Etäisyydet ovat Kainuussa pitkät. Lähimmältä paloasemalta avun saaminen autokolariin, tulipaloon, veden varaan joutumiseen tai moneen muuhun tilanteeseen voi kestää hyvinkin kauan.

Varsinkin, jos asema on jouduttu sulkemaan henkilöstöpulan takia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pahimman sattuessa, onko pelastuslaitoksellamme valmiutta vastata suuronnettomuuteen?“

Tulipalotilanteessa sammutustoiminnan viivästyminen voi johtaa palon leviämiseen lisäten huomattavasti omaisuusvahinkoja, uhaten samalla korvaamattomia ihmishenkiä.

Kainuun halki kulkevalla, vilkkaasti liikennöidyllä 5-tiellä kulkee päivittäin vaarallisia aineita, raskasta kalustoa ja runsaasti henkilöliikennettä.

Teollisuuden parissa käytettävät kemikaalit aiheuttavat onnettomuuden sattuessa nopeasti suurta väestöä uhkaavan riskin.

Pahimman sattuessa, onko pelastuslaitoksellamme valmiutta vastata suuronnettomuuteen?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vähäistä henkilöstömäärää on pyritty paikkaamaan vakinaisen henkilöstön ylitöillä.

Tämä vaihtoehto toimii poikkeustilanteissa, kuten äkillisten sairastumisien takia tulevissa poissaoloissa.

Viimeisen vuoden aikana Kainuun pelastuslaitoksen alueella on jouduttu turvautumaan tähän malliin kuitenkin viikoittain.

Lisäksi vuoden 2023 alusta voimaan tullut aluehallintoviraston poikkeuslupa rajoittaa vakinaisen henkilöstön käytettävyyttä oman työajan ulkopuolisiin tehtäviin.

Käytännössä tämä tarkoittaa entistä vähemmän käsipareja tehtävissä, joissa on uhattuna ihmisiä, eläimiä taikka omaisuutta.

Tilanteeseen ei näyttäisi olevan tulossa helpotusta tulevaisuudessa. Uusien työntekijöiden saaminen ei onnistu. Kainuu ei tällä hetkellä houkuttele ammattitaitoisia palomiehiä.

Olemme jääneet jälkeen pelastustoimen palkoissa verrattuna naapureihimme. Koko Suomea koskeva palomiespula ei tule helpottamaan lähitulevaisuudessa, joten tarvitsemme konkreettisia toimia työntekijöiden saamiseksi.

Olemme Kainuun palomiesyhdistyksen hallituksessa huolissamme niin kuntalaisten kuin työkavereidemme turvallisuudesta.

Pelkona on nykyisen henkilöstömäärän pieneminen, työntekijöiden ylikuormittuminen, sekä työturvallisuuden heikkeneminen.

Tällä kannanotolla vetoamme alueemme päättäjiin.

Toivomme asiaan muutosta ennen kuin pahin sattuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä