Kotimaa

Maahanmuuttovirasto perui sotaa paenneiden ukrainalaisten siirron Oulusta ‒ tarkoitus oli tehdä tilaa itärajan kautta Venäjältä tulleille

Vastaanottoyksikön johtajan mukaan aiotut siirrot liittyvät Migrin valmiuden kohottamiseen itärajan tilanteen vuoksi.

Maahanmuuttovirasto (Migri) oli siirtämässä Oulun Heikinharjussa vastaanottokeskuksessa asuvia ukrainalaisia asumaan muualle lyhyellä varoitusajalla.

Asiasta kertoi sanomalehti Kaleva. Migrin vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi vahvisti perjantaina siirrot STT:lle.

Myöhemmin perjantaina iltapäivällä Migrin ylijohtaja Ilkka Haahtela kertoi viestipalvelu X:ssä, että Migri peruu Oulun vastaanottokeskuksen asiakkaiden siirron Oulun ulkopuolelle. Jo siirretyille asukkaille tarjotaan mahdollisuus siirtyä Ouluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haahtela kirjoitti Migrin olevan pahoillaan ukrainalaisille aiheutetusta tilanteesta. Hän kertoi Migrin pystyvän lisäämään muuta majoituskapasiteettiaan Oulussa.

Haahtelan lausunnoista kertoivat iltapäivällä ainakin Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Kalevan tietojen mukaan siirto olisi koskenut noin sataa ukrainalaista. Oulussa pakolaisia auttava projektikoordinaattori Tanja Huttu kertoi Kalevalle, että vastaanottokeskuksessa asuvien ukrainalaisten joukossa on perheitä ja osalla ihmisistä on myös työpaikka alueella.

Itärajan yli Suomeen saapui torstaina Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikkojen aukiolon aikana yhteensä 92 turvapaikanhakijaa, joista 34 Kuhmossa. Perjantaina Vartiuksen rajanylityspaikka meni kiinni. Kuva: Jussi Pohjavirta

"Siirrot välttämättömiä"

Migrin vastaanottoyksikön johtaja Nurmi kertoi aiemmin päivällä STT:lle, että suuri osa Oulun vastaanottokeskuksessa asuvista on ukrainalaisia. Hänen mukaansa asiakassiirrot vaikuttavat myös muihin viraston vastaanottokeskuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itärajan tilanteen takia kohotamme tietyissä keskuksissa valmiutta, ja se valitettavasti tarkoittaa joissain tapauksissa myös sitä, että tehdään asiakassiirtoja, Nurmi sanoi perjantaina.

Siirrot olivat hänen mukaansa itärajan tilanteen vuoksi välttämättömiä, ja hän painotti, että kaikille vastaanottokeskuksessa asuville varmistetaan jatkoasumispaikka toisaalta.

Migri pyrkii Nurmen mukaan järjestämään asuinpaikan Oulun läheltä muun muassa niille, joilla on työpaikka alueella.

– Näille asiakkaille pyritään mahdollistamaan tavalla tai toisella alueelle jääminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yli 60 000 ukrainalaiselle on myönnetty tilapäistä suojelua ja oikeus olla Suomessa.

Ukrainalaiset voivat hakea Suomesta kotikuntaoikeutta haluamastaan kunnasta sen jälkeen, kun he ovat oleskelleet Suomessa vähintään vuoden.

– Nyt on viimeistään hyvä aika hakea sitä kotikuntaoikeutta, Nurmi sanoi.

Suomi on itärajalla joulukuun 23. päivään asti sulkenut henkilöliikenteeltä muut rajanylityspaikat paitsi Raja-Joosepin Inarista. Taustalla on se, että Venäjä on päästänyt aiemmasta poiketen puutteellisin matkustuspaperein kulkevia Suomen rajanylityspisteille anomaan turvapaikkaa.

Edit. 24.11. klo 16.43: Lisätty juttuun tieto, että ukrainalaisten siirtoja pois Oulusta perutaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä