Urheilu

Naisten MM-turnaus päättyi Espanjan mestaruusjuhliin – "Olen niin ylpeä"

Jalkapallon naisten MM-turnaus päättyi sunnuntaina Espanjan mestaruusjuhliin. Ykkössija sinetöityi Sydneyssä pelatussa MM-finaalissa, jossa Espanja voitti hallitsevan Euroopan mestarin Englannin 1–0.

Ottelun ainoan maalin teki Olga Carmona, jonka tarkka takanurkkalaukaus painui 29. peliminuutilla verkon perukoille. Osumansa jälkeen Carmona nosti pelipaitaansa, jonka alla olleessa paidassa luki "Merchi". Carmona kertoi ottelun jälkeen kansainvälisessä tv-haastattelussa tekstin viitanneen hänen ystävänsä äitiin, joka kuoli hiljattain.

Espanjan marssi kultamitalistiksi oli erityinen, sillä viime syksynä 15 pelaajaa ilmoitti boikotoivansa maajoukkuetta. Yksi kieltäytymisten syistä oli ehdottomaksi luonnehdittu päävalmentaja Jorge Vilda. Kyseisistä pelaajista lopulta kolme pelasi Espanjan MM-joukkueessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Espanja hallitsi finaalin avauspuoliaikaa, mutta myös Englanti oli kertaalleen lähellä maalintekoa. Lauren Hempin 16. peliminuutin laukaus osui kuitenkin Espanjan maalin ylärimaan. Hetkeä myöhemmin Espanjan Alba Redondo ohjasi pallon avopaikassa liiaksi päin Englannin maalivahtia Mary Earpsia.

Avauspuoliajan päätössekunneilla Espanjan Salma Paralluelon laukauksesta pallo meni ulkotolpan kautta maalin ohi.

Ensimmäisellä puoliajalla kentälle juoksi myös katsoja, jonka paidassa oli Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoinut kuva ja teksti sekä selkäpuolella teksti "Free Ukraine" eli "Vapaa Ukraina".

Englanti haki avauspuoliajan jälkeen lisäpotkua vaihdoilla ja siirtymällä neljän pelaajan puolustuslinjaan, mutta sen yritys jäi melko valjuksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvän ottelun pelanneen Earpsin tähtihetki koitti 70. peliminuutilla, kun erotuomari Tori Penso näytti pitkän videotarkistuksen jälkeen käsivirheestä rangaistuspotkua Espanjalle. Earps torjui Jennifer Hermoson vaisuhkon laukauksen.

Tehokkaasti prässännyt Espanja loi toisella puoliajalla muutaman hyvän tekopaikan, eikä Englanti löytänyt keinoja murtaa vastustajan puolustusta 75 784 katsojan silmien alla.

– Se oli todella kova peli. Tiesimme, että siitä tulisi hankalaa. Englannilla on loistava joukkue, mutta mielestäni se oli meidän pelimme, Carmona sanoi espanjalaiselle La 1 -kanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Espanja sijoittui MM-alkulohkossaan Japanin takana toiseksi. Pudotuspeleissä maa voitti ennen finaalia Sveitsin, Hollannin ja Ruotsin. Englanti voitti alkulohkonsa ja kukisti pudotuspeleissä Nigerian, Kolumbian sekä Australian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen niin ylpeä, koska pelasimme loistavan turnauksen. Kärsimme, mutta myös nautimme. Ansaitsemme sen (mestaruuden), Espanjan keskikenttäpelaaja Aitana Bonmati sanoi BBC:lle.

Sekä Espanja että Englanti pelasivat ensimmäistä kertaa naisten MM-finaalissa.

Espanjasta tuli viides maa, joka on juhlinut jalkapallon naisten maailmanmestaruutta. Yhdeksättä kertaa järjestettyjen MM-kisojen aiemmat mestarit ovat Yhdysvallat, Saksa, Norja ja Japani. Yhdysvallat on voittanut neljästi ja Saksa kahdesti.

Espanjan paras sijoitus aiemmissa MM-kisoissa oli neljännesvälieräpaikka neljä vuotta sitten pelatussa turnauksessa. Mestaruus on jatkoa Espanjan viime vuosien mainiolle seurajoukkuemenestykselle, sillä Barcelona voitti naisten Mestarien liigan 2021 ja 2023.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa järjestetyssä MM-turnauksessa kolmanneksi ylsi Ruotsi, joka voitti lauantaina pronssiottelussa Australian 2–0.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä