Ulkomaat

Miksi Navalnyi myrkytettiin juuri nyt? – Selitys voi löytyä Navalnyin levittämästä "taktisesta äänestämisestä", jota Kreml pelkää vaalien lähestyessä

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on vienyt "taktista äänestämistä" laajasti ympäri Venäjää. Taktikointi toimi jo aiemmin Moskovassa, ja Kremlille se on uhka, jota ovat pahentaneet viikkoja jatkuneet mielenosoitukset Venäjän Kaukoidässä.

Myrkytyksen kohteeksi joutunut venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi matkusteli ennen myrkytetyksi joutumistaan ahkerasti ympäri Venäjää ja teki tunnetuksi taktisen äänestämisen periaatteita.

Venäjän aluevaalit on määrä pitää ensi viikon sunnuntaina.

Navalnyi on kannustanut venäläisiä äänestämään vaaleissa taktisesti sitä ehdokasta, jolla on parhaat mahdollisuudet lyödä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Vahvoilla oleva vastaehdokas saattaa olla Venäjän poliittisessa todellisuudessa oman suosikin sijaan esimerkiksi kommunisti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestämisen tavoitteena on estää valtapuolueen ehdokkaan valinta.

Taktiikka tehosi Moskovassa

Navalnyi on puhunut taktisen äänestämisen puolesta vasta vajaat pari vuotta.

Navalnyin äänestysstrategiat tehosivat jo viime vuonna etenkin Moskovassa. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä menetti tuolloin toistakymmentä paikkaa ja sai 45-paikkaiseen valtuustoon läpi enää 25 edustajaansa.

Ensi vuonna Venäjällä pidetään duuman vaalit. Taktinen äänestäminen on uhka Yhtenäinen Venäjä -puolueelle myös näissä vaaleissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Habarovskissa suuret mielenosoitukset

Navalnyi myrkytettiin Siperian Omskissa noin 2 500 kilometrin päässä Moskovasta.

Navalnyi joukkoineen on pyrkinyt viemään taktisen äänestämisen viestiä etenkin alueille, joilla Yhtenäisen Venäjän kannatus on perinteisesti korkeampi kuin suurkaupungeissa.

Venäjän Kaukoidän Habarovskissa on nähty kuluvana kesänä jatkuvia hallinnon vastaisia mielenosoituksia.

Kymmenet tuhannet ihmiset protestoivat ja vaativat vaaleilla valitsemaansa kuvernööri Sergei Furgalia takaisin tutkintavankilasta Moskovasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Furgalia syytetään useiden liikemiesten surmauttamisesta 15 vuotta sitten. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Furgalin syytteitä pidetään poliittisesti motivoituneina. Liberaalidemokraatteja edustavan Furgalin katsotaan nousseen Kremlin näkökulmasta jo liian suosituksi.

Protestien aikana kuultiin myös presidentti Vladimir Putinin vastaisia iskulauseita. Putinin alueelle lähettämä uusi kuvernööri ei ole onnistunut voittamaan paikallisten luottamusta.

Kreml pelkää protestien leviävän

Venäläisviranomaisten on ollut pakko suunnata katseensa koko maan alueelle menneen kesän tapahtumien jälkeen. Hallinto ei halua enää muualle Habarovskin kaltaisia levottomuuksia etenkään aluevaalien alla.

On mahdollista, että Kreml pelkäsi Navalnyin nostattavan alueilla yhä enemmän hallinnon vastaisia mielialoja aluevaalien lähestyessä.

Tätä arvioidaan yhdeksi syyksi sille, että Navalnyi yritettiin murhata hermomyrkyllä juuri nyt.

Navalnyi: perustuslakiäänestys "valtava valhe"

Toisinajattelijoiden ahdistelu on lisääntynyt maassa sen jälkeen kun Venäjä hyväksyi joukon perustuslakiuudistuksia kiistanalaisessa äänestyksessä kesäkuussa.

Samalla hyväksyttiin lakimuutos, joka sallii presidentti Putinin jatkaa vallassa aina vuoteen 2036 saakka. Perustuslakimuutokset saivat Venäjällä aikaan mielenosoituksia kuluneena kesänä.

Navalnyi on sanonut perustuslakiäänestystä "valtavaksi valheeksi", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Navalnyi

Viranomaisten hampaissa

Venäjän tärkeimpänä oppositiojohtaja pidetty Aleksei Navalnyi on ollut Venäjällä viranomaisten hampaissa jo vuosikausia ennen hänen murhayritystään 20. elokuuta.

Poliisi esimerkiksi ratsasi Navalnyin perustaman korruption vastaisen järjestön FBK:n Moskovan-toimiston heinäkuussa.

Ratsia ei ollut ensimmäinen laatuaan.

Säätiö on muun muassa raportoinut virkamiesten ja poliitikkojen korruptiosta sekä näiden yhteyksistä liike-elämään.

Navalnyin ja FBK-järjestön tutkimukset ovat paljastaneet korruptiota ja väärinkäytöksiä myös Venäjän bisneseliitin parissa.

Venäjän viranomaiset julistivat Navalnyin järjestön "ulkomaiseksi agentiksi" jo vajaa vuosi sitten.

Ulkomaiseksi agentiksi leimaaminen vaikeuttaa järjestöjen toimintaa merkittävästi. Venäjä on listannut ulkomaisia agentteja vuodesta 2012.

Navalnyi on joutunut vuosien kuluessa useiden rikostutkintojen kohteeksi.

Hänet on pidätetty tai vangittu vuosien saatossa ainakin 13 kertaa.

Aleksei Navalnyi kätteli tytärtään Dariaa, kun hän kävi äänestämässä vuonna 2019 duuman vaaleissa. Navalnyi pyrki levittämään "taktista äänestämistä" ennen myrkytystään.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä