Koti-Kajaani

Meidän meiningit: Savusauna lähes kaupungin keskustassa

Kainuun Parkinson-yhdistyksen omistuksessa on savusauna Kajaanin Petäisenniskassa Kajaaninjoen rannalla. Torilta mitattuna matkaa saunalle on noin kaksi kilometriä, ja vastapäätä sijaitsee Onnen ja autuuden saari.

Joen rannalla sijainnut Tervatehdas rakensi vuonna 1941 saunan edustussaunakseen. Jo viiden vuoden jälkeen sauna siirtyi alueella toimineen Lihakunnan omistukseen. Lihakunnan teurastus- ja lihanjalostustoiminta loppui Kajaanissa 1990-luvun taitteessa ja edustussauna jäi käyttämättömäksi.

Kajaanin Parkinson-kerhon miehet harrastivat liikuntaa ja lenkkeilivät joen rantamaastossa. He kiinnostuivat hirsirakennuksesta ja arvelivat, että se pitäisi saada käyttöön. Kuopioon muuttaneen Lihakunnan toiminta jatkui Atriana, ja "löytösaunasta" ruvettiin hieromaan kauppoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupat syntyivät vuonna 1997 monien vaiheiden jälkeen. Kerhon piti rekisteröityä yhdistykseksi kiinteistön omistuksen ja rahoituksen järjestämiseksi. Rohkeat ja toimeliaat miehet ja naiset uurastivat ahkerasti saunan kunnostamiseksi. Työ näyttää olleen koko perheiden yhteinen harrastus. Sauna on ollut 25 vuotta sekä yhdistyksen jäsenten että ulkopuolisten vieraiden käytössä.

Nykyinen hallitus katseli huolestuneena saunan kuntoa. Hirsirakennus painuu ja alimmat hirsikerrokset alkoivat lahoa. Lattiakin tuntui tarvitsevan uudistusta. Päätös saunan peruskorjauksesta tehtiin noin vuosi sitten, ja työ aloitettiin joulukuun puolivälissä. Puuhaa on riittänyt näihin päiviin asti.

On tullut aika juhlistaa saunan ja sen ympäristön uudistusta. Yhdistyksen jäsenet ja yhteistyökumppanit on kutsuttu saunalle ulkoilmatapahtumaan tulavana lauantaina.

Parkinson-yhdistys toimii jäsentensä edunvalvojana ja järjestää erilaisia liikuntaan, kuntoutumiseen ja virkistykseen liittyviä toimintoja. Keskinäinen vertaistuki on merkityksellistä sairastuneille ja heidän omaisilleen. Syyskuisen tilaisuuden tarkoituksena on tutustuttaa jäseniä toisiinsa ja saunan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Savusaunan hankinta on ollut aikoinaan rohkea ja iso teko. Me nykyiset toimijat haluamme ylläpitää ja jatkaa tuota edellisten sukupolvien ajatusta, joka tuottaa hyvää oloa ja myönteisiä kokemuksia yhteisistä hetkistä.

pj. tiedottaja

Kainuun Parkinson-yhdistys ry

Mirjami Korhonen

Savusauna on läpikäynyt remontin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä