Urheilu

Näkökulma: Jokerit-sotkun seuraus: "Urheilua ja politiikkaa ei saa sekoittaa keskenään" -tyyppiset vastuunpakoiluselitykset eivät mene Suomessa enää läpi

Niin siinä kävi, että painekattila poksahti: Jokerien torstai-illan KHL-ottelu Valko-Venäjällä on peruutettu. Sekä KHL että Jokerit ovat vahvistaneet asian.

Syytä ottelun peruuntumiselle ei ole kerrottu. KHL lupaa tiedottaa aiheesta tarkemmin lähiaikoina.

Ottelun peruuntuminen on tullut viime hetkellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokerien lennon piti lähteä Helsinki-Vantaalta kello 13 ja lentokone oli jo valmiina kentällä. Dynamo Minsk mainosti ottelua Facebook-tilillään vielä puoli yhden aikaan iltapäivällä.

Tässä on oikeastaan kaikki, mikä on toistaiseksi varmaa.

Ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta vähän vastauksia.

Jos ottelun peruuntuminen oli Jokerien yksipuolinen päätös, mitkä ovat seuraukset?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

KHL:n sääntökirjan mukaan luovutusvoitosta määrätään 0–5-tappio ja kolmen miljoonan ruplan (nykykurssilla noin 34 000 euroa) sakko. Lisäksi luovuttanut seura velvoitetaan kompensoimaan isäntäjoukkueelle aiheutuneet tappiot.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ottelun peruminen oli KHL:n päätös. Jokerit oli yrittänyt kahden viime viikon ajan siirtää Minsk-ottelua ja lopulta liiga taipui seuran toiveeseen. Mikäli lehden tiedolle tulee vahvistus, Jokerit välttynee sanktioilta.

Virallinen selitys ottelun peruuntumiselle voi toki olla ihan mitä tahansa. Vain se on varmaa, että Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteella KHL ei asiaa perustele.

Väistämättä viime aikojen tapahtumat herättävät kysymyksiä koko KHL-Jokerien tulevaisuudesta. Alkaako tämä olla lopun alkua?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Julkinen paine ja maailman tilanne eivät lupaa KHL-Jokereille valoisaa tulevaisuutta.

Kun Jokerit aloitti KHL:ssä vuonna 2014, yksi sen tavoitteista oli kerätä kansaa yhteen yli seurarajojen ja olla suomalaisen jääkiekkoilun yhteinen lippulaiva Euroopan kovatasoisimmassa jääkiekkosarjassa. Tässä ei ole onnistuttu.

Suomalaiset eivät ole ottaneet Jokereita omakseen missään vaiheessa.

Jokerit on kerännyt kotiotteluissaan isoja yleisömääriä, mutta osittain se selittyy jatkuvilla alennuslippukampanjoilla. Yleisömäärät ovat myös olleet laskusuunnassa.

Seuran uskollisissa kannattajajoukoissakin rivit ovat alkaneet rakoilla.

Virallisen tiedon puute antaa sijaa spekulaatioille. Mitä Jokereille tapahtuu, kun KHL-seikkailu on ohi?

Jokerit-brändin alle perustetaan uusi osakeyhtiö, mikä otetaan avosylin vastaan kotimaan Liigaan, mutta missä se pelaa kotiottelunsa?

Pasilan areena on venäläisten omistuksessa.

Jos areena on kaupan, kuka sen ostaa?

Syntynyt sotku on lopullisesti paljastanut KHL:n ja sitä kautta myös Jokerien aseman Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhtenä poliittisena pr-työkaluna.

Samalla yksi aikakausi on tullut tiensä päähän: "urheilua ja politiikkaa ei saa sekoittaa keskenään" -tyyppiset vastuunpakoiluselitykset eivät mene ainakaan Suomessa enää läpi.

Urheilu on osa hallitsijoiden pehmeää vallankäyttöä, kuten vaikkapa olympia- ja jalkapallon MM-isännyyksien valinnoista voi päätellä. Ei ole sattumaa, että suurtapahtumien isännyydet menevät Qatarin, Kiinan ja Venäjän kaltaisille maille. Jääkiekon MM-kisat on määrä pelata ensi keväänä Valko-Venäjällä.

Urheilu on yksi maailman suurimmista kansanliikkeistä. Urheiluperheen tulee tunnistaa ja tunnustaa asemansa myös pelikenttien ulkopuolella. Urheilun varjolla ei voi pestä käsiään esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista.

Asiat eivät toki ole mustavalkoisia. Kun yhdistellään suurvaltapolitiikkaa, maailmanlaajuista urheilubisnestä, etiikkaa, moraalia ja urheilijoiden toimeentuloa, syntyy hyvin monitahoisia asiakokonaisuuksia. Oikean ja väärän raja on harvoin selkeä.

Silti: paluuta entiseen ei enää ole.

Jokerien nimellinen pääomistaja Jari Kurri on ollut viime päivät hiljaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä