Koti-Kajaani

Meidän meiningit: Elias Lönnrotin ja Eino Leinon jalanjäljillä

Keskustanaisten Kainuun piiri ry vietti Marjatanpäivää 13.8.2022 tutustumalla matkailuopas Anja Hongiston johdolla Kajaanin Vanhan hautausmaan historiaan ja samalla Kajaanin historiaan, jonka jälkeen siirryimme Eino Leino -talolle kahvittelemaan maukasta poropiirakkaa. Tapahtuman päätteeksi kävimme ihastelemassa vielä Paltaniemen kuvakirkon maalauksia.

Tapahtuma aloitettiin tutustumalla Kajaanin Vanhaan hautausmaahan kävellen ja käyden kajaanilaisten merkkihenkilöiden, mm. Presidentti Urho Kekkosen isän ja äidin, tehtailija Herman Renforsin, metsänhoitaja Einar Reuterin (joka tunnetaan kirjailijana, runoilijana ja taidekriitikkona nimimerkillä H. Ahtela sekä taidemaalarina nimimerkillä Ahtela), Kainuun Sanomien entisten päätoimittajien Jussi ja Otso Kukkosen ja olympiavoittaja Heikki Savolaisen haudoilla.

Erityisesti mieleen jäi Elias Lönnrotin 2.5-vuotiaana aivokalvontulehdukseen kuolleen pojan hautapaasi. Hautapaasin päällä oli ainoastaan pojan kirjaimet EL ja isän sekä veljenpojan nimikirjaimet. Kierroksen aikana pysähdyttiin myös Uurnalehdossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eino Leino -talolla matkailuopas kertoi talon historiaa ja avasi kuulijoille Elias Lönnrotin ja Eino Leinon elämän vaiheita huoneen seinillä olleita valokuvia mukaillen. Talon emäntä Terttu Kvist lausui Eino Leinon Olen tahtonut tutkia taivaan ja maan -runon. Hän myös tutustutti meidät suomussalmelaisen taitelijan Jaakko Heikkisen taidenäyttelyyn, joka oli koottu Eino Leino talon pihalla sijaitsevaan Lystinumi -nimiseen rakennukseen.

Tämän jälkeen jatkettiin musiikilla Keskustanaisten puheenjohtaja Minna Leinosen soittaessa viululla mm. E Leino Nocturnen ja Oulujärven Balladin sekä lauloimme yhdessä muutaman laulun.

Lopuksi kaikilla oli mahdollisuus tutustua Paltaniemen kuvakirkkoon ja sen historiaan. Minna Leinonen soitti viululla vielä kirkossa laulun Mun kaunis kotimaani . Tapahtumassa mukana oli kainuulainen eduskuntavaaliehdokas Milla Veteläinen ja lopuksi saimme vielä mukaan kainuulaisen kansanedustajan Tuomas Kettusen. Hän lauloi kirkossa Siunaa ja varjele meitä , jota Minna säesti viululla. Minnalla ja Tuomaksella on suunnitteilla järjestää yhteinen musiikkihetki ensi kesälle 2023.

Marjatanpäivää vietetään Keskustanaisten kulttuuritapahtumina ministeri Marjatta Väänäsen kunniaksi ja muistoksi. Häntä pidetään vaikuttavana tasa-arvokysymysten tien raivaajana ja naisten roolia vahvistavana, jolla on ollut merkittävä vaikutus häntä seuranneisiin päättäjiin. Hänen vahva tahto yhdessä sydämen sivistyksen kanssa on tuonut arvostusta ja nostaa hänet sen myötä naispolitiikkojen eturiviin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiitämme lämpimästi kiittää kaikkia osallistujia, opasta ja Eino Leino -talon emäntää. Me teimme yhdessä loistavan ja mieleenpainuvan päivän.

puheenjohtaja, 29Keskustanaisten Kainuun piiri ry

Minna Leinonen

Keskustanaisten Kainuun piirin puheenjohtaja Minna Leinonen soittaa viulua.
Matkailuopas Anja Hongisto Vanhalla hautausmaalla.
Paltaniemen kuvakirkko.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä