Mitä tapahtuu, kun autoon laittaa liikaa öljyä?

Autoon liikaa öljyä lisäämällä voi saada aikaan muutakin kuin pelkän sotkun moottoritilassa. Mikä onkaan seurauksena, kun ylität öljymittarin maksimimerkin?

Jokaisella autolla on oma suositeltu öljymääränsä, ja tämän ylittäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia moottorille.

Yleinen virhe liiallisen öljyn kanssa on sekoittaa öljytaso mittatikussa väärin. Jos et ole varma oikeasta määrästä, kannattaa tarkistaa autovalmistajan ohjeet tai kysyä ammattilaiselta neuvoa.

Liiallisen öljyn tunnistaminen voi olla hankalaa, mutta yksi merkki siitä saattaa olla vaahtoava öljypohja tai epätavalliset äänet moottorista. On tärkeää reagoida nopeasti havaitessasi ylimääräisen öljyn merkkejä välttääksesi mahdolliset vauriot moottorille.

Mitkä ovat yleisimmät syyt liian suureen öljymäärään?

Liiallinen öljy autossa voi aiheuttaa monia ongelmia, mutta mistä liiallisen öljyn laittaminen yleensä johtuu? Yksi yleisimmistä syistä liialliseen öljyn lisäämiseen on mittatason virheellinen tulkinta. Voi olla vaikeaa arvioida tarkalleen tarvittava määrä öljyä ilman asianmukaisia työkaluja tai kokemusta.

Toinen tavallinen syy liialliseen öljyyn on hätiköity työskentely. Kiireessä saattaa lipsahtaa ja kaataa enemmän öljyä moottoriin kuin olisi tarpeen. Huolimattomuus ja väsymys voivat myös vaikuttaa tilanteeseen, joten kannattaa aina pysyä valppaana öljyn lisäämisen suhteen.

Joskus taas viallinen öljymittari voi harhauttaa autoilijan lisäämään turhaan ylimääräistä öljyä moottoriin. On tärkeää pitää huoli siitä, että auton mittarit toimivat oikein ja luottaa omaan harkintaan. Jos tarvitset uude öljymittarin, auton varaosat Jyväskylä voi tarjota uusia varaosia.

Mahdolliset seuraukset ja vaarat

Liiallinen öljy autossa voi aiheuttaa monia haitallisia seurauksia ja vaaroja. Yksi yleisimmistä ongelmista on se, että liiallinen öljyn määrä voi aiheuttaa moottorin ylikuumenemisen. Tämä johtuu siitä, että ylimääräinen öljy lisää painetta moottorissa ja vaikeuttaa sen jäähdytystä.

Toinen mahdollinen seuraus liiallisesta öljystä on voiteluongelmat moottorissa. Kun öljyä on liikaa, öljynkierto häiriintyy ja tietyt moottorin osat eivät saa tarpeeksi voitelua. Tämä puolestaan voi johtaa kalliisiin korjaustarpeisiin ja jopa moottorivaurioihin.

Lisäksi liian suuri määrä öljyä autossa saattaa aiheuttaa savun tai epätavallisten äänien ilmestymisen pakoputkesta. Näiden oireiden huomaaminen kannattaa ottaa vakavasti ja tarkastuttaa auto ammattilaisella mahdollisten vahinkojen välttämiseksi.

On tärkeää pitää huolta siitä, ettei autoon laiteta liikaa öljyä vahinkojen minimoimiseksi. Aina kannattaa noudattaa valmistajan suosituksia öljymääristä sekä säännöllisesti tarkistaa öljyn määrää mittatikulla ennen sen lisäämistä.

Voit etsiä parhaat öljyt Black Friday-tarjouksista.

Miten välttää laittamasta liikaa öljyä moottoriin?

Kun haluat välttää liiallisen öljyongelman autossasi, on tärkeää noudattaa valmistajan suosituksia öljymäärän suhteen. Varmista aina ennen öljyn lisäämistä, että tiedät tarkalleen, kuinka paljon moottorisi tarvitsee.

Muista myös valita oikeanlaiset moottoriöljyt autoosii. Vääränlaisen öljyn käyttö voi aiheuttaa ongelmia moottorissa ja johtaa liikaöljytankkauksiin.

Tarkista säännöllisesti öljymittarilla tai tikulla nykyinen öljytaso autossasi. Näin voit varmistaa, ettei autoosi ole kertynyt liikaa öljyä vahingossa esimerkiksi edellisen huollon yhteydessä.

Jos sinulla ei ole varmuutta oikeasta öljymäärästä tai sen lisäämisestä, kannattaa hakeutua ammattilaisen apuun. Autokorjaamot ovat tottuneet hoitamaan tällaisia tilanteita ammattitaidolla ja osaavat neuvoa oikean toimintatavan löytämiseksi.

Voit löytää esimerkiksi Castrol öljyt Trodo.fi-sivustolta.

Mitä tehdä, jos olet laittanut liikaa öljyä autoon?

Jos olet huomannut laittaneesi liikaa öljyä autoosi, älä panikoi. On tärkeää toimia nopeasti ja turvallisesti. Ensinnäkin, älä käynnistä moottoria, sillä se voi aiheuttaa vakavia vaurioita autollesi.

Tyhjennä ylimääräinen öljy, jotta moottorisi ei ylikuumene liiallisen paineen takia. Voit tehdä tämän itse tai tarvittaessa pyytää apua ammattilaiselta.

Tarkista myös öljyn taso mittatikulla sen varmistamiseksi, että se on nyt oikealla tasolla ennen kuin lähdet ajamaan uudelleen. Muista aina lukea autosi käyttöohjeet ja noudattaa valmistajan suosituksia öljymääristä.